kapat
19.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

EMRE AKÖZ


Bu derbi, kriz değil fırsat!

Fenerbahçe taraftarı, Pazar günü statta belki azınlıkta olacak, ama hançerelerini yırtacaklar, ses tellerinin adeta koparırcasına bağıracaklar. Kendilerini böylesine verecekler derbiye. Her zaman yaptıkları gibi.

Bir Fenerbahçe taraftarı olarak benim çağrım onlara...

Özhan Canaydın, 6-0'lık maçta Fenerbahçe'nin gollerini alkışlayarak büyük bir fair-play davranışı sergilemişti. Bunun bir şov değil, içten bir davranış olduğuna inanıyorum. Fenerbahçe yönetimi ve taraftarı bu jestin karşılığını vermedi. Bir yanıt verildiyse de aynı açıklıkta, kalitede olmadı ki akıllarda kalmadı.

Yıllardır Fener-Galatasaray derbilerini izleyen bir insan olarak şunu görüyorum Gerilim tırmandıkça tırmandı. Karşılıklı hakaretler, saldırılar o kadar arttı ki, bugün 5 bin polisle önlemler alınıyor. Futbol seyircisi sanki vahşi hayvanlar da, dizginlemeye, engellemeye çalışıyorlar. Gelinen tablo ne yazık ki bu. Burada önemli olan nokta; Canaydın o hareketiyle ilk adımı attı. Fenerbahçe seyircisi ve yönetimi buna cevap veremedi.

İşte size fırsat. İlginçtir; Çince'de fırsat ve kriz aynı kelimeyle ifade edilir. Bu derbi bugün bir kriz olarak da görülebilir, bir fırsat olarak da... Üstelik Çince'de bu tablo tek bir kelimeyle anlatılır. Fenerbahçe yönetiminin şimdiye kadar yapmadığı jesti bence Fenerbahçe seyircisi yapmalıdır. O olgunluğu göstermelidir. Artık iş onların yaratıcılığına kalmış. Örneğin çiçeklerle gidebilirler maça... Ya da rakiplerine şans dileyen pankartlar taşıyabilirler ve bunu Özhan Canaydın'a ithaf ederler. "Sen bunu yaptın, biz de bunu yapıyoruz" derler.

Onlar kızsın sen eğlen
Tabii, şimdi diyeceksiniz ki; "Nedir bu al gülüm, ver gülüm? Her şey toz pembe mi? Orada hiç bağırmayacak mıyız, tezahürat yapmayacak mıyız, rakibi kızdırmayacak mıyız?"

Hem kendi takımını desteklemek, hem de rakiple gırgır geçmek derbilerin ruhunda var. Elbette rakibini kızdıracaksın, onunla gırgır geçeceksin. Ama bunun için ille de küfür mü edeceksin? Küfürle karşı tarafı sinirlendirebilirsiniz. Ama bu aynı zamanda sizin aczinizi, yetersizliğinizi, kalitesizliğinizi gösterir.

Bu yüzden Fener taraftarından son derece gırgır, yaratıcı sloganlar bekliyorum. Rakibini kızdır ama öyle bir espri yap ki, küfür olmasın. Sen eğlen, o kızsın. Böylece onu da yaratıcılığa, espriler üretmeye teşvik et.

Bu bir Fener-Galatasaray derbisi. Ama bu derbinin üçüncü bir ayağı daha var Lucescu. En eğitimli taraftarların Beşiktaşlılar olduğunu söyledi ve Beşiktaşlılar'ın takımını destekleyen, sahaya yabancı madde atmayan bir taraftar grubu olduğunu kastetti. Atatürk Olimpiyat Stadı'nda hem Fenerliler'in hem de Galatasaraylılar'ın Lucescu'ya cevap vermelerini diliyorum. Tek ya da en eğitimli taraftarın Beşiktaşlılar değil, kendilerinin de eğitimli olduklarını göstersinler. Bu derbiden, Beşiktaş'a ve Lucescu'ya da yanıt çıkmalı.

Kan davası değil eğlence
Bugün statlarımız modern, sahalarımız yemyeşil, ortam güzel. Zihniyetimizi de çağdaşlaştırmanın zamanı geldi. Aşiret zihniyetini bırakalım artık. "Bizim aşiret Fener; onlarınki Cimbom!" Bırakalım bunu.. Derbiyi aşiret ve kan davasından çıkarıp bir kent eğlencesine dönüştürelim.

O Çin sözünü unutmayalım. Bu kriz değil, pozitif bir yöne gidiş için fırsattır.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır