kapat
19.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

REFİK DURBAŞ


ABD, düşmanını sanallaştırıyor

ABD, terörle mücadele için "tehlikeyi yerinde önleme" olarak kavramlaştırdığı saldırı stratejisini Afganistan'dan sonra Irak'ta da uyguladı. Sonuç Terörist ilan edilen ve somut varlığıyla orta yerde dolaşıp sağı solu tehdit eden Bin Ladin ve Saddam gibi elebaşıları, bir şekilde ortadan kaldırıldı, ama ele geçirilemedi. Yeraltına inerek daha da güçlenen bu elebaşılar, şimdi sanal alemden vermeyi sürdürdükleri stratejik mesajlarla tehlikeli olma konumlarını sürdürmeye devam ediyorlar.

Dünyamız sanallaştıkça küreselleşen, küreselleştikçe sanallaşan güç tehditlerinin korkusu ile yaşanan bir yer halini aldı. Şimdi, ABD'nin kendi iç dinamikleri ile yeni vizyonlara yönelmesi, yeni bir hükümetin iş başına gelmesi bu durumu nasıl etkiler, henüz bilinmiyor.

İşin ironik yanı, Iraklıları Saddam'dan koruma güvencesiyle Irak'ta bulunan ABD askerinin güvensiz bir konumda olması... Evine dönmek için gün sayan bu paralı ABD askerleri, belki de aldıkları parayı hak etmek ve bir an önce bu tehlikeli görevi tamamlayıp ülkesine dönmek için şüpheli bulduğu herkese ateş etmekte bir sakınca görmüyor. Peki bu ısmarlama katilliklerin bir sınırı var mı? Bu kadar paraya bu kadar düşman öldürülür gibi bir mantıkla kıpırdayan her şeyi öldürmekte sakınca görmeyen ve karşılığında aldığı veya alacağı parayı yaşayarak harcamak isteyen bu insanlardan hesap soracak herhangi bir makam olmadığı herkesin bildiği bir şey... Bu duruma çözüm getirmek isteyenler, bu yanlış işleyişi düzeltmek için oradaki asker sayısını artırmayı öneriyorlar. Amerikan askerinin rahatlaması için Türk askeri göndermeyi önerenler ile yangının bize de sıçramaması için bu öneriyi düşünmeye değer bulanlar, gönderilecek Türk askerinin Amerikan askerini mi Iraklılardan, Iraklıları mı Amerikan askerinden koruyacaklarına dair bir açıklama yapmıyorlar.

Ben de bir yurttaş olarak merak ediyorum. Türk askeri, silahını kime doğru çevirip kimi kimden koruyarak barışa katkı sağlayacak? Eğer Türk askeri oraya AKUT ekibi gibi gidiyorsa aynı saldırı tehdidi altında kalacağından, o zaman Türk askerini kim kimden koruyacak? Bu sorunun cevabını bilen var mı? SEVGİ ÖZKAN (Sosyolog) - İSTANBUL

Baykal, doğru yaptı
2.9.2003 tarihli "SABAH Posta Kutusu"nda Deniz Baykal'ı eleştiren Yılmaz Diz'in görşlerine katılmak mümkün değil. Çünkü AKP iktidarının çıkardığı "Eve Dönüş Yasası" sadece PKK'ya ve Sivas katliamı sanıklarına yaramıştır.

Sayın Baykal, bu yasanın bir yararı olamayacağını, barış getirmeyeceğini ve cezaevindeki PKK'lar ile Hizbullahçıları kurtaracağını söylemişti. Bu yüzden de Meclis'te bu yasaya ret oyu verdi. AKP, yasayı çıkardı da ne oldu? Dağdakiler dağda kaldı, teslim olan ise çok az. Böylece de Sayın Baykal haklı çıktı.

SADIK K.DERİNSU - FETHİYE

Gasp olayları...
İstanbul'da gasp olayları çok yaygınlaşmıştır. Birçok kişi hayatını kaybetmiş, maddi ve manevi zarar görmüştür. Turistler dahil, paralı sanılan insanlar soyulmaktadır. Beyazıt, Sultanahmet ve Eminönü gibi semtler tehlikeli, İstiklal caddesi ise tinerci ve hırsızlardan geçilmiyor.

Kadıköy vapur iskelesi civarı, Osmanbey ve Beşiktaş da gasp olaylarının geçtiği semtlerden... Tedbir için ya para taşımayacağız ya da evde oturacağız. Gasp olaylarının önlenmesi için acilen asayişle ilgili yasalar çıkarılarak ağır cezalar getirilmesini bekliyoruz. CANDAN KURAL - İSTANBUL


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır