kapat
30.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



GREENCARD

IMF'deki Turkler'in kidemlisi bir kadin

Asistan Direktor unvani ile gorev yapan Sena Eken, 1987'de Merkez Bankasi'nda calismis. Ve IMF ile gorusmelerde masanin obur tarafinda oturmus!

Sena Eken IMF'de calisan Turkler arasinda mesleki olarak en deneyimlisi. 27 yildir IMF'de calisiyor. IMF'nin cografi bolgelere gore orgutlenmis alti bolumunden biri olan Orta Dogu Bolumu'nde ust yonetim duzeyinde Asistan Direktor olarak gorev yapiyor. Bu goreve yukselen ilk Turk ekonomist olarak bir ilke imza atan Eken 1987-88 yillarinda ise IMF'den bir sene izinli olarak geldigi Turkiye'de Merkez Bankasi Baskan Danismani olarak da calisti.

Robert Koleji'nde ekonomi lisansindan sonra Ingiltere'de University of Essex'te yuksek lisan egitimi yapan Eken, Pittsburgh Universitesi'nde de doktorasini gerceklestirdi. Ayni universitede 3 yil asistanlik yapan Eken 1976'da kurumda calismaya basladi.

Misyon Seflikleri yapti
IMF misyonlarinda en zenginden en fakire kadar genis yelpazede 30'dan fazla ulkeye giden Eken, aralarinda Urdun ve Pakistan'in bulundugu 10 kadar ulke ile yurutulen ekonomik gorusmeler ve program anlasmalarinda ise misyon sefi olarak gorev yapti. IMF ile gorusmelerin Ingilizce veya Fransizca yapildigi ulkeler ile calistigini anlatan Eken, Ispanyolca konusamadigi icin Latin Amerika ulkelerine gitmedigini belirtiyor.

Gerek calistigi ulkeler, gerekse calistigi cografi bolgelerde bulunan ukelerin gundemdeki ortak ekonomik konulari uzerine bir cok arastirmalari bulundugunu ve makaleler yazdigini dile getiren Eken, IMF'de arastirmalarin ve analitik calismalarin cok onemli ve yukselmede buyuk rolu oldugunu anlatiyor.
1985-87 yillari arasinda IMF'nin Paris Ofisi'nde calisan Eken, 1987-88 yillari arasinda IMF'den bir yil izinli olarak Turkiye'ye geldi ve Merkez Bankasi Baskan Danismani olarak gorev yapti. Bu donemde IMF ile yapilan gorusmelerde 'masanin karsi tarafinda' oldugunu vurgulayan Eken, "Bu bana ekonomik politikalari degisik acilardan degerlendirmenin onemini asiladi" diyor.

Basarinin Sartlari
IMF'deki calisma ortamini 'rekabetci ve dinamik' olarak nitelendiren Eken, basarili olma ve yukselmede uretilen islerin miktari ve teknik kalitesinin belirleyici oldugunu, bu calismalarin seffaf bir degerlendirme surecinden gectigini anlatiyor. IMF'de basari icin gerekli sartlari ise Eken soyle siraliyor

"Gittiginiz ulkelerde en ust duzey kisilerle calisildigindan insan iliskileri ve diplomatik alandaki basari cok onemli. Sozlu ve yazili iletisimde guclu olmaniz gerek. Ulkelerle calismalarda etkili olmak icin analitik yeteneklerinizi yenilemeniz ve yasam boyu ogrenmeye hazir olmaniz gerekli. Hangi ulkenin vatandasi oldugunuz yukaridaki faktorler kadar onemli degil. Misyon sefi olarak giderken, ulke yetkililerinin gorusleri goz onune aliniyor ancak simdiye kadar gittigim ulkelerde Turk vatandasi olmamdan oturu kariyerimi etkiliyen olumlu veya olumsuz onemli tepkiler aldim diyemem. Kisaca IMF'de calismak, dinamik ve cok yonlu kazanimlari olan, ancak bilgi birikiminizi yasam boyu gelistirmenizi ve guncellemenizi gerektiren rekabetci bir deneyim. Boyle olunca da ozel yasaminizdan onemli olcude ozveride bulunmaniz gerekiyor."

EKONOMIST TARHAN FEYZIOGLUNUN ESI DE IMF'DE CALISIYOR

Turkiye'de Ogretmenlik yapmak istiyor
Feyzioglu emekli olduktan sonra hem genc kusaklarin dunya goruslerinin olusmasinda ve hem de onlara toleransi asilayabilmek icin Turkiye'de bir lisede ogretmenlik yapmayi istedigini soyluyor. IMF'deki isini cok tatmin edici olarak nitelendiren Feyzioglu, Turkiye'de calismayi su kosullarda kabul edecegini soyluyor "IMF'de bir cok ulkeye gidip, katkida bulunma firsati var.

ULKEM ICIN SEVE SEVE
Is arkadaslarim ise cok degerli kisiler; onlarla birlikte calismak, tartismak, ve ileriye donuk adimlar atmak cok zevkli. Boyle bir kurumdaki isinizi birakmak zor oldugu kadar cesaret ister. Ama Turkiye'ye dondugumde hala verimli is yapabiliyorsam ve bana ulkeme katkida bulunacagim bir gorev onerilirse bu konuyu cok ciddi tartarim. Ama bu gorev sirasinda yanlis yonde olan baskilari redetme imkanimin olmasi benim icin cok onemli. Boyle bir pozisyonda olmak da bence cok zor."

Ulkeler gizliligi kaldirip seffaf olursa ekonomileri de guclenir

Feyzioglu "Gizlilik kalksin, adalet saglanir savaslar da biter"diyor
41 yasindaki Tarhan Feyzioglu IMF'nin 'kidemli ekonomistleri'nden biri. Asya Pasifik Departmani Cin Masasi'nda gorev yapan Feyzioglu'nun sefleri ve calisma arkadaslari arasinda Turk ekonomisi icin hazirlanan raporlara imza atan unlu isimler bulunuyor; IMF Turkiye Masasi Sefleri Carlo Cottarelli, Juna Kahkonen ve Reza Moghadam. Robert Koleji'nden sonra Bogazici'ni bitiren, ABD'ye ekonomi egitimi almak icin giden Feyzioglu, Pennsylvania Universitesi'nde doktorasini yapti. Feyzioglu'nun IMF ile yollarinin kesismesi tamamen Finlandiyali 'esi'nin milliyeti sayesinde oluyor. 5 yil calistigi Georgetown Universitesi'nde hocalik yaparken IMF'de Finlandiya masasinda bir ekonomist icin kadro acildigini duyan Feyzioglu, esi de Finlandiyali oldugu icin bu kadroyla ilgilendigini ve basvurdugunu anlatiyor.

Feyzioglu'nun IMF'de calistigi meslektaslarindan ucu Turkiye'nin cok yakindan tanidigi isimler; Turkiye Masasi eski sefleri Carlo Cottorelli ve Juna Kahkonen ve Turkiye Masasi sefi Reza Moghadam. Finlandiya Masasi'nda calisirken, Cottorelli'nin sefi oldugunu anlatan Feyzioglu, Moghadam'in da o donem mesai arkadasi oldugunu vurguluyor. Bulgaristan Masasi'na gectiginde Feyzioglu'nun sefi Juha Kahkonen oluyor. Seffafligin onemine deginen Feyzioglu, 'gizlilik ortadan kalktigi zaman' tum celiskilerin daha kolay cozumlenebilecegini, adaletsizligin azalacagini, adaletsizlige karsi yapilan kavga ve savaslarin da ortadan kalkacagini soyluyor "Seffaflik yonunde bir cok ulkede onemli atilimlar yapiliyor. Bunun sonucunda da ekonomileri cok daha fazla gucleniyor, yurttaslarin ise ekonomiye olan guvenleri artiyor. Bu guven ortami ise birlikte yasamda rahatligi ve mutlulugu getiriyor. "

Esi, Cin projesi uzerine calisiyor
Uluslararasi Para Fonu IMF'nin deneyiminin Turkiye'nin dogu ile bati arasinda bir kopru oldugunu bir kere daha gosterdigini dile getiren Feyzioglu, ne Avrupa'da ne de Asya'da yabancilik cekmedigini soyluyor. Feyzioglu'nun Finlandiya dogumlu esi Sori Soderstrom da ekonomist ve Dunya Bankasi'nda Cin'in bati bolumunde fakirligi yok etme projeleri uzerine calisiyor.

COCUKLAR ANNEYI DINLIYOR
Evde 4 cocugu ile birlikte yaptiklari sohbetlerde daha cok esinin projelerinin konusuldugunu soyleyen deneyimli ekonomist Feyzioglu, ''Cocuklar daha cok annelerinin projelerine ilgi duyuyor. Benim konular onlara biraz agir geliyor, ya da ben pek iyi anlatamiyorum, kimbilir'' diyor.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir