kapat
30.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



GREENCARD

Bundan sonrasi 'Tufan'

YSK'nin uc secenegi var:
1- Kurul itirazi reddedebilir.
2- DEHAP oylari iptal edilebilir ve DYP Meclis'e girer.
3- Secim iptal edilebilir. Ancak son sozu Meclis soyleyecek. YSK eger "Oylari dagitalim" derse, AKP ve CHP erken secim karari alacak


Yargitay 6'inci Ceza Dairesi'nin oy birligi ile DEHAP'in secimlerde sahtecilik yaptigina iliskin mahkeme kararini dun onamasi 3 Kasim secimleri uzerinde yeniden tartisma baslatti. Simdi gozler Yuksek Secim Kurulu'na (YSK) cevrilmis durumda. YSK'nin Yargitay'in bu kararindan sonra harekete gecebilmesi icin bir siyasi partiden ya da secme ve secilme yeterliligine sahip bir vatandas tarafindan 3 Kasim secimlerinin iptal edilmesine donuk basvuru yapilmasi gerekiyor. Kurul, secimlerde sahtecilik yapildiginin yargi karariyla kesinlestigi bu yeni durumda 3 Kasim secimlerine yonelik uc degisik secenegi iceren karar alabilir.

DEHAP OYLARI IPTAL EDILEBILIR
YSK'nin onundeki birinci secenek yapilan itirazi hakli gorerek 3 Kasim secimlerini butunuyle iptal etmek. Bu durumda yeni bir secimin gundeme gelmesi kacinilmaz.

YSK'nin onundeki ikinci secenek ise 3 Kasim secimlerinde sadece DEHAP'in oylarini gecersiz sayip ulke barajini dusurmek. Bu durumda AKP ve CHP'den 64 milletvekilinin mazbatasini iptal edilecek. Bunun sonuncunda da 3 Kasim'da secilemeyen milletvekili adaylarindan 64'unu Meclis'e tasinacak.

YSK ITIRAZI REDDEDEBILIR
AKP ve CHP temsilcilerinden dun Yargitay karari sonrasi gelen aciklamalar, YSK'nin secim sonucunu iptal etmesi ve kendilerinden dusurulecek milletvekillerinin DYP'ye kaydirilmasi gibi bir karar almasi halinde genel secim karari alma yoluna gidecekleri yonunde mesaj verdiler. AKP ve CHP temsilcileri, yargi ve secim sonuclarina iliskin iki kararin birbirinden ayrilmasi gerektigini belirterek, "YSK secim sonucunu iptal ederse, genel secim kacinilmaz hale gelir" dediler. Kurulun onundeki seceneklerden biri de Yargitay'in bu kararinin, secimlerin iptali ya da oylarin yeniden dagitilmasi icin gerekce olamayacagina hukmetmek ve mevcut durumun devamini saglamak.

Yargitay'in kararindan sonra, bir basvuru yapilmasini beklemeye baslayan YSK'nin basvuruyu hemen karara baglama egiliminde oldugu bildirildi.

YSK TEMKINLI
YSK kaynaklari, konunun tum ulkede oldugu gibi Kurul uyeleri arasinda da degerlendirildigini, her uyede kendisine gore bir gorus olustugunu, bu nedenle yapilacak basvurunun cok gecikmeksizin karara baglanacagini belirtti. YSK'dan bir yetkili, "Basvuru yapildigi gun veya ertesi gun bir karar verebiliriz. Tabi burada kamuoyunun da bizim incelememizin sonucunu bekledigini goz onunde bulunduracagiz" diye konustu. Kamuoyunda, Yargitay'in karari onamasi durumunda YSK'nin 3 Kasim secimleri veya sonuclarini iptal edecegi yonunde yorumlar yapilirken, YSK kaynaklari Yargitay kararinin kendileri icin mutlak baglayici olmadigini, kendilerini Yargitay'in kararindan cok DEHAP'lilarin dosyasinin icerigindeki delillerin ilgilendirecegini belirttiler. Bu arada Yargitay'in kararindan sonra Ankara kulislerinde YSK'nin 4 Ekim'de toplanarak topu Meclis'e atabilecegi senoryosu da konusulmaya baslandi.

HUKUKCULAR AYNI FIKIRDE DEGIL
Yargitay'in kararindan sonra hukuk cevrelerinde YSK'nin nasil bir yol izlemesi gerektigi tartisilmaya baslandi. Hukukcular SABAH'a goruslerini soyle acikladi:

PROF. DR. SUHEYL BATUM (Anayasa Hukukcusu)
DEHAP'in oylari gecersiz sayilmali. DEHAP'in secimlere katilmak icin yeterli cogunluga sahip olmadigi, dolayisiyla secimlere katilamayacagi, ancak yoneticilerinin 'sahte evrak duzenlemek' suretiyle secimlere katildigi gercegi onanmis oluyor.

YSK'nin onunde 3 tane secenek oldugunu biliyoruz. Ya reddedecek ya secimleri iptal edip tekrar secim yaptiracak ya da oylarin hatali sayildigi 66 milletvekilinin milletvekilligini dusurup, yerine yeri milletvekillerini sokacak. Bunlardan ucuncu yolu tercih edecektir diye dusunuyorum. Yani 66 milletvekilini milletvekilligini dusurup, yeni 66 milletvekili getirecektir."

HIKMET SAMI TURK (Eski Adalet Bakani)
Yargi kararlarinin butun kisileri ve kurumlari baglar. YSK'nin secim hukukuna gore bir degerlendirme yaparak bu cercevede karar vermesi gerekmekte.

PROF. DR. IBRAHIM KABOGLU (Anayasa Hukukcusu)
Yargitay'in karari farkli yorumlara musait bir durum ortaya cikardi. YSK, Yargitay'in kararini gozonune alacaktir. Verecegi karari, Yargitay'in kararinin ozunu zedelemeden hukuki bir gerekceye dayandirmalidir.

SABIH KANADOGLU (Eski Yargitay Bassavcisi)
YSK secim sonuclarinin iptali yonunde karar vermeli. Burada itiraz veya sikayete gerek yoktur. Yargitay'in verdigi kararla DEHAP'in secimlere girmesinin kanunsuzluk yontemiyle gerceklestigi saptanmistir ve karar YSK'yi da baglar.

SABRI COSKUN (YSK eski Baskanvekili)
YSK gelen basvuruyu inceledikten sonra kendi sinirlari icinde konuyu serbestce degerlendirecektir.

Anayasada milletvekilliklerinin hangi sartlarda dusecegine iliskin hukumler siralanmistir. Yargitay'in verdigi karar bu sartlardan herhangi biri icinde sayilmamaktadir. Bahattin Seker olayi ornek gosteriliyor ancak burada durum farkli. Bahattin Seker'in milletvekili secilme yeterliligi bulunmuyordu ve Anayasa'da milletvekilliginin dusurulmesi icin sayilan sartlardan biri mevcuttu."

SAMI SELCUK (Yargitay eski Baskani)
Yargitay'in karari hem YSK'yi hem de Meclis'i baglar. Bu nedenle YSK'nin secimleri yinelemesi gerekir. Yinelemekten kastim, 3 Kasim secimlerinin yapildigi kosullarda ayni adaylarla secim yapilmasidir. YSK secimleri iptal ettikten sonra Meclis'te yeni bir secim tarihi belirlemek durumundadir.

AKP MECLIS'TE GUC KAYBEDECEK

Anayasal cogunluk tehlikede
YSK'nin, DEHAP oylarini iptal etmesi halinde parlamentodaki tabloda da koklu degisiklikler olacak. Meclis'te 367 milletvekili bulunan AKP'nin, 40 milletvekili DYP'ye gececek. AKP boylece, Anayasayi degistirmek icin gereken 367'lik sayisal ustunlugunu kaybedecek. Onemli Anayasal duzenlemelerde muhalefetle uzlasma aramak zorunda kalacak. Cunku AKP'nin sayisi 337'e inecek.

CHP de 20 milletvekilini Meclis'ini ikinci muhalefet partisi DYP ile paylasmak zorunda kalacak. Ama bazi onemli duzenlemelerde, DYP ile isbirligi yapma olanagi da bulucak. DYP, 66 milletvekili ile Meclis'e girecek. DYP 1 de bagimsizlardan milletvekilligi alacak. Halen uc milletvekili bulunan DYP'nin sayisi 1 milletvekilligini kaybettigi icin 68 olacak. DYP boylece grup kurabilecek. Buna bagli olarak AKP ve CHP'nin komisyonlardaki bazi uyelikleri dusecek ve DYP'ye gececek. Ayni zamanda TBMM Baskanlik Divani'nda da temsil edilecek.

YSK'nin, DEHAP oylarini iptal etmesi sonucu baraji gececek ve AKP ile CHP'den milletvekili alacak olan DYP, bir de milletvekili kaybedecek. 3 Kasim secimlerinde bagimsiz olarak Igdir'dan secilip parlamentoya giren, daha sonra DYP saflarina katilan Dursun Akdemir'in de milletvekilligi dusecek.

DYP ICIN GRUP KURMA SANSI

Ciller tekrar Meclis'e gelebilir
YSK'nin DEHAP oylarini iptal etmesi halinde Meclis'e girecek DYP'liler arasinda eski Genel Baskan Tansu Ciller, eski Basbakan Yildirim Akbulut, Aydin Menderes, Sedat Edip Bucak, Eyup Asik, Mehmet Ali Bayar, Can Yesilada, Suha Tanik, Ayfer Yilmaz, Bahattin Seker, Turhan Tayan gibi isimler bulunuyor. DYP'nin cikardigi listeye gore Meclis'e girecek isimler soyle Halit Dagli, Kazim Barisik. Ismet Atilla, Musa Konyar, Turhan Guven, Tevfik Eren, Kemal Celik, Can Yesilada, Mustafa Onal, Saffet Kaya, Aydin Menderes, Ali Riza Gonul, Erguven Yakan, Ilyas Yilmazyildiz, Tanju Guvendiren, Faris Ozdemir, Bahattin Seker, Yahya Cevik, Mehmet Basaran, Turhan Tayan, Ibrahim Yazici, Ilhan Parseker, Nevfel Sahin, Aydin Adnan Sezgin (Denizli), Salim Ensarioglu, Ferit Bora, Salih Celen, Emin Nedim Ozturuk, Ibrahim Konukoglu, Mehmet Donen, Nuri Alagoz, Mehmet Aybatili, Mehmet Okan Oguz, Yildirim Akbulut, Ufuk Soylemez, Mehmet Ali Bayar, Suha Tanik, Yucel Karasan, Mehmet Saglam, Nurhan Tekinel, Mustafa Telat Carikci, Orhan Keceli, Mumtaz Yavuz, Ismail Karakuyu, Zeynel Balkiz, Omer Kulahli, Riza Akcali, Ayfer Yilmaz, Mehmet Erdal, Tansu Ciller, Rustu Yigitkaya, Fadil Unver, Kemal Kabatas, Sedat Edip Bucak, Ugur Esat Akgol, Mehmet Yalcirkaya, Enis Sulun, Ali Sevki Erek, Eyup Asik, Kamer Genc, Pasa Kursunluoglu, Omer Barutcu

PARALAR CEPTE KALACAK

Vekil paralarina dokunulmayacak
YSK'ni DEHAP oylarini iptal etmesi halinde, milletvekilligi dusecek 66 milletvekilinin ozluk haklari ile ilgili nasil bir prosedur izlenecegi belli oldu. Buna gore, vekillikleri dusecek kisilerin 3 Kasim'dan bu yana gecen sure icindeki ozluk haklari korunacak. Bugune kadar aldiklari maaslar da geri istenmeyecek. Meclis'e yeni girecek olan milletvekillerinin ozluk haklarini kazanma sureleri ile maaslari, yemin edip goreve basladiklari andan itibaren gecerli olacak. Gecmise donuk maas talebinde bulunulmayacak.

Vekilligi tehlikede olanlar
DEHAP'in oylarinin iptal edilmesi durumunda vekilligi tehlikeye girecek olan AKP'li bazi vekiller sunlar Zeynep Tekin, Reyhan Balandi, Faruk Koca, Mustafa Tuna, Fikret Badazli Ahmet Erturk, Semiha Oyus, Ali Aydinoglu (Balikesir), Abdurrahim Aksoy, Bayram Ozcelik, Sevket Orhan Niyazi Pakyurek, Ummet Kandogan, Mehmet Fehmi Uyanik, Irfan Riza Yazicioglu, Ali Ayag, Nurettin Kilic, Fatma Sahin, Fehmi Oztunc, Mehmet Emin Murat Bilgic , Mustafa Eyiceoglu , Muharrem Karsli , Nimet Cubukcu , Selahattin Beyribey, Ilhan Albayrak, Zekeriya Akcam.

Ersan ATAR


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir