kapat
19.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Merkez'den 'iyi yoldayız' mesajı

Merkez Bankası'nın 3 puanlık faiz indiriminin ardından banka hisselerine gelen alım, endeksi 13 bin 419 puan ile bu yılın zirve noktasına çıkardı

Merkez Bankası'nın 3 puanlık faiz indirimi borsaya 'rekor' kırdırdı. Dün yüzde 3.5'lük artışla 13 bin 419 puana ulaşan İMKB 100 Endeksi kapanışta yılın zirvesini yaptı. Faiz düşüşünün banka bilançolarına olumlu yansıyacağı beklentisi ile özellikle banka hisselerine gelen alımlar endeksin yukarı çıkışını hızlandırdı.

Borsa rekora giderken bono faizleri ve döviz ise düşüşteydi. Bankalarası piyasada dolar 4 bin lira birden geriledi ve günü 1 milyon 372 bin liradan tamamladı. Faiz indirimi sonrasında dövizde görülen hafif talep, taze para girişi ve Türk Lirası cinsinden reel getirinin hâlâ yüksek olması nedeniyle kalıcı olmadı.

FONLAMA MALİYETİ İNDİ
18 Ağustos 2004 vadeli bonoda faiz oranı da yüzde 36'lardan yüzde 35.2'ye kadar geriledi. Bugün valörlü işlemlerde aynı vadeli kağıdın faizi yüzde 34.97 oldu. Aslında yeni bir faiz indirimi ve ABD'den gelecek 8.5 milyar dolarlık kredi beklentisi ile bono faizleri geçen hafta fonlama maliyeti olan yüzde 37.7'nin altına düşmüştü. Ancak daha fazla düşüş için faiz indirimi beklentisinin gerçekleşmesi gerekiyordu. Dün bu yıl içindeki beşinci faiz indirimine giden Merkez Bankası'nın kararı ile birlikte bonoda fonlama maliyeti de yüzde 33.6'lara kadar düşmüş oldu.

Borsacılar, dünkü harekette faiz indiminin yanı sıra yakalanan olumlu hava ile para girişinin devam etmesinin de etkili olduğunu ifade ediyorlar. Bundan sonra piyasa, Irak'a asker gönderme konusunun ele alınacağı Milli Güvenlik Kurulu'nun toplantısını bekliyor. Bu arada bir başka rekor da Merkez Bankası bilançosunda gerçekleşti. Merkez Bankası rezervleri 31.3 milyar dolar ile rekor bir seviyeye ulaştı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır