kapat
13.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Irak'a Ramazan atağı

Irak'a asker gönderme konusunda karar aşamasına yaklaşan hükümet, öncelikle Ramazan etkinlikleri çerçevesinde sempati kazanmaya çalışacak

Irak'a asker gönderme konusunda karar aşamasına yaklaşan Hükümet, özellikle Ramazan'da Irak'ın başkenti Bağdat, Musul ve Kerkük'te yayın yapacak olan radyo ve televizyon ile çıkarılacak bir gazeteyle Türkiye'nin dost yaklaşımını tanıtmaya ağırlık vermeyi kararlaştırdı. Bu çerçevede, Irak'ta iftar yemeği dağıtımından camilerin onarımına kadar bir dizi proje hazırlandı.

Türkiye'nin Irak'ta ilk adımda, savaş öncesi ve sonrasında hasar gören cami ve türbeleri onarmayı planlandığı belirtildi. Konuyla ilgili bilgi veren bir Dışişleri yetkilisi şunları söyledi "Özellikle Bağdat ve Necef'te onarılması gereken ibadet yerlerinin sayısı çok fazla. Bağdat'taki İmamı Azam Camii'nin, Necef'te bombalanan Hazreti Ali Camii'nin onarımını Türkiye gerçekleştirecek. Sırada Şiiler'in türbe ve medreseleri var."

TÜRK FORMASI KAPIŞILIR
Iraklıların futbola düşkünlüğünü de dikkate alan Türk Dışişleri, futbolun Türk askeri ve Irak arasında dostluğu pekiştirici bir bağ olarak kullanılabileceğini belirledi. Irak'lı gençlerin sırtında İtalyan ve Brezilyalı futbolcularının formalarını gördüğünü belirten Dışişleri yetkilileri, şu görüşleri dile getirdiler "Türkiye dünya üçüncüsü bir Milli Takıma sahip. Bölgeye mutlaka Türk milli Takımının ve kulüplerinin Türk bayraklı formaları gönderilmeli. Hakan Şükür, İlhan Mansız ve Hasan Şaş gibi isimlerin formalarının burada kapışılacağını düşünüyoruz."

Yaklaşan Ramazan ayı nedeniyle Ankara'da ATO'nun kurduğu gibi Irak'ta iftar sofraları kurulması için de çalışma başlatıldı. Halkın Ramazan Bayramı öncesinde yoksul ve tedariksiz olduğunu söyleyen bir diplomat, Bağdat ve diğer kentlerde iftar sofraları kurulmasının büyük sempati toplayacağını belirtti, "Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarının desteği ile Kızılay'ın bölgeye yapacağı Ramazan yardımı Türkiye'nin prestijini tahmin edilemez düzeyde arttıracak" dedi.

ABD'nin isteği üzerine Irak'a asker gönderme konusunda adım adım karar aşamasına yaklaşan Hükümet, dini liderlerle, aşiretler temsilcileri ve etnik gruplarla diyaloğun ardından, Arapça, Kürtçe ve Farsça yayın yapan radyo ve TV'ler kurulacak, gazete çıkarılacak. Irak başta olmak üzere Ortadoğu'da atılacak diğer adımlar şöyle sıralanıyor

PR ÇALIŞMASI BAŞLAYACAK
* Türkiye, şimdiye kadar Ortadoğu'daki ilişkilerinde gruplarla hiç temasa girmedi. Afganistan'da Raşit Dostum, Irak'ta Türkmenlerle muhatap olundu. Bundan sonra aşiretlerle, dini ve etnik gruplarla diyaloğa girilecek.

* Bugüne kadar 3 milyon kişiyi temsil eden 100'den fazla aşiret lideriyle temas kuruldu. Irak'a Türk askeri gönderilse de gönderilmese de bu gruplarla ilişkiler sürdürülecek.

* Bölgedeki aydınlar, basın ve diğer gruplarla PR çalışması başlatılacak.

* Arap televizyonlarında link kurulacak.

* Irak meselesinin Türkiye için birkaç yıllık bir mesele olmadığı, Türkiye'nin komşusu Irak'ın toprak bütünlüğüne, istikrarına ve demokratik yönetimine verdiği önem bölge halkına anlatılacak.

* Türkiye Irak'ın yapılandırılmasında ve alt yapı tesislerinin kurulmasında etkin rol oynayacak. Kutsal mekanların imarında Şii-Sünni ayrımı yapılmayacak.

* Türkmen-Arap gerginliği oluşmasına engel olunacak.

Fatih ERTÜRK - Bülent AYDEMİR


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır