kapat
19.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Ve Isabel Amerika'yı vurdu...

Amerikalılar'ın günlerdir korkuyla beklediği Isabel Fırtınası sonunda, Kuzey Carolina'dan ülkeye giriş yaptı

Amerikalılar'ın günlerdir korku içinde beklemesine neden olan ve bu arada Atlantik Okyanusu'nu da birbirine katan Isabel Fırtınası sonunda karayı da vurdu. Bir hafta öncesinden acil durum ilan edilen Orta Atlantik kıyı eyaletlerinden Kuzey Carolina, Maryland ve Virginia'da ortalık cehenneme döndü. Korkulu bekleyişini sürdüren Başkent Washington'da da hayat tam anlamıyla durdu. Temsilciler Meclisi, haftalık çalışmasını kısa kesti. ABD Başkanı George Bush da fırtına yüzünden Camp David'e bir gün erken gitti. Bush'un Camp David'de ağırladığı Ürdün Kralı'nı helikopterle gezdirme planı da fırtına nedeniyle rafa kalktı.

Beyaz Saray sözcüsü Scott McClellan Beyaz Saray'da olağanüstü "Fırtına" tedbirleri aldıklarını, uçabilecek her şeyi ortadan kaldırdıklarını söyledi. Anavatan Güvenlik Bakanı Tom Ridge ile Federal Acil Yönetim Ajansı Direktörü Kime Brown ise Camp David'e hareketinden önce Bush'a bir brifing verdi. Brifingde, ülkede koordinasyonun sağlanması, federal ve yerel yetkililerin hasar kontrol ve yardım sağlaması konularının ele alındığı belirtildi. Isabel'in yolu üzerindeki eyaletlere de tele konferans yoluyla bilgi aktarıldı.

180 KM HIZLA ESİYOR
Meteoroloji uzmanları da, yaklaşık bir hafta önce Amerikalılar'ı uyarmış ve herkesin kişisel hazırlığını yapmasını istemişti. Uzmanlar Isabel'in halen saatte 180 kilometre hızla estiği ve 15 kilometre hızla hareket ettiği bilgisini veriyorlar. Amerikalılar ise bu tür fırtına ve kasırgalara alışkın olmalarına rağmen tehlikenin büyüklüğü nedeniyle soluğu güvenli bölgelerde aldılar. Bölgeyi terk etme şansı olmayan ve evinin de fırtınaya dayanamayacağından endişelenenler ise yerleşme birimlerindeki kapalı spor salonlarına yerleştiler.

Yetkililer bölgelerindeki emniyetli binalara yerleşenlerin sayısının çok az olduğunu ve yalnızca Virginia ile Kuzey Carolina'da 230 bin kişinin Isabel'in yolunun üzerinden kaçtığını belirtiyorlar. Bu arada marketler ve alışveriş merkezleri de Isabel bereketi yaşadı. Evlerine ve sağlam binalara kapanan halk yiyecek ve içecek stoku yaptı.

LİMANLAR BOŞALTILDI
Fırtına, sel ve hortum tehlikesi nedeniyle, Isabel'in etki edeceği eyaletlerdeki limanlar boşaltıldı, gemiler farklı eyaletlere transfer edildi. ABD Deniz Kuvvetleri'ne bağlı savaş gemileri de kasırgaya limanda yakalanmamak için denize açıldı. Yetkililerin korkularının arasında can kaybı yaşanması da yer alıyor. Bundan önceki kasırgalarda, ölenlerin yüzde 80'i, fırtınanın ardından ortaya çıkan sellerde hayatını kaybetmişti.

Bu nedenle kurtarma görevlileri acil durumlarda hemen devreye girebilmek ve kesin çözüme ulaşabilmek için günlerce tatbikat yaptı.

Isabel henüz ikinci aşamada
Uzmanlar Isabel'in şu anda ikinci kategoride bir fırtına modeli olduğunun altını çiziyor, her an beşinci kategoriye tırmanabileceğine dikkat çekiyorlar. Ve uzmanlara göre esas felaket de o zaman yaşanacak.. Çünkü bu büyüklükte bir fırtına çatıları uçurtma gibi havalandırabilir, sağlam olmayan evleri yerle bir edebilir. Otomobillerin havalarda uçacağı böyle bir fırtınada elektrik santralleri devre dışı kalabilir, otoyollar kapanabilir. Sel, hortum ve toprak kayması ise bu fırtınanın yaşatabileceği diğer felaketler.

Fırtınanın beraberinde sadece sel felaketi getirmeyebilir. Uzmanlar hortum oluşmasından, toprak kayması yaşanmasından kaygı duyuyorlar. Fırtınanın sel felaketini de beraberinde getirebileceğinin açıklanması üzerine, giriş katları da boşaltıldı, tek katlı evler terk edildi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır