kapat
27.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°
limasollu
TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL



GREENCARD

Tavsiye etmiyoruz!

Talim ve Terbiye Kurulu, daha önce onay alan, 42 yayınevinin bastığı yardımcı ders kitaplarını 'onayda usulsüzlük yapıldığı' gerekçesiyle listeden çıkardı. Nasrettin Hoca, Keloğlan tavsiye edilmeyenler arasında

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki Talim Terbiye Kurulu'nda yardımcı ders kitaplarının uygunluğu konusunda başlayan tartışma, Nasrettin Hoca başta olmak üzere Türk ve dünya edebiyatının ünlü yazarlarının başında patladı.

Toplumsal Türk mizahının en önemli isimlerinden birisi olan Nasrettin Hoca, Türk edebiyatının önemli isimlerinden Ömer Seyfettin'in Falaka ve Kaşağı adlı romanları, mutlu olmayı öğreten Pollyana, Kaptan Nemo, Alis Harikalar Diyarında, Robin Hood, Üç Silahşörler, Tom Amca'nın Kulübesi gibi dünya klasiklerinin önde gelen eserlerinin bazı versiyonları artık öğretmenler tarafından öğrencilere tavsiye edilemeyecek. Çünkü içinde İngilizce gramer kitapları, dünya klasikleri ve Türk edebiyatçılarının eserlerinin de bulunduğu 42 yayınevinin bastığı 100'ün üzerindeki kitap için verilen 'eğitim aracı olarak uygundur' kararı iptal edildi. Alınan karar MEB Talim ve Tersiye Kurulu Başkanı Ziya Selçuk tarafından imzalanan bir yazıyla İl Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderildi.

GEREKÇE: USULSÜZLÜK
Selçuk bu kitaplardaki onayların 'onay sırasında usulsüzlük yapıldığı için' geçici olarak iptal edildiğini söyledi. Selçuk Kurul'da görev yapan 167 öğretmen ile ilgili soruşturma sonucunda böyle bir karara varıldığını belirterek, şunları söyledi

"Bu soruşturma Ocak'ta başladı, Ağustos ortalarına kadar parça parça sürdü. Bu öğretmenlerden bazıları sahte isimlerle, kitap onaylayıp, mutemet dilekçesi düzenlemiş ve para almış. Ama hepsi değil, bir tanesi ya da birkaç tanesi uygunsuzluk yapmış. Teftiş Kurulu raporunda da bu kitaplar için 'sahte onaylı' denildi. Bu rapordan dolayı da onaylarını iptal ettik. Yeni bir komisyon kurduk, şimdi biz inceleyeceğiz. Yani prosedür hatasından iptal edildi. Yoksa klasiklerin okutulmasına ya da Ömer Seyfettin'in kitaplarına karşı olduğumuz için değil."

Onayı kaldırılan yayınevlerinden birisi de 'kurum içi sürtüşmeden' dolayı onayların iptal edildiğini öğrendiklerini belirterek, "Yıllardır bu kitaplar okullarda tavsiye ediliyordu, kitaplarda sorun olsa bunca yıldır okutulmazdı"diye konuştu. Talim ve Terbiye Kurulu'nda görevli 167 öğretmenden 96'sının sendika üyesi olduğunu anlatan Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer ise "Bu tamamen kadrolaşma ile ilgili bir olay. Soruşturmada asılsız, belgelenmemiş suçlamalar söz konusu" dedi.

Pervin KAPLAN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır