|
 |
|

ABD askerine emir: KADEK'li gorunce vur
Kerkuk'te gorevli ABD'li asker Zawadski, SABAH'a su onemli aciklamayi yapti Komutan 'KADEK'li gorursen savas' dedi. Ama KADEK'liyi nasil taniyacagimizi bilmiyoruz
PKK'yi Kuzey Iraktan temizlemek icin ABD ile Ankara arasinda baslayan muzakereler sonunda, ABD'li komutanlar bolgedeki askerlerine "PKK/KADEK militani gorursen vur" emrini verdi. ABD'li komutanlarin askerlerine verdigi bu emri, dun Turkmen Buyuk Kurultayi icin bulundugumuz Kerkuk'te bir Amerikali askerin sozleri ortaya cikardi. Irak'ta uzun yillardir birlik saglayamayan Turkmenler, dun tarihlerinde ilk kez siyasi gorus ayrimini bir kenara birakarak "Turkmen Buyuk Kurultayi'ni" gerceklestirdi.
Dunyanin dort bir yanindan gelerek Ankara'da bulusan Turkmenler'le 33 saat suren bir yolculugun ardindan Kerkuk'e ulasan SABAH, gerek Saddam Huseyin'in idam tehditleri, gerekse ekonomik zorluklar nedeniyle anavatanlarindan ayrilmak zorunda kalan Turkmenler'in uzuntu ve sevinc gozyaslarina sahit oldu. Kerkuk il sinirina girer girmez otobusten atlayan "Surgundeki Turkmenler", tarlalarin mayinlarla dolu olmasina aldiris etmeden topragi optuler.
"IRAK'I SEVMIYORUM"
Centcom'un bilgisinde gerceklesen Kurultay'in guvenligini Turkmen ve ABD askerleri ortaklasa sagladi. Dedektorlerle Kurultay uyelerini tek tek arayarak salona alan, ancak bu arada guleryuzlu ve nazik davranmaya dikkat eden ABD askerleri, Kerkuk Kultur Merkezi'nin dis guvenliginden sorumluydu, bina ici guvenligi ise Turkmen askerlerindeydi. Kultur Merkezi'nin catisinda ABD askeri ile birlikte tarama yapan Turkmen asilli ABD askeri Adnan Nesecakir, duygularini sordugumuzda sunlari anlatti "Ailem ve cevrem benim gelecegimi gozonune aldiklari icin, ABD ordusunda gorev yapmamdan rahatsiz degil. ABD ordusundaki gorevim bitince ABD'de okuma hakki kazanmis olacagim. Irak'ta yasamayi sevmiyorum. Cunku herkes birbirinden nefret ediyor. Saddam dustu, ama hala Irak'ta. ABD askerleri Kurtlere daha hosgorulu davraniyor. Bazen 'Niye boyle yapiyorsunuz?' diye soruyorum. Onlar da 'Kerkuk'e gelmeden once Kuzey Irak'in baska sehirlerinde gorev yaptik. Bu nedenle Kurtlerin kulturlerini biliyoruz. Turkmenlerinki ise, bize henuz uzak. Durum bu' yanitini veriyorlar."
"KADEK'LI NASIL TANINIR?"
SABAH'in gorustugu ABD askerleri ise, "Turkmenlerle Kurtler arasinda ayirim yapildigi" yonundeki Turkmen savini kesinlikle reddetti.
Mart ayindan bu yana Kerkuk'te gorev yapan ABD askeri Alexander Zawadski, "Herkese esit davranmaya calisiyorum. Cunku Arap da, Asurlu da, Kurt de Irakli" dedi.
Yarindan itibaren yeni gorev yerinin Suleymaniye olacagini belirten Zawasdski, "PKK ile savas konusunda bir emir aldiniz mi?" sorusuna once "PUK (Kurdistan Yurtseverler Birligi'nin kisa adi) bize cok yardimci oluyor" yanitini verdi. PKK seklindeki duzeltme uzerine once "PKK'yi ilk kez duyuyorum" dedi, ardindan sunlari soyledi "Komutanlarimiz bize 'KADEK'li gorursen savas' emrini verdi. Ama KADEK'liyi nasil taniyacagimi o da bilmiyor. Yuzde yuz emin olmadan da kimseye ates etmem."
Kuran okunmasi ve Turkmen sehitler icin saygi durusunun ardindan baslayan Kurultay'i ABD'li askeri temsilciler ile Turk istihbarat subaylari da on siralarda izledi.
Disisleri Bakani Abdullah Gul'un Kurultay'a gonderdigi "Turkiye ve Turkmenler kardestir. Turkmenlerin haklarini savunmaya devam edecegiz" mesaji da, Turkmenler tarafindan ayakta alkislar ve "Yasasin Turkiye" sloganlariyla karsilandi.
Zeynep TUGRUL
Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya
tiklayin
|
|
|
|