kapat
19.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Okula Kur'an suresi astı İtalya'da ortalık karıştı

İtalya'da Allah'ın adı ilk kez bir devlet okulunda Hıristiyanlığın sembolü sayılan haçın yanına asıldı. Tepkiler yüzünden Hıristiyanlık ve İslam dinlerinin sembolleri 24 saatten fazla yanyana kalamadı

Herşey İtalyan televizyonlarındaki skandal yaratan çıkışları ile ünlenen İtalyan Müslümanlar Birliği'nin başkanı Adel Smith'in başının altından çıktı. Smith, yaşadığı Ofena kasabasındaki, oğlunun da gittiği ilkokulda duvara asılan haç işaretinin yanına kendi dinini temsil eden bir sembolün de asılmasını istedi. İlk aşamada buna tepki vermeyen laik eğilimli sınıf öğretmenleri Adel Smith'in getirdiği Kuran'ın 112. suresini sınıfa astılar. Arapça harflerle "Allah birdir, tektir.." şeklinde başlayan sure; üzerinde İsa figürünün olduğu haçın yanına asıldı.

İlk kez İtalya'da bir devlet okuluna, İslam dinine ait bir sembol girerken, sınıf öğretmenleri ve öğrenciler de bundan rahatsız olmadıklarını söylediler.

ÖNCE HAÇI İSTEMEMİŞTİ
Ancak; geçmişte de Katoliklerin sembolü haçı "bir tahta parçası üzerinde bir ceset" şeklinde tanımlayan, Papa'yı Müslüman olmaya davet eden Adel Smith'in bu girişimi İtalya'da yeni polemiklere yol açtı.

İtalya'daki diğer İslami organizasyonların da temkinli biçimde izledikleri Smith, öncelikle İtalyan içişleri, adalet ve eğitim bakanlıklarını oğlunun sınıfındaki haçı kaldırmaya ve haç işareti kaldırılana kadar da yanına bir İslami sembol koyulmasına izin vermeye davet etti. Bu talebine bir yanıt alamayınca da kendisi bizzat Kuran'ın 112'inci suresini götürerek oğlunun sınıfına asılmasını sağladı. Okul yönetiminin izin verdiği bu hareket Eğitim Bakanlığı'nın otoriteleri tarafından tepki ile karşılandı.

Okul müdürü eğitim bakanlığı müffettişleri tarafından dinlendi ve okul yönetimine Adel Smith'in astığı sembolün hemen indirilmesi emri verildi. Sözkonusu olay Abruzzo bölgesinde 650 kişinin yaşadığı kasabayı da ikiye böldü.

"REKLAM YAPIYOR"
Antonio Silvestri adlı ilkokulun öğrencilerinin büyük bir kısmı bu olayın kendilerini üzdüğünü, öğretmenlerinin kendilerine hoşgörülü olmayı öğrettiklerini söyledi. Ancak Forza Italia'dan olan Ofena Belediye Başkanı Annarita Colletti ise Adel Smith'in bir provakatör olduğunu ve kendi reklamını yapmak için bu yola başvurduğunu söyledi.

Kur'an suresinin 24 saat kaldığı sınıfın duvarından kalkmasından sonra oğlunu okuldan alan Smith ise bölge mahkemesine başvurdu. Smith, İtalyanlar'ı ırkçılıkla suçlarken, İtalya'da A ve B sınıfı vatandaşlar olduğunu ve laik bir devlet olan İtalya'da diğer inanışların özgürlüğüne saygı duyulmadığını öne sürdü.

TAKLİDİN BİR ANLAMI YOK
Smith'in başlattığı bu savaş İtalya'daki hiçbir İslam organizasyonu tarafından da onaylanmıyor.

İtalya'daki İslami organizasyonlar ve topluluklar birliğinin sekreteri Hamza Picardo ise "İslam'ın sınıf duvarlarına asacak sembolü yok. Bu talebin dayanağı yok. İslam'ın bir resim, tablo ile temsil edileceğine inanmak onu tanımamak demek. İslam bir duygudur, ruhaniliktir. Başka dinleri taklit etmenin anlamı yok" diyerek Smith'in uydurma bir şahıs olduğunu öne sürdü.

Bu olay üzerine İtalyan Ayrılıkçı Kuzey Ligi partisi Meclis Grup Başkan yardımcısı Federico Bricolo, Meclis'e bir soru önergesi verdi. Bricolo'ya göre İtalyan okullarında mevcut yasalara göre asılması mecburi olan haçı asmayanların ve aykırı hareketlerde bulunanların disiplin cezası alması gerekiyor.

Yasemin TAŞKIN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır