kapat
19.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Ege düğümü çözülüyor

2004'te komşuda yapılacak olimpiyatlar, Ege sorunu çözümünü de hızlandırdı. Türk ve Yunan heyetleri, hava koridorları ve irtifalara bir "ara formül" buldu

Türkiye'nin Avrupa Birliği yolundaki en önemli "engellerden" biri olan Ege sorununda çözüme bir adım daha yaklaşıldı. Komşu Yunanistan ile yaşanan hava sahası sorununa önümüzdeki yıl Atina'da yapılacak olimpiyat oyunları gerekçesiyle hız verilince sivil ve askeri uçuşlar konusunda iki tarafın da kabul ettiği "ara formül" bulunduğu açıklandı. Askeri formülün içeriği belirtilmezken sivil uçaklarla ilgili formüle göre Türkiye'nin karşı çıktığı Yunanistan'ın Limni adası üzerindeki hava koridoru kaldırıldı, olimpiyatlar sırasında artacak hava trafiği karşısında yeni koridorlar eklendi. Bu iki yeni hava koridoru İzmir'de noktalanırken uçakların irtifalarıyla ilgili de yeni düzenlemeler getirilecek.

"ASKERİ UÇAKLARI KAPSAMIYOR"
Kanada'da Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü ICAO çerçevesinde 10 aydır yürütülen ve Ağustos sonunda tamamlandığı belirtilen görüşmelere göre Ege'de sivil uçakların irtifaları 4-5 bin metreden 8 bin metreye çıkarılıyor. Askeri uçuşlar için de 5-8 bin metre arasındaki hava koridorunun kullanılması öngörülüyor. Bu sayede sivil ve askeri uçakların karşılaşmalarının önlenmesi hedefleniyor. Yunan Savunma Bakanı Yannos Papandoniu, Ege sorununun çözümünde ilk somut adım olarak gösterilen anlaşmanın askeri uçakları kapsamadığını belirtirtti. Bakan Papandoniu, Yunan hava kuvvetlerinin Atina FIR hattı ve kendi havasahalarını "ihlal eden" Türk savaş uçaklarının önünü kesmeyi sürdüreceğini söyledi.

KIBRIS MESELESİ KALDI
1999'da Türkiye'nin adaylığının ilan edildiği AB Helsinki zirvesi kararları, Ege sorununun 2004 sonuna kadar çözülememesi halinde uluslararası mahkemeye başvurulmasını gerektiriyor. Olimpiyat "bahanesiyle" hızlanan diyaloglarda bu tarihten önce sorunun çözülmesi bekleniyor. Böylece Türk-Yunan ilişkilerinde geriye sadece Kıbrıs meselesi kalmış olacak. Ege ve Kıbrıs sorunlarının çözülmesinin, 2004'te Yunanistan'daki genel, Türkiye'deki yerel seçimlerde önemli rol oynayacağı yorumları yapılıyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır