kapat
19.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

İşkence ve Kürtçe takipte

AB uyum yasalarına uyulup uyulmadığını belirlemek üzere Reform İzleme Grubu kuruldu. Özellikle işkence, düşünce ve din özgürlüğüne odaklanacak olan grubun ele alacağı ilk konu Kürtçe TV yayını

Türkiye'nin, AB'ye üyelik sürecinde gerçekleştirdiği reformların uygulamada izlenmesi amacıyla oluşturulan Reform İzleme Grubu ilk toplantısında, Kürtçe yayınla ilgili gereken çalışmaların yapılıp yapılmadığını inceleme kararı aldı.

Reform İzleme Grubu, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün başkanlığında, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ile AB Genel Sekreterliği, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı ve İnsan Hakları Danışma Kurulu temsilcileriyle, ilk toplantısını yaptı. Gül, Reform İzleme Grubu'nun her ay toplanıp, reform paketlerinin uygulanıp uygulanmadığını inceleyeceğini, aksaklıkları takip edip gerekenin yapılmasını sağlayacağını söyledi. 2004 sonunda müzakerelere başlamayı hedeflediklerini söyleyen Gül, "ilerleme raporlarının, Kopenhag siyasi kriterlerinin bir ülkede uygulandığını göstermesi halinde müzakerelerin başlayacağını" anlattı. Gül, bir gazetecinin, "DEP davası ile ilgili yapılan çeşitli açıklamalar var. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna Gül, "Kanun bazında AB siyasi kriterlerini karşıladığımıza inanıyoruz. Yargıya direk müdahale söz konusu olamaz. Çıkan kanunlar muhakkak uygulanacaktır. Ayrıca bu dava da devam ediyor" yanıtını verdi. Gül, reformları bütün olarak izleyeceklerini, ancak işkence, kötü muamele, düşünce, ifade ve din özgürlüğü konularını yakından izleyeceklerini belirtti.

Alınan bilgilere göre, toplantıda, AB Genel Sekreteri Murat Sungar başkanlığında bir alt komisyon kurularak, uyum yasaları gereğince çıkarılacak olan yönetmeliklerin takibi kararlaştırıldı. Bu kapsamda ilk olarak yasa çıktıktan sonra 4 aydır yönetmeliği çıkarılmayan Kürtçe TV yayını ele alınacak.

Bülent AYDEMİR


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır