kapat
27.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°
limasollu
TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL



GREENCARD

Yorgo, dostluk ateşini yaktı

Dışişleri Bakanı Gül, Türkiye'nin AB yolundaki kadim dostu Yunanlı meslektaşı Papandreu ile New York'ta 4 önemli anlaşmaya imza attı

Türk şirketlerine ihaleler açılacak
Dışişileri Bakanı Abdullah Gül ile Yunanlı meslektaşı Yorgo Papandreu'nun New York'ta yaptığı görüşme, Ege'de dostluk adına yeni bir sayfa açtı, 4 büyük projeye imza atıldı. Kara mayınlarının temizlenmesi konusunda yazılı, Ağustos 2004'te Atina'da yapılacak Olimpiyatlar için sözlü akitler yapıldı. Bunların başında Atina Olimpiyat Komitesi'nin bir türlü sonuçlandıramadığı tesis inşaatlarında Türk şirketlerine acil ihaleler açmak geliyor. Atina'daki Yunanlı yetkililer, hangi tesis konusunda anlaşmaya varıldığını bilmediklerini, ancak Yunan Bakan'ın "ihale açılması yolunda" verdiği beyanla olimpiyat hazırlıklarının yetişmesi için yol ve tesis yapımlarında Türk şirketlerinden yardım alınabileceğini kastettiğini belirtti.

Olimpiyat meşalesi Türkiye'den geçecek
Papandreu ile Gül'ün anlaştığı bir diğer konu da Olimpiyat meşalesiyle ilgili... Yunanistan, başkent Atina'da düzenleyeceği 2004 Olimpiyat oyunlarını başlatacak geleneksel olimpiyat ateşini Türkiye'de de dolaştıracak. Her olimpiyat öncesi olduğu gibi antik Olympia (Olimpiyatların doğum yeri) Dağı'nda güneşin ışınlarıyla yakılacak olan meşale Türkiye'ye de gelecek. Ardından diğer komşu ülkelerde de dolaştırılıp atletler tarafından Atina'ya getirilecek. Meşalenin Türkiye'nin hangi bölgesine getirileceği henüz belirlenmedi. Ancak İstanbul ya da antik Yunan kalıntıları bulunan İzmir ve yöresi olabileceği belirtiliyor. Yunan çevrelerinde en çok, tarihi Efes kentinin ismi geçiyor.

Ancak her durumda meşale, Türkiye topraklarında Türk atletler tarafından taşınacak ve Türkiye parkuru tamamlandıktan sonra Yunan atletlere teslim edilecek. Türkiye'de meşaleyi taşıyacak atletler Olimpiyat Komitesi tarafından belirlenecek. Yunanistan'a Meriç Nehri sınırından geçirilerek teslim edilmesi beklenen meşalenin yakılması, antik Olimpiyatlar döneminde olduğu gibi "savaş ve çatışmalara ara verildiğinin" habercisi. Bu nedenle Yunan Bakan Papandreu'nun 2004 olimpiyatları süresinde "silahlı çatışmalara ateşkes" önerisi BM'de onaylandı.

Turistler Türkiye'ye gönderilecek
Dosluk adına yapılan anlaşma bununla da sınırlı değil. Papandreu ve Gül, olimpiyatları izlemek için Yunanistan'a gelecek yüzbinlerce yabancının Türkiye'ye de gitmelerini teşvik etmek amacıyla ortak paketler hazırlanmasına karar verdi. İki Bakan, turistlerin Ege kıyılarını da ziyaret etmeleri için iki ülke arasındaki deniz, hava ve kara ulaşım olanaklarının artırılması ve hızlandırılması konusunda da görüş birliği sağladı. Hazırlık aşamasında bulunan ortak turist paketleri, yabancı turistlere "bir taşla üç kuş vurmalarını" öngörüyor.

Bunun için Türk ve Yunan seyahat acentaları arasında işbirliği yapılacak. Türk acentalar vize işlemlerinin kolaylaşacağı Olimpiyat oyunları süresinde Atina'ya Türk turistleri götürecek, Yunanlı turizmciler de yüzbinlerce turistin Türk kıyılarına geçmelerini sağlayacak. Yabancı turistlerin Yunan adalarında ağırlanması söz konusu olduğu varsayılarak Yunan adaları ve Türk kıyıları arasında mavi yolculuk turlarının da yapılması bekleniyor.

Kara mayınları temizleniyor
İki Bakan'ın New York'ta gündemlerinde sadece Olimpiyatlar'dan doğan işbirliği yoktu... Eski Dışişleri Bakası İsmail Cem döneminde başlayan ancak hâlâ uygulanamayan Meriç sınır bölgesindeki mayınların temizlenmesi de gündeme geldi. Kararı hayata geçirecek anlaşma da New York'ta imzalandı. Bakanlar, kara mayınlarının üretim, taşınma ve kullanımını yasaklayan uluslararası sözleşmenin onay belgelerini, Ottawa Sözleşmesi'ne ev sahipliği yapan Kanada Dışişleri Bakanı William Graham'a teslim etti. Anlaşmaya göre her iki ülke kendi topraklarındaki mayınları temizlemeye kısa süre içinde başlayacak. 1997'den bu yana anlaşmayı Türkiye ve Yunanistan dışında 139 ülke daha imzaladı. Amerika, Rusya ve Çin'in de bulunduğu 47 ülke imzayı reddediyor.

MÄ°NÄ° BÄ°LGÄ°
4 yılda bir düzenlenen Olimpiyat Oyunları'nda meşale, geleneksel olarak Yunanistan'ın Mora Yarımadası'ndaki Olympia Dağı'nda yakılıyor. Hera Tapınağı'ndaki "temsili" rahibeler, meşaleyi güneş ışınlarını aynayla yansıtarak yakıyor.

Stelyo BERBERAKÄ°S


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır