kapat
19.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Üretici direndi, fındık fiyatı 2.5 milyonu aştı

Alivrecilerin ısrarla düşürmeye çalıştığı fındık fiyatları, üreticinin sağduyusu ile 2.6 milyon liraya dayandı. Fiskobirlik Başkanı Erdem, "Hedefimize ulaştık" dedi

Fındık fiyatı serbest piyasada 2.5 milyon lirayı aştı. Fiskobirlik ve ziraat odaları, bu yıl fındığın düşük fiyattan satılmaması için olmadık kampanyalar düzenledi. Ziraat odaları uçakla köylere broşür atarak ürünün pazara erken indirilmemesi çağrısı yaptı. SABAH'ın da yazılarıyla desteklediği bilinçlendirme faaliyetleri, sonunda meyvesini verdi ve üretici ürününü hemen satmadı. Bu da fiyatların bir ayda 1 milyon 700 binden 2 milyon 500 bin liraya çıkmasını sağladı.

Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Salih Erdem, serbest piyasada fındığın 2 milyon 600 bin lirayı bile bulduğunu vurguladı. Bazı çevrelerin fiyatı düşürmek için Fiskobirlik'in elindeki fındığı sattırmaya çalıştığını kaydeden Erdem, "Ancak Hükümet yetkilileri bizi arayarak böyle bir çalışma olmadığını söyledi" dedi. Avrupalı tüketiciye düşük fiyattan fındık sözü veren alivrecilerin fiyatları düşürmek için Ankara'da görüşme trafiği başlattığına da işaret eden Erdem, şöyle devam etti

FİSKOBİRLİK 5.5 BİN TON ALDI
"Bazı ihracatçılar, Avrupalı alıcılara da, 'hükümet Fiskobirlik'in elindeki fındığı sattıracak. Alım yapmayın, biraz daha bekleyin' diyorlar. Çünkü bazı taahhütleri var. Ama hükümet yetkilileri bizi arayıp, 2001 ve 2002 sezonundan kalan fındığın satılması için herhangi bir talimat verilmediğini bildirdi. 2001 yılından kalan 124 bin tonluk bir stok var. Bunun 62 bin tonu yağlığa ayrıldı. Geriye kalanlar da ihraç özelliğini kaybetmiş ürünler. Üstelik bu fındık bizim malımız. Onu kimse zorla sattıramaz. 2002'den de 11 bin tonluk bir stok kaldı. Bir-iki kişinin keyfi için böyle bir şey yapılamaz."

Yürütülen bilinçlendirme çalışmalarının amacına ulaştığını ve üreticinin fındığı pazara indirmediğini kaydeden Salih Erdem, Fiskobirlik'in de şu ana kadar sadece 5.500 ton ürün aldığını kaydetti. Alımlar karşılığında üreticiye 12.5 trilyon lira ödendiğini ifade eden Erdem, bu yıl ilk defa emanet fındık alımı yaptıklarını da vurguladı. Erdem, "Ürününü depolama imkanı bulamayan üretici, getirip bize bırakıyor. Biz ürünün randımanını belirleyip üreticinin istediği kadar bekletiyoruz. Satmak istediği günkü borsa fiyatından da alım yapıyoruz. Şimdiye kadar 150 tonluk emanet fındık alımı yaptık" diye konuştu.

Yılsonunda fiyatlar 4-5 milyonu bile bulur
Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı da, eylül ayı için hedeflenen, 2 milyon 500 bin liralık fiyatın tutturulduğunu söyledi. Akbaşlı, yapılan spekülasyonlara rağmen serbest piyasada fındık fiyatlarındaki artışın üreticiyi memnun ettiğini belirtti. Akbaşlı, "Serbest piyasada fındığın yüzde 60'lık bölümünün satıldığı ve fındık fiyatları için kritik aylar olan eylül ayı için 2 milyon 500 bin, ekim ayı için de 3 milyon lira fiyat hedefi belirlemiştik. Eylül için belirlediğimiz hedefi tutturduk" diye konuştu. "Şimdilik her şey yolunda gidiyor" diyen Akbaşlı, şöyle devam etti "Ancak, bir grup ihracatçının Fiskobirlik depolarındaki 2001 ürünü fındığı düşük fiyattan almaya yönelik çalışmaları var. Bu satış düşük fiyattan olmadığı sürece ekimde fındık fiyatı 3 milyon, sezon sonunda ise 4-5 milyonu bulur." Giresun'da serbest piyasada tombul fındık 2.5 milyon, sivri ve kara fındık ise 2 milyon 200 bin liradan işlem görüyor. Fiskobirlik ise tombul fındığı brüt 2.500 milyon, sivri ve kara fındığı da brüt 2.3 milyon lira taban fiyattan alıyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır