kapat
19.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Büyükler kâr etti küçükler seyretti

Yılın ilk yarısı aracı kurumlar için zorlu geçti. Reel anlamda aracılık komisyonları ve net dönem kârı gerileyen İMKB'de işlem yapan 117 aracı kurum içinde bu dönemi en az zararla atlatan büyükler oldu.

Söz konusu dönemde sermayeleri 4 milyon doların üzerine olan büyük aracı kurumlar net 39.4 trilyon lira kar elde ederken, orta ölçekli aracı kurumlar 702 milyar, küçük ölçekliler ise 875 milyar lira net zarar açıkladılar.

Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği (TSPAKB), piyasada işlem gören aracı kurumların altı aylık konsolide mali tablolarını açıkladı. Buna göre, aracı kurumların haziran ayı itibariyle para piyasası borçlanmalarını azalttıkları, ağırlı olarak müşterilerine hisse senedi kredisi temin etmek için banka kredilerine yöneldiği görüldü.

İşte aracı kurumların ilt altı ayına yönelik tespitler

* Sektördeki hisse senedi kredisi verileri altı aylık dönemde kredi talebinin önemli ölçüde arttığını ortaya koyuyor. Haziran 2003 itibariyle aracı kurumlardan hisse senedi kredisi kullanan yatırımcı sayısı yüzde 24 artışla 7 bin 928'e çıktı. Kullanılan kredi miktarı ise reel olarak yüzde 89 artarak 115.5 trilyon liraya ulaştı.

* Sektörün toplam faaliyet gelirlerinin yüzde 69'u net aracılık komisyonlarından oluşuyor. Aracı kurum 2002'nin ilk altı ayında müşteri işlemlerinden aldığı her 100 liralık komisyonun 77 lirasını kurum bünyesinde kullanırken, bu yılın ilk altı ayında bu rakam yüzde 69'a geriledi. Komisyon iadesi yüzde 13.6'dan yüzde 20.4'e çıktı.

ARZI UNUTTULAR
* Geçen yıl ilk altı ayda 53.9 milyon dolar tutarında üç halka arz gerçekleştirilirken, bu yıl aynı dönemde 11.2 milyon dolar büyüklüğünde iki halka arz gerçekleştirildi. Dolayısıyla kurumsal finansman geliri önemli ölçüde azaldı.

* Aracı kurumlar tasarruf tedbirleriyle faaliyet giderlerini aşağıya çektiler. Bundan çalışanlar da etkilendi. Geçen yıl ilk altı ayda sektörde 7 bin 55 kişi istihdam edilirken 2003 yılının ilk altı ayında bu sayı 6 bin 255'e geriledi.

* 29 büyük aracı kurumdan sadece 6'sı net zarar ederken, 58 orta ölçekli aracı kurumun 24'ü, 30 küçük ölçekli aracı kurumun da 19'u net zarar açıklamak zorunda kaldı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır