|
 |
|

Bursa'ya beyin gocu
Tofas'in Endustriyel Grup Baskani Margiaria, tam bir Bursa asigi. Italyan yonetici, "Burada hem is, hem deniz, hem de dag var, insan baska ne ister" diyor ve ekliyor Galiba bir tek eksik Italya
Bursa'nin en buyuk sirketleri siralamasinda basi Tofas cekiyor. Tam 4 bin 500 kisiye is imkani taniyan Tofas'in Endustriyel Grup Baskanligi'ni Giorgo Margiaria yurutuyor. Bursalilarin Mosyo Mancia diye hitap ettigi, bir yil icinde sehir ahalisine dahil ettigi bu adam, "2002 Nisan'inda turist olarak tanidigim bu ulkede artik bir Turk gibi yasamaya basladim" diye anlatiyor gecen gunlerini.
Margiaria, Bursa ile arasinda gelisen bu bagin nedeni olarak insanlari gosteriyor. "Bir yildir Bursa'dayim degisik bir tarzda yasamaya basladim. Ailem Italya'da yasiyor. Bense tek basima yasiyorum. Calismaya basladiktan sonra bir apart otele yerlestim ancak iki ay sonra burada bir evim olsun istedim. Mudanya yolu uzerinde bir ev tuttum ve bu ev kendimi cok daha fazla Bursali gibi hissetmemi sagladi. Pazar gunleri ogleden sonra Istanbul'a gitmem gerekiyor ancak gidis zamanimi mumkun oldugunca gec saatlere atip Bursa'da gezmeyi tercih ediyorum" diyor.
TARIHINE HAYRAN
Gorulecek pek cok yer oldugunu anlatan Giorgo Margiaria, hafta sonlari arabasiyla Bursa'yi kesfe ciktigini soyluyor. Cok buyuk bir endustri sehri diye tanimladigi Bursa'nin tarihi ve dogal guzellikleriyle bu kadar zengin olmasinin kendisi icin sans oldugunu anlatiyor.
Cumalikizik, Uludag onun en favori mekanlari. Cinar, Yesil Cami ve antikacilari sik sik ziyaret ediyor. Bursa mutfaginin ozellikle de Iskender'in mudavimleri arasina katildigini anlatiyor. Bu yil kayak yapamadigini ancak gelecek kis planlari arasinda kayagin da bulundugunu soyluyor. "Bu sehirde hem is hem deniz hem dag var insan baska ne ister" diyor.
Bursa'da yakin dostluklar kurdugunu ve bu dostlarin yuzde 98'inin Turk oldugunu anlatiyor. Yabanci kulturun son derece yogun olmasinin yabancilar icin uyum saglamayi kolaylastirdigini anlatirken, "Bursa'da tek eksik galiba Italya" diyor.
IS POTANSIYELI COK
Bursa'dakI gelismenin baslica nedenlerinden birinin kalifiye insan gucu oldugunu soyluyor. Iscilerin son derece deneyimli olduklarini anlatiyor. Bu nedenle bir yonetici olarak isinin kolaylastigini vurguluyor. Dort yillik Brezilya deneyimi ve Italya'daki hayatindan sonra bu goreve gelirken hic tereddut etmediginin altini ciziyor. Is dunyasi acisindan Bursa'nin potansiyelinin son derece yuksek oldugunu savunuyor. Pazarin istedigi pek cok ozelligin Bursa'da bulundugu icin dunyaya acilmasinin cok daha kolay oldugunu soyluyor.
Su siralar yeni bir fotograf makinesi satin alarak, Bursa fotograflarini buradan ayrildiginda sik sik bakmak icin biriktirmek istiyor. Fabrikasindaki calisma odasinda bir kismini kendi cektigi ya da birlikte cektirdigi iscilerle bol bol fotografi bulunuyor. Yalnizca calisirken degil. Iscileri kilic kalkan gosterileri yaparken, fabrikada verilen Italyanca derslerine katilirken, folklor gosterileri yaparken cekilen fotograflardan pek cogunu simdiden biriktirmeye baslamis. "Ben mutluyum, herkesin calisanlarin da mutlu olmasi gerekli" diyor.
TURKLESIYORLAR
Yabanci sermayenin Turkiye'deki en gozde mekanlarindan olan Bursa, dunyanin her yerinden gelen yuzlerce yonetici ile kabuk degistiriyor. Fransa, Almanya, Ingiltere, Amerika basta olmak uzere Hindistan, Tunus, Urdun, Israil, Suudi Arabistan, Italya, Belcika'dan Bursa'ya olan beyin gocu her gecen gun artiyor. Bu yil Bursa'da yasayan Fransiz yoneticilerin sayisi 40'a yukseldi. Aileleriyle birlikte Fransizlar 130 kisilik bir grubu olusturuyorlar. Bu sehre yeni tasinan yabanci yoneticilerin her birinin isimleri milyonlarca dolarlik yabanci ortakligi ya da Turkiye'de yeni kurulan bir sektoru temsil ediyor. "Hem Istanbul'a yakin hem de Istanbul kadar zor degil" diye acikliyor cogu burada yasamanin avantajlarini. Turkiye'ye alismak icin iyi bir gecis sehri oldugunu soyluyorlar. Onlar Turkce ogreniyor; Turk yemeklerini, kendi mutfaklariyla karistirip iki kulturu birbirlerine yakinlastiriyorlar. Bazilari artik Turklestigini soyluyor. Bursa'da onlarla birlikte degisiyor.
Turkulerin sevdalisi Fransizlar
Arac koltuklari ureten bir sirketin mudur yardimcisi olan Fransiz Yannick LeRoy ve esi 5 yildir Bursa'da yasiyor. Esi dolma yapiyor kendisi saz caliyor
Bursa'da is dunyasinin kalbi Bademli'de atiyor. Ozellikle yabanci yoneticilerin aileleriyle yasamak icin ragbet ettigi bu semt son yillarda Bursa'nin en populer yerlesim merkezlerinden biri oldu.
Turkun Tekstil'in Sahibi Erol Turk, Yesim Tekstil'in Genel Muduru Senol Sankaya, BUSIAD Baskani Celal Beysel, Uludag Gazozlari'nin Sahibi Mehmet Erbak, Bursaspor Teknik Direktoru Gheorghe Hagi'nin evinin bulundugu Bademli'de en hareketli villalardan biri hic suphesiz LeRoy'larinki.
Avrupa'da uretilen her on aractan birinin koltuklarini ureten Teknik Malzeme'nin Genel Mudur Yardimciligi'ni yuruten Yannick LeRoy ve esi, organize ettikleri yemeklerle pek cok konuk agirliyorlar.
LeRoylar Fransa'dan Bursa'ya geleli tam bes yil olmus. Iki yil once gorev sureleri bitmesine karsin burayi cok sevdikleri icin iki yil daha kalmaya karar vermisler. Bursalilar'i, yeni edindikleri Turkce'leri ile "Kibar, arkadas canlisi ve iyimser" olarak tanimliyorlar.
Hayatlarini yine Turkce "Cok mutluyuz" diye ozetliyorlar. Her hafta sonu Turkiye'nin ayri bir yerini kesfe ciktiklarini bunu bir aliskanlik haline getirdiklerini anlatiyorlar. Trabzon'a kadar tum Karadeniz sahillerini dolasmislar. Anadolu'da; Nemrut, Kapadokya, Erzurum, Erzincan, Urfa, Adana diye saymaya basliyorlar gittikleri yerleri. Her bolgeden kucak dolusu fotografla donduklerini ve cok etkilendiklerini soyluyorlar. Turkiye'yi cok sevdiklerini ancak Bursa'nin onlar icin "ev" anlamina geldiginin altini ciziyorlar.
AYRILMAK ZOR OLACAK
Bursa'nin etrafinda yaptiklari turistik gezileri sik sik tekrarlamak onlar icin hobi olmus. Pazarda dolasmayi, eski sokaklar arasinda tur atmayi sevdiklerini anlatiyorlar. Yannick LeRoy buradaki gunlerinde, muzisyenligine saz ustaligini da eklemis. Klasik CD'leri arasinda artik turku kasetleri de bulunuyor. Yalnizca muzik dolaplari degil, evlerindeki dekorasyonda Fransiz-Turk cizgilerinden olusuyor. Aynen onlarin hayati gibi. Klasik Fransiz yemek odasinin hemen yaninda sark kosesi bulunuyor. Madam LeRoy ise Turk mutfagina merak sarmis. Domates ve biber dolmasi bugunlerde en populer yemekleri. "Baska ulkede olsak bu kadar rahat iletisim kuramayabilirdik. Ancak Turkler'den de pek cok arkadas edindik. Ayrilma zamanimiz gelince zor olacak" diyorlar.
YARIN
* Tunus'tan geldi. Renault'da mudurluge yukseldi. Bursa'da aile kurdu. Oglu uc dil birden konusuyor.
* Urdun asilli Zuhayir Bibi tohumculugun babasi sayiliyor. Tum dunyayi dolasti Bursa'ya yerlesmeye karar verdi.
Esra TUZUN
Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya
tiklayin
|
|
|
|