|
 |
|

Çocuklar ona emanet
Okul servislerine yönelik denetim yapan trafik polisleri dün "Bu kadar da olmaz" dedirten bir manzarayla karşılaştılar. Evlerine götürdüğü on üç çocuğun bulunduğu servisten inen sürücü, ancak koltuk değnekleri ile ayakta durabiliyordu
Samsun Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri dün, yani haftanın ilk günü servis araçlarına yönelik bir dizi denetim yaptı. Kentin dört bir yanına dağılan ekipler okul önlerinde ve geçiş güzergahları üzerinde araçları tek tek kontrol etti. Polisler araçların teknik muayenelerinin tamam olup olmadığını, şoförlerin ehliyetlerini ve yönetmeliklere uygun özellikleri taşıyıp taşımadığını sorguladılar. Ve sıra 55 C 0331 plakalı servis aracına geldiğinde gözlerine inanamadılar. Ehliyet, teknik şartlar hepsi tamamdı. Ama sürücü tedirgindi. Bunun üzerine başlarını uzatıp aracın içine bakan polisler inanılmaz bir manzarayla karşılaştılar. Sürücünün fren ve gazı denetleyen sağ ayağı sargı bezleriyle sarılmıştı ve sürücünün yanında da bir çift koltuk değneği vardı.
AYAĞI ÇATLAKMIŞ
İçinde 13 öğrencinin bulunduğu "Ulus Tur"a ait araç İlyasköy Mahallesi Gebi Kavşağı'nda durdurulmuştu. Durumu anlayan polis sürücüden hemen aşağıya inmesini istedi. Servis aracından koltuk değneklerinin yardımıyla güçlükle inebilen sürücü Şahin Ören, yaklaşık bir ay önce ayağının burkularak çatladığını ve halen tedavi altında olduğunu söyledi.
Ayağı kullanılamayacak şekilde sarılı olan 66 yaşındaki 43 yıllık E sınıfı ehliyet sahibi Şahin Ören, polise uzun süre dil döktükten sonra, nasıl ayakta durabildiğini de göstermeye çalıştı. Bir ara koltuk değneklerini bırakan Şahin Ören, "Bakın ayakta durabiliyorum memur bey. Sorunum yok. Sadece ayağım sarılı o kadar. Ancak uzun süre yürürsem koltuk değneklerine ihtiyacım oluyor" diyerek kendini savundu. Ve yeniden aracına binip yola devam edebileceğini söyledi. Ancak polis, sürücünün direksiyona geçmesine izin vermedi. Görevlendirilen bir polis memuru öğrencileri evlerine bırakırken, koltuk değnekli sürücü ise hakkında yasal işlem yapılmak üzere gözlem altına alındı.
"ARABADAN İNMEZDİ"
Koltuk değnekli servis şoförü Şahin Ören'in taşıdığı öğrenciler, 'Şahin amca' dedikleri sürücünün, ayağındaki rahatsızlığı nedeniyle araçtan hiç inmediğini söylediler. Öğrenciler, "Biz servise binerdik. (Arkadaşlarınızdan gelmeyen var mı ?) diye bize sorardı. Tamam olunca da yola çıkardık. Koltuk değnekleri de ön koltukta yanında olurdu" dediler. Trafik ekipleri, öğrencilere de sürücülerin yapması gereken görevler konusunda bilgi verdi. Polisler, öğrencileri "Servis sürücüleri araçtan inip, sizin emniyetli şekilde binmenizi sağlayacak. Bunu yapmayanları öğretmenlerinize şikayet edin" diye de sıkıca tembihledi.
"BAKILMALI"
Samsun Milli Eğitim Müdürü Cevdet Aydın konuyu incelemek üzere müfettiş görevlendirdiklerini söyledi. Okul müdürlerinin bu konuda yetkili olduğunu söyleyen Aydın, "Derhal soruşturma başlatılacak. Ayrıca tüm servis sürücüleri yeniden denetlenecek. Milli Eğitim olarak biz de denetimler yapacağız. Özellikler öğretmenler ve okul idareleri çocuklarımızı okula kim getiriyor diye bakmalı. Bu konuda kendilerine yetki verdik. Ayrıca ilk yardım malzemesi ve yangın söndürme cihazlarının da olması gerekir. Müfettişler bu durumda ilgili olarak rapor düzenleyecek" diye konuştu.
Özrü kabahatinden büyük
Yaklaşık bir aydan bu yana ayağının sargılı olduğu belirlenen 66 yaşındaki 43 yıllık sürücü Şahin Ören savunmasıyla da şaşırttı. Ören kendisini şaşkınlıkla izleyen polise, "Bakın ayakta durabiliyorum memur bey. Sorunum yok. Sadece ayağım sarılı" dedi ancak, polisler tarafından gözaltına alınmaktan kurtulamadı. Çocuklar ise evlerine, görevlendirilen bir polis memuru tarafından götürüldüler.
Rakamlar dikkat çekici
Maliye Bakanlığı Bütçe Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet Kesik'in 52 üniversitede gerçekleştirdiği araştırma, üniversite gençliğinin zor şartlarda eğitim gördüğünü ortaya koydu. Kesik'in gerçekleştirdiği araştırma çerçevesinde beş bin 154 öğrenci arasında düzenlenen anket sonuçlarına göre, öğrencilerin yüzde 24.4'ünün ailesinin geliri 182 milyon, yüzde 21.8'inin 455 milyon, yüzde 15.6'sının 637 milyon, yüzde 20.9'unun 909 milyon, yüzde 17.3'ünün ailesinin geliri ise 2.2 milyar lira.
Ve bu öğrencilerin dörtte birinin ailesi ayda ortalama 45 milyon lira harçlık gönderebiliyor. Beşte birinin ailesi ise öğrencinin harçlığını 118 milyon lira olarak belirlemiş. 150 ve 200 milyonluk dilime ise üçte bir oranında öğrenci sahip olabiliyor. Yüzde 13.7 oranındaki şanslı öğrenciler de ailelerinden 500 milyon lira harçlık alıyor.
ODTÜ GELENEĞİ BOZMADI
Bu arada ODTÜ'nün 2003-2004 açılış töreni yine olaylı başladı. Bir grup öğrenci törene katılan bakanları protesto etti. Rektör Prof. Dr. Ural Akbulut da hükümet tarafından hazırlanan YÖK Yasası'nı sert bir dille eleştirdi. Akbulut, tasarının yasalaştığı günü "Üniversite ve bilim tarihi için kara gün" olarak ilan edeceklerini söyledi.
Yener CABBAR
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|