kapat
19.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Irak için son karar 'oydaşma'

Irak'a asker göndermek için BM kararının önemine işaret eden, ancak bunu şart olarak öne sürmeyen Hükümet'te rota değişti.

ABD Başkanı George Bush ve İngiltere Başbakanı Tony Blair'in iç ve dış kamuoyunda zor durumda kalmaları, Ankara'yı, BM kararına yöneltti. Cumhurbaşkanı Sezer'in "uluslararası oydaşma" diye ısrar ettiği gibi, Ankara'nın son kararı, "BM şemsiyesi olmazsa, Irak'a asker göndermeme" yönünde.

Bu kararda Dışişleri Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve MİT yetkililerinin Irak'ta yaptıkları incelemeler sonucu hazırladıkları raporlar ile özellikle aşiret temsilcilerinden Ankara'ya verilen mesajlar etkili oldu. Bu arada, geçen hafta ABD'den gelen heyet ile yapılan "Kuzey Irak'tan PKK/KADEK'i temizleme" amaçlı görüşmelerin istenilen sonucu vermemesi, Hükümetin asker gönderme konusundaki soru işaretlerini arttırdı.

MGK'nın bugün yapılacak toplantısı beklenmeden "BM kararı olmazsa Türkiye işgalci olacak. Karar çıkmazsa Türk askeri bölgeye gitmemeli" görüşünde birleşen Ankara, bu kararını diplomatik kanallarla Washington'a da iletti. MGK'nın bugünkü toplantısından sonra, "Uluslararası gelişmelerin izlenmesi" kararı çıkması bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de, dün gazetecilerin soruları üzerine, Türkiye'nin BM kararına önem verdiğini, ancak bugünkü MGK'da konunun enine boyuna değerlendirileceğini ve bu çerçevede Türkiye'nin önünü görebileceğini belirtti.

Bugünkü MGK, Genel Sekreterliğin yetkisinin azaltılmasından sonra, yeni MGK Genel Sekreteri Orgeneral Şükrü Sarıışık ile Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına'nın katılacağı ilk toplantı olma özelliği de taşıyor. Toplantıda, komutanların YÖK yasa taslağını da gündeme getirebileceği belirtiliyor.

Evren MESCİ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır