kapat
30.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

MUHARREM SARIKAYA


YSK'nın ilke kararları

Yargıtay'ın dün DEHAP kararını oy birliği ile onaması sonrası şimdi top Yüksek Seçim Kurulu'nda.

Yargıtay'ın kararı sonrası her zaman olduğu gibi siyasiler konuya yine kendi cephelerinden bakmayı tercih etti.

AKP ve CHP'ye göre yargı ve seçim süreçleri ayrı değerlendirilmeli.

DYP'ye göre ise iki sürecin birbirinden kopması olanaksız.

YSK Başkanı Tufan Algan ise bugünün geleceğini görerek, bir ay kadar önce bu sütunda, "Konunun tartışılması gerektiğini" söylüyordu.

Algan, konunun kamuoyunda tartışılıp bir noktaya gelmesinin kendileri açısından da yararlı olacağını o tarihte vurgulamıştı.

Başkan Algan, bunu söylerken, "Yargıtay'ın alacağı kararın kendilerini bağlayacağının" da altını çizmişti.

YSK ilkeleri
Yüksek Seçim Kurulu, muhtemelen DYP'den gelecek başvuru doğrultusunda konuyu ele alacak.

YSK'nın bu konuda nasıl bir karar alabileceğine gelince... Bugünden kestirmek çok zor. Ancak, YSK'nın geçmişte aldığı kararlara bakıldığında bir eğilim ortaya konulabilir.

İşte YSK'nın, 1961 yılından bu yana aldığı prensip kararlarından bazı örnekler

* Kanunsuzluk-tam kanunsuzluk halleri; iddia ve itirazların süresine bakılmaksızın ve seçimlerin kesinleşmesinden sonra dahi T.C. Anayasasının 79. maddesinin verdiği görev sebebiyle Yüksek Seçim Kurulu'nca her zaman ele alınıp karara bağlanabilir. (YSK ilke kararı 2173)

* Maddi hataya dayalı olduğu bilahare anlaşılan Yüksek Seçim Kurulu kararı her zaman kaldırılabilir. (YSK ilke kararı 2535)

* Hukuken yok sayılması gereken bir işlemin yapıldığını YSK öğrendiği takdirde, itiraz sürelerinin geçmiş olup olmadığına veya itirazın belgelere dayanıp dayanmadığına bakılmaksızın itirazı inceleyerek bir karara bağlaması gerekir. (YSK ilke kararı 1582)

* Kanunun ön gördüğü şartları yerine getirmediği için seçimlere giremeyecek bir siyasi partinin seçimlerden önce yapılan itirazın kesinleşmesi sonucu seçimlere girmesi bu parti adaylarının seçilmesinin geçerli olması sonucunu doğurmaz. Kamu düzenini ilgilendiren hususlar seçimden sonra dahi itiraz yoluyla ileri sürülebilir ve incelenebilir. Bir siyasi partinin seçimlere girmesi ve kazanması hali dahi bu hususun itiraz yoluyla incelenmesine engel teşkil etmez. Siyasi partiler yasanın öngördüğü şartları yerine getirmeden seçimlere katılamazlar. Bu konuda verilen kesin karar, seçimlerden sonra aynı hususun ileri sürülmesine engel teşkil etmez. (YSK ilke kararı 1172)

YSK'nın yukarıda sayılan ilke kararlarına ve Başkan Algan'ın bu sütunda yer alan sözlerine bakıldığında, Yargıtay'ın aldığı karar doğrultusunda hareket edeceği söylenebilir.

İki süreç ayrı mı?
Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz'a göre ise durum daha farklı.

Yargıtay'dan kararın çıktığı dakikalarda toplanan Bakanlar Kurulu sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dar bir kadro ile yaptığı değerlendirme sonucunda varılan görüş şöyle

"Yargı süreci ile seçim sürecinin birbirinden ayrılması gerekir. Bu iki süreç birbirinden farklıdır. 2-3 kişinin yaptığı sahtekarlık dolayısıyla bütün bir süreç yok sayılamaz. Seçimlerin sonuçları kesindir. Değiştirilemez. Değiştirilmek istenirse de AKP yüzde 50 ile tekrar gelir..."

Bakanlar Kurulu toplantısından sonra konuştuğumuz Bakan Çiçek'in vurguladığı bir başka nokta da şöyle

"DEHAP'ın oylarının iptali durumunda, o oyların DYP'ye geleceği ne malumdu? DEHAP seçime sokulmasaydı, oraya oy verenler DYP'ye yönelecek miydi?"

Çiçek, YSK'nın seçimleri toptan iptali yoluna gideceğine inanmıyor.

AKP ve CHP'den milletvekili düşürerek bunun DYP'ye verilmesinin de doğru hukuki bir karar olmayacağı inancında.

Meşruiyet tartışması
Her ne olursa olsun, bugünkü noktada AKP, kendisinin taraf olmadığı bir olayla ilgili olarak konunun muhatabı durumuna geldi.

Sürece hiçbir katkısı olmadığı halde tartışmanın odağına taşındı.

Daha da önemlisi bugünden itibaren YSK ne karar alırsa alsın, AKP'nin milletvekili sayısı da Meclis'ten çıkardığı kanunların meşruiyeti de tartışılır olacak.

Bu tartışmanın sonuçlanması ise ancak mart ayının sonunda yapılacak yerel seçim sonuçları ile bitecek veya daha da şiddetlenerek sürecek...


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır