kapat
30.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



GREENCARD

ABDURRAHMAN YILDIRIM


Vatandas DTH'lari cozerse kur ne olur?

Krizden bu yana bankalarin yeni kredi acmadiklari bir gercekti. Ancak bu yilin ilk 8 ayindaki rakamlar bize, bankalarin mevduatlarinin yerinde saydigini, buna karsilik toplam kredi hacminde yuzde 15 gibi enflasyonun uzerinde bir artis oldugunu gosterdi. Bitisikteki grafikten de gorulebilecegi gibi, yilbasina gore toplam mevduatlar yerinde sayarken kamu bankalarinin payi artti. Kamu bankalari mevduatlarini yuzde 11.5 artirdi. Ozel bankalarin mevduati ise yuzde 5, yabanci bankalarin yuzde 16 geriledi.

Kamu bankalari topladiklari mevduati kamu kagitlarina yatirdi. Kamu bankalarinin menkul degerleri yilin 8 aylik doneminde yuzde 11.6 artti.

* Krediler tuketiciye- Ozel bankalar ise kamu kagitlarinda miktar olarak 6.5 katrilyonluk veya yuzde 18.7 oraninda azaltima gitti. Ayni ozel bankalar kredi miktarini 5 katrilyon veya yuzde 19.3 oraninda artirdi. Yani ozel bankalar kamu yerine ozel sektore kredi acmayi tercih etti.

Bu kredi artisi da tuketici kredilerinden ve kredi kartlarindan ileri geldi. 5 katrilyonluk kredi artisinin hemen hemen tamami bu kalemden olustu. Yilbasinda 5 katrilyon olan bu kalem agustos sonunda 11.2 katrilyona yukseldi. Tuketici kredilerindeki artis yuzde 76, kredi kartlarindaki artis yuzde 48 olarak gerceklesti. Bu da tuketici yoluyla uretim kesimine dogrudan finansman saglanmasi anlamina geliyor. Bu yollu bir finansmanin da ekonomiyi buyutucu etkisi oldugu acik.

Parasini TL mevduattan cekenler veya eline TL gecenler tasarruflarini daha cok kamu kagitlarina yatirim yoluyla degerlendirmeyi tercih etti. 8 aylik donemde banka disi kesimin elinde tuttugu kamu kagidi miktarinin yuzde 39 artmasi boyle bir tercihin sonucu.

* DTH'larin durumu- Doviz tevdiat hesaplarinda bir ara cozulme olmasina karsilik 8 ayin sonunda yuzde 6'lik artis kaydetti. Eger isler yolunda devam eder, enflasyon kalici bicimde duser ve bu arada AB muzakere sureci ile ulkeye sermaye girisi baslarsa, bu kadar buyuk miktardaki doviz hesaplarinin durumu ne olur? Bir de oradan cozulme baslarsa kurun duzeyi ne olur? Isler kotu giderse bizi bekleyen tehlikelerin oldugu bilinen bir gercek. Ancak isler iyi gittiginde doviz tevdiat hesaplarinda meydana gelecek cozulmenin etkisini hesap eden ve bunun onlemini alan var mi?

Eger enflasyon dususu surecek ve dalgali kura devam edeceksek, ters dolarizasyonun devami da beklenmeli.

* Sonuc- "Gocun onu nereye ise sonu da orayadir" Turk Atasozu

Mesajlariniz icin: ayildirim@sabah.com.tr


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir