kapat
04.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ÅžANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Anayasa'da köklü değişiklik geliyor

Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı, Anayasa'nın 50 maddesinde değişiklik öngören paket hazırlığını tamamladı

AK Parti, TBMM'nin yeni yasama yılında Anayasa'da kapsamlı bir değişiklik yapmak için çalışmalarına hız verdi. Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, 50 maddelik bir değişiklik paketi hazırlarken, Adalet Bakanı Cemil Çiçek de Anayasa'nın en az 20 maddesinde değişiklik yapılması gerektiğini söyledi. Kuzu'nun, Başbakan'ın talimatıyla hazırladığı düzenlemeler şöyle

Sezer'in yetkileri; Cumhurbaşkanının KHK'yı onaylama ve atama yetkileri kısıtlanıyor, 7 yıl olan görev süresi 5'e indiriliyor, iki defa seçilebilme olanağı getiriliyor.

Türkiye milletvekilliği Milletvekili seçimi süresi 5 yıldan 4 yıla indirilirken, Türkiye milletvekilliği uygulaması geliyor. AK Parti daha önce yasa olarak çıkartılan, ancak Anayasa'da bulunmadığı için Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Türkiye milletvekilliği için 100 kontenjan ayırmayı planlıyor.

Yargı bağımsızlığı; Yargı bağımsızlığının sağlanması için Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda Adalet Bakanı ile Adalet Bakanlığı müsteşarının üyeliğinin sona erdirilmesi öngörüyor. AK Parti, Anayasa Mahkemesi'nin üyelerinin bir bölümünü TBMM'nin seçmesini, vatandaşlara da iptal için başvuruda bulunma hakkı vermeyi hedefliyor.

Uluslararası sözleşmeler; Geçen dönem yeterli oy almadığı için reddedilen "Uluslararası sözleşmeler iç hukukta yasa hükmünde sayılır" ifadesi de pakette yer aldı.

Zübeyde YALÇIN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır