kapat
30.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



GREENCARD

DEHAP yoneticilerinin mahkumiyeti kesinlesti

Yargitay, DEHAP eski Genel Baskani ve 3 eski parti yoneticisinin 'resmi belgede sahtecilik' sucundan aldiklari 1 yil 11 ay 11'er gunluk hapis cezalarini onadi.

Sanik konumundaki DEHAP yoneticileri ise Yargitay'in 'siyasi bir karar' verdigini belirterek, karara itiraz edeceklerini, ic hukuk yollari tikanirsa AHIM'e basvuracaklarini kaydetti


Yargitay 6. Ceza Dairesi, DEHAP eski Genel Baskani Mehmet Abbasoglu ve 3 eski parti yoneticisinin, partiyi 3 Kasim secimleri oncesinde yasal orgutlenmesini tamamlamis gibi gostererek "resmi belgede sahtecilik" sucundan aldiklari 1 yil 11 ay 11'er gunluk hapis cezasini oy birligiyle onadi. Yargitay 6. Ceza Dairesi Baskani Mustafa Aydin, saniklar Mehmet Abbasoglu, Nurettin Sonmez, Ayhan Demir ve Veysi Aydin'in Turk Ceza Kanunu'nun resmi belgede sahtecilik sucunu duzenleyen 342'nci maddesinden aldiklari cezanin usul ve yasaya uygun oldugunu ifade ederek, mahkeme kararinin oy birligiyle onandigini belirtti.

Durusmaya sanik Veysi Aydin ile sanik avukatlari Guven Ozata, Mahmut Tanzi ve Ismail Aslan katildi. Avukat Guven Ozata, savunmasinda, sucun olus biciminin yerel mahkemece yanlis anlasildigini one surdu. Suca konu belgelerde, hayali kisiler bulunmadigini belirten Ozata, secime girebilmek icin ihmalde bulunuldugundan soz edilemeyecegini kaydetti.

Ozata, belgeler duzenlenirken, sahtecilik kastinin olmadigini ifade ederek, bir ihmalden soz edilecekse, bu sucun, genel merkeze degil, yerel yoneticilere ait oldugunu savundu. Soz konusu sucun, "resmi belgede sahtecilik" sucunu olusturmadigini, Siyasi Partiler Yasasi ile ilgili bir suc oldugunu one suren Ozata, genel merkez ile alt yonetim arasindaki iletisimsizligin bu duruma yol actigini kaydetti.

'YAPAY ZAFER KAZANILMASIN'
Kamuoyunda yapilan tartisma ve polemigin, kendilerini rahatsiz ettigini dile getiren Ozata, "Saniklar, odullendirilsin demiyoruz. Saniklarin kim oldugu konusunda tespit yapilmalidir. Aceleyle verilecek bir karar, firsatcilarin alanlarini genisletecektir. 2 milyon secmenin iradesi, 2-3 milletvekilligine feda edilmesin. DEHAP uzerinden yapay zaferler yaratilmasin" diye konustu. Ozata, yerel mahkemenin kararinin bozulmasini istedi.

TUM DENETLEME 3 GUN SURDU
Bu davanin, uzun yillar tartisilacagini ifade eden avukatlardan Ismail Aslan ise, "Dava, Yargitay Cumhuriyet Bassavciligi'nin ihmali sonucu acilmistir" dedi. Partinin, 24 Ekim 1997 yilinda kuruldugunu animsatan Aslan, "kuruldugu gunden 27 Eylul 2002'ye kadar denetlenmeyen DEHAP, 3 gun icinde denetlenmistir" diye konustu.

DEHAP'in eksik orgutlendigine iliskin uyarinin, daha once yapilmasi durumunda eksikliklerin giderilebilecegini kaydeden Aslan, HADEP'in kapatilmasi sonucu secime girememesi nedeniyle DEHAP'in secimlere girdigini anlatti. Aslan, HADEP'in secime girecegi, DEHAP'in girmeyecegi goz onunde alindigi icin gerekli denetimin yapilmadigini, ancak durum degisince incelemelere baslanildigini belirtti.

Avukat Mahmut Tanzi ise savunmasinda, partinin sicilinin saglikli tutulmadigi konusunda saniklarin sorumlulugunun kabulunun mumkun olmadigini kaydetti.
BU DURUMA NASIL GELINDI?

DEHAP aslinda 3 Kasim secimine katilmamis sayildi
Yargitay Bassavcisi Kanadoglu, DEHAP yoneticileri hakkinda suc duyurusu yapti. Ancak YSK, Bassavci'nin 'DEHAP 3 Kasim secimine alinmamali' uyarisini dikkate almadi

DEHAP'in dort eski yoneticisi hakkindaki kararin onanmasi bircok soruyu da gundeme getirdi. Siyaset dunyasinda secimin iptal edilip yenilenmesi DYP'nin 66 milletvekili ile Meclis'e girmesi gibi sonuclara yol acabilecek bu kararin alinmasi, 3 Kasim secimlerinden once baslayan bir hukuki surecin sonucunda ortaya cikti.

* Tartisma nerede basladi?

Meclis 3 Kasim secimlerinin kararini alinca YSK Yargitay Bassavciligi'ndan hangi partilerin secime katilabilecek oranda orgutlendigini sordu. Bassavcilik DEHAP'in 63 ilde orgutlendigini bildirdi. Basinda DEHAP'in orgutlenmesinin secimlere girmesi icin yeterli olmadigi yonunde haberler cikinca, donemin Bassavcisi Sabih Kanadoglu, valiliklerden bilgi topladi ve partinin asgari 41 ilde orgutlenmedigi sonucuna vardi. Bunu da YSK'ya bildirdi ve Ankara Bassavciligi'na DEHAP'lilar hakkinda suc duyusunda bulundu.

* YSK neden reddetti?

Bassavciligin YSK'ya basvurusu sirasinda oy pusulalari basilip dagitilmaya baslanmisti. YSK da DEHAP'lilarin sahtecilik yaptigina dair yeterli delil olmadigi, secim is ve islemlerinin tamamlandigi gerekcesiyle Bassavciligin "DEHAP secimlere alinmamali" icerikli basvurusunu reddetti.

* Agir Ceza ne karari verdi, verdigi karar ne anlama geliyordu?

Kanadoglu'nun suc duyurusu uzerine acilan davada, Ankara 2'nci Agir Ceza Mahkemesi, Yargitay'dan gelen belgeleri esas alarak DEHAP'in 4 eski yoneticisi hakkinda evrakta sahtecilik sucundan 1 yil 11 ay 11'er gun hapis cezasi verdi. DEHAP tarafi, karari temyiz ettiyse de dun kesinlesen bu kararla, DEHAP'in aslinda 3 Kasim secimlerine katilma yeterliligi tasimadigi sonucuna varilmis oldu.

YUKSEK SECIM KURULU'NA "IPTAL" ABLUKASI

DYP ve GP iptal basvurusu hazirliyor
Yargitay'in DEHAP kararini onamasi Ankara'yi karistirdi. 3 Kasim secimlerinde baraj altinda kalan DYP ve Genc Parti basta olmak uzere bir cok parti, YSK'ya itiraz basvurusunda bulunmaya hazirlaniyor. DYP, DEHAP oylarinin iptali ve barajin yeniden duzenlenmesini isterken, Genc Parti, 3 Kasim secimlerinin iptal edilmesini gerektigi gorusunu ileri surdu.

DYP HAZIR BILE
DYP Genel Baskani Mehmet Agar, konuyla ilgili olarak, "hukuki surec tam bitmeden bir basvuru yapmayacagiz" aciklamasini yapti. Ancak Agar'in yorumuna ragmen parti merkezi YSK'ya yapacagi basvurunun hazirliklarini tamamladi. Itiraz basvurusunu hazirlayan grupta yer alan Bekir Sami Dace, SABAH'a "YSK ya secimleri iptal edecek ya da DYP parlamentoya girecek sekilde baraj hesaplanacak" dedi.

DSP - MHP SIRADA
MHP ve DSP ise YSK'nin secimi iptal etmesi yonunde bir karar almasi gerektigini savunuyor. ANAP, 'secim iptal olmaz' gorusunde. SP ise secimlerin iptal edilip yerel secimlerle birlikte genel secimlerinde yenilenmesi yonunde bir tavir alacagini acikladi.

NE DEDILER?

CHP KANADI

YSK istifa etmeli
CHP Genel Baskani Deniz Baykal, Yargitay'in aldigi karar sonrasinda yaptigi aciklamada Yuksek Secim Kurulu'nun alacagi kararin, hukuki degil siyasi bir karar olacagini soyledi. "YSK 3 Kasim'dan once yanlis yapmistir. Simdi de yeni bir yanlis yapma durumuna gelebilir" diyen Baykal, secimlerin iptali istemiyle ilgili bir basvuru yapmayacaklarini kaydetti. CHP Grup Baskanvekili Haluk Koc da, YSK'nin oncelikle neden oldugu sonuc sebebiyle Turkiye'den ozur dilemesi gerektigini soyleyerek, "1 milyon 950 bin secmen sanal secmen miydi? Boyle bir siyasi parti yok mu diyeceksiniz? Turkiye bir hukuk devleti ise hukuk devletinin gereklerini zamaninda yerine getirilmeliydi" dedi. Secimlerden bu yana 11 ay gectigini, bu arada bircok gorevin yerine getirildigini belirten Koc, "Kisisel dusuncem butun bunlari tartismali hale getirecek bir kararin sikinti yaratacagi yonunde" dedi. Diger Baskanvekili Mustafa Ozyurek ise yapilacak bir secimden endiseleri olmadigini, daha guclu bir sekilde Meclis'e geleceklerine inandiklarini ifade etti.

AKP KANADI

Karar geri cevrilmeli
AKP tarafindan konuyla ilgili bir aciklama yapan Adalet Bakani Cemil Cicek, "Halkin verdigini mahkemeyle geri almaya calisiyorlar. Secimden korkmuyoruz, Yuzde 35'le geldik simdi yuzde 50'yle geliriz" diye konustu. Grup Baskanvekili Salih Kapusuz da, "Bana gore YSK, bu karari gundemine almayacaktir. YSK, karar onune geldiginde geri cevirmelidir" dedi. DEHAP yoneticileri hakkinda "evrakta sahtecilik" sucunun onandigini hatirlatan Kapusuz, kurumsal degil kisilerle ilgili bir kararin verildigine isaret ederek, "Secim ile yargi surecini iliskilendirmek dogru degildir" gorusunu kaydetti. Kapusuz, 'Meclis'in bu kararin golgesinde kalip kalmayacagi' tartismalarinin hatirlatilmasi uzerine, "Meclis'in uzerine golge dusmesi mumkun degildir" cevabini verdi. Genel Baskan Yardimcisi Dengir Mir Mehmet Firat ise, olayin "yorungesinden cikarildigini" savunarak, YSK'nin DEHAP'in oylarini "dagitma" iradesini kullanmasinin da hukuken soz konusu olmayacagini dile getirdi.

DEHAP KANADI

Itiraz edecekler
DEHAP, davasinda Yargitay karariyla kesin hukum giyen saniklarin 'karar duzeltme' isteminde bulunma haklari var. Saniklarin avukati Guven Ozata karar duzeltme isteminde bulunacaklarini, ic hukuk yollari tukendikten sonra da Avrupa Insan Haklari Mahkemesi'ne (AIHM) basvuracaklarini belirtti.

DEMOKRASIYE KOSTEK OLUR
DEHAP Genel Baskani Tuncer Bakirhan ise Yargitay kararinin, baris ve demokrasi mucadelesi veren partileri siyaset kurumu disina itme politikasinin bir parcasi oldugunu one surdu. "Karar hukuki degil, siyasidir" diyen Bakirhan, "Bu karar demokratik ve bariscil bir ortama kostek olacaktir" dedi.

TBMM BASKANI BULENT ARINC

'Parlemento saibesiz
TBMM Baskani Bulent Arinc, DEHAP yoneticilerinin mahkumiyet kararinin onanmasiyla ilgili olarak, "Sahtecilik yaptigi iddia edilen ve haklarinda hukum verilen kisilerin cezalari kesinlesmis bulunmaktadir. Secim Hukuku'na hicbir sekilde etkisi olamaz" dedi. TBMM Baskani Arinc, Yargitay Cumhuriyet Bassavcisi'nin 3 Kasim secimlerinden once DEHAP'in secimlere katilmamasi yonunde bir talepte bulundugunu ve YSK'nin bunu reddettigini de hatirlatarak, "Oylarin iptal edilmesi veya bir baska partinin hanesine yazilmasi hicbir sekilde soz konusu olamaz. Secimler, mesru yapilmistir. Kesin sonuca baglanmistir. Parlamentomuzun uzerinde hicbir sekilde bir golge ve saibe yoktur" diye konustu.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir