kapat
19.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Yanarsınız!

IMF destekli ekonomik programını sahiplenen Serdengeçti, faiz indirim kararlarında açıklanan enflasyon rakamlarına değil, gelecekteki beklentilere baktığını vurguladı

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, faiz indirimi lobisine, kurdan şikayet eden ihracatçıya, dövizle borçlananlara, Merkez Bankası politikalarına baskı ve müdahale yapmak isteyenlere sert çıktı.

Serdengeçti, dün yapılan faiz indirimi sonrasındaki açıklamasında, kısa dönemde TL'nin değer kazandığı bugünkü yapının bozulmasını beklemediklerine değindi, ardından da açık pozisyondaki firmalara, "Benim görevim uyarmak. Uyarıyorum. Kur riski üzerinizde. Yanarsınız" dedi.

IMF destekli ekonomik programı sahiplenen Serdengeçti, faiz indirim kararlarında, açıklanan enflasyon rakamlarının değil, gelecekteki beklentilerin esas alındığını vurguladı.

ŞİKAYET EDENLER DÖVİZ SATIYOR
ASO'nun düzenlediği Ekonomi Zirvesi'nde Merkez Bankası politikalarını anlatan Serdengeçti, şu uyarılarda bulundu

* Faiz lobisine; Enflasyon rakamları dünkü rakamlar. Merkez Bankası ileriye bakar ve tedbirlerle ancak ilerideki gelişmeleri etkileme şansı vardır. Hazine faizleri bekleyişler olumluysa düşer.

* Kurdan şikayet edenlere; Merkez Bankası bırakın döviz satmayı, döviz alıyor. Üstelik kriz çıkacak denilen eylüle geldik, hala Merkez Bankası döviz almaya devam ediyor. Son 4 ayda 5.5 milyar dolar aldık. (Merkez Bankası suni olarak kuru düşük tutuyor, başımıza bir iş gelecek) demenin anlamı yok. Şikayet edenler de döviz satıyor. Tutarlı olalım.

* İhracatçıya; Eskiden işadamlarının önünde kur riski yoktu, ancak 30 yıldır enflasyon riski vardı. Daha büyük olan enflasyon riskini kaldırdık.

* Merkez Bankasına müdahale etmek isteyenlere; Merkez Bankasına müdahale çabası her zaman olur. Ama bu bir mücadeledir ve bunu vereceğiz. Tehditler de olur, oldu da zaten. Ama 2 yıl öncesine kadar daha desteklendiğimiz bir dönemdeyiz.

* Açık Pozisyoncu Firmalara; Kendi düşen ağlamaz. Kur konusunda garanti yoktur. Yapacağımız tek şek uyarmak. Ben de uyarıyorum. Döviz borcunuz olabilir. İhracatçı iseniz itirazım yok. Ama döviz geliriniz yoksa ve bir ilüzyona kapıldıysanız... O ilüzyon da şu. (Döviz borçları bankalardan pahalıdır deyip de) değildir. Kur riski üzerinizdedir, yanarsınız. ANKARA

Serdengeçti'nin tespitleri
Faiz indirimi kuru düşürür fikri yanlış. Hazirandaki gibi tersi de olur.

Faiz ve kurdan ancak biri kontrol edebiliriz. Şimdi faizi kontrol ediyoruz.

Yurtdışına çıkan para geri dönüyor. Son 6-7 aydır görünen resim bu.

TL'nin değer kazanması rekabet gücünü etkilemez. Son 10 yılda iki devalüasyon oldu. Ama Türkiye rekabet gücünde bir yere varamadı.

Merkez'den üç puanlık faiz indirimi

TL'de istikrarın bozulması zor
Merkez Bankası yılın beşinci faiz indirimini dün gerçekleştirdi. Merkez Bankası, dünden itibaren kısa vadeli faiz oranlarında 3'er puanlık indirime gitti. Buna göre, Merkez Bankası'nın gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 32'den yüzde 29'a, borç verme faiz oranı da yüzde 38'den yüzde 35'e düşürüldü.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, bir haftalık borçlanma faiz oranı da yüzde 32'den yüzde 29'a indirildi. Ayrıca açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanının faiz oranları yüzde 34'ten yüzde 31'e düşürüldü.

Açıkamada, enflasyonun ileride izleşeceği yol açısındna olumlu sinyaller verdiğinin altı çizildi. Ayrıca, TL'nin diğer para birimleri karşısındaki istikrarının bozulmasının düşük bir olasılık olduğu da vurgulandı. Açıklamada şu görüşlere yer verildi

"Bu olumlu görünümün sürmesi, mali disipline bağlıdır. Mali disiplinin kalıcı bir biçimde sürdürüleceği yolunda atılacak her adım ve bu yönde gelecek her yeni bilgi, enflasyonun kalıcı olması riskini giderek en aza indirecek faktörlerdir. Eylül ayı içinde bu açıdan olumlu gelişmeler yaşanmıştır. Gelirler politikasının hem 2003 hem de 2004 enflasyon hedefleri ile uyumlu biçimde uygulanacağına dair en üst düzey yetkililerce yapılan açıklamalar önemlidir. Fiyatlar üzerine üretim maliyetlerinin yapacağı baskıların azaltılması, enflasyon bekleyişin olumlu yöndeki seyrinin devamı ve enflasyonist süreçte önemi giderek azalan ataletin iyice zayıflatılması açısından, gelirler politikasının enflasyona göre ayarlanmasının önemi açıktır."

Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı

Türkiye'nin borçlarını çevirme tehlikesi yok
Kamu maliyesi verilerini neredeyse günlük takip ediyoruz. Hedeflerin neresindeyiz bakıyoruz. İç borcun hem vadesi uzuyor, hem faizleri düşüyor. Dış borçlanmada da olumlu hava yakaladık. IMF ödemelerini yeniden yapılandırdık ve iç borç çevirme oranında 5 puanlık düşüş sağladık. Yüzde 5'lik büyüme ve ihtiyatlı reel faizlerle bile borç stokunun milli gelire oranını Maastrich Kriterlerine yaklaştırma imkanımız artıyor. 2007 gibi bu oranı yüzde 59'a düşürme ihtimali görünmekte. Türkiye'nin borç çevirme tehlikesi yok. 6. Gözden geçirme sorunsuz geçecek.

ASO Başkanı Zafer Çağlayan

Ekonomiyi günlük kaprislerden kurtarmalı
Büyümenin sürdürülebilmesi, yatırım, üretim, istihdam ve ihracatın artırılabilmesi için ek bir programa ihtiyaç var. Bu program ihmal edilen reel sektörü ve ekonomik büyümeyi kendine esas almalı. Ekonomiyi finansal piyasaların günlük kaprislerinden kurtarıp sağlam limanlara yöneltmek ekonomi yönetiminin önde gelen hedefi olmalıdır. Ancak unutmayalım ki gidilecek liman bilinmiyorsa hiçbir rüzgar doğru yönde esmez.

Maliye Müsteşarı Hasan Basri Aktan

2004 bütçesi % 12'lik enflasyona göre olacak
Yatırım ve istihdam artırıcı bazı vergisel düzenlemeler gündemimizde. Enflasyon muhasebesi 1 Ocak 2004'ten itibaren yasallaşacak. KDV oranlarında sağlık sektöründen başlayarak indirimler yapıldı. 2004 Bütçesindeki temel büyüklükler yüzde 12-12.5'lik, yıl sonu enflasyonuyla uyumlu olacak. Harcamalarımızı da bu çerçeveyle sınırlayacağız. Kamu mali disiplini devam edecek. Yüzde 5'lik büyümeyi sağlayacağız. Hükümet, bu konuda kararlı, bizler de gereğini yapma konusunda kararlıyız.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır