kapat
11.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

GREENCARD

SAIT GURSOY


Universitelerin harclari yine artti

Universite ogrencilerinden alinacak harclara yuzde 20-25 oraninda zam yapildi. En yuksek harci 375 milyon lira tip fakultesi ile devlet konservatuvari ogrencileri, en dusuk harci ise 45 milyon lira ile Acikogretim Fakultesi ogrencileri odeyecekler. Gecen yil tip fakultesi ve devlet konservatuvari ogrencilerinden 310 milyon lira, Acikogretim Fakultesi ogrencilerinden 35 milyon lira harc alinmisti. Universite yonetim kurullari, belirlenen ogrenci katki miktarlarini universitelerin ozellikleri, ogrenim dallarinin nitelikleri ve surelerini goz onunde tutarak fakulte, yuksekokul, enstitu ve bolumler itibariyle yuzde 20'ye kadar artirabilecek. Ogrenci katki payini, suresi icinde odemeyen ogrencilerin kayitlari yapilmayacak ve yenilenmeyecek. Ogrenci katki payi iki esit taksitte odenecek. Ilk taksit kayit olma ve yenileme sirasinda, ikinci taksit ise ikinci somestr basinda kayit yenilenirken, somestr sistemi uygulanmayan egitim programlarinda ise subatta kayit yenilenirken odenecek. Yuksekogrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan katki kredisi almak icin basvurdugunu belgeleyen ve 2003-2004'te yuksekogretim kurumlarina ilk defa kayit yaptiran ogrencilerden, kayit sirasinda ilk taksit payi alinmayacak.

Katki kredisi almaya hak kazanamayan ogrenciler, katki paylarinin tumunu ikinci taksitle birlikte odeyecekler.

Universitelerin ucretleri
Universite ogrencilerinden 2003-2004 akademik yilinda alinacak harc miktarlari ise; Tip Fakultesi ve Devlet Konservatuvari 375 milyon, Dis Hekimligi ve Eczacilik 315 milyon ITU Isletme Fakultesi Muhendisligi 255 milyon, Veterinerlik, Muhendislik, Mimarlik 245 milyon,Insaat, Makine, Maden 245 milyon, Elektrik-Elektronik, Kimya Metalurji 245 milyon, Ucak ve Uzay Bilimleri 245 milyon, Ziraat ve Orman 245 milyon, Gemi Insaati, Deniz Bilimleri, Su Urunleri 200 milyon, Denizcilik, Sanat ve Tasarim 200 milyon, Guzel Sanatlar, Hukuk, Iktisat, Isletme 200 milyon, Siyasal Bilgiler, Iktisadi ve Idari Bilimler 200 milyon Egitim Bilimleri, Fen-Edebiyat, DTCF 180 milyon, Ilahiyat, Mesleki Egitim, Edebiyat 180 milyon, Saglik Egitim ve Iletisim 180 milyon, Acikogretim 45 milyon olarak belirlendi. Meslek yuksekokullari ogrencilerin odeyecekleri harc miktarlari soyle oldu.

Sivil Havacilik Yuksekokulu 300 milyon,Yabanci Diller Yuksekokulu 250 milyon, Mesleki Teknoloji, Tutun Eksperligi 145 milyon, Ev Ekonomisi Yuksekokullari 145 milyon Diger meslek yuksekokullari 120 milyon olarak belirlendi. Bu arada, lisansustu ogretim ucretleri de 165 milyon liraya yukseltildi.

Ikinci ogretimin farki
Universitelerde ikinci ogretim harc miktarlari ise 490 milyon lira ile 3 milyar 805 milyon lira arasinda degisiyor.

Ikinci ogretimde ogrenim gorecek bazi universite ogrencilerinden 2003-2004'te alinacak harc miktarlari soyle Yabanci Diller Yuksekokulu 3 milyar 805 milyon, Devlet Konservatuvari 2 milyar 715 milyon, Sivil Havacilik Yuksekokulu 2 milyar 715 milyon, Veteriner Fakultesi 1 milyar 360 milyon, Gemi Insaati ve Deniz Bilimleri Fakultesi 1 milyar 225 milyon, Sanat ve Tasarim Fakultesi 1 milyar 225 milyon, Tutun Eksperligi Yuksekokulu 1 milyar 225 milyon, Ev Ekonomisi Yuksekokulu 1 milyar 225 milyon, Engelliler Entegre Yuksekokulu 1 milyar 225 milyon, Kimya Metalurji, Ucak ve Uzay Bilimleri 975 milyon, Hukuk, Iktisat, Isletme, Siyasal Bilgiler 735 milyon, Iktisadi ve Idari Bilimler Fakulteleri 735 milyon, Bankacilik ve Sigortacilik Yuksekokulu 735 milyon, Taki Teknik ve Tasarimi Yuksekokulu 735 milyon, Beden Egitimi ve Spor Yuksekokulu 735 milyon, Saglik Teknolojisi Yuksekokulu 735 milyon, Hemsirelik Yuksekokulu 735 milyon, Fen-Edebiyat, Iletisim Bilimleri 615 milyon, Iletisim fakulteleri 615 milyon, Turizm Isletmeciligi ve Otelcilik Yuksekokulu 490 milyon, Sivil Havacilik Meslek Yuksekokulu 490 milyon, Yerel Yonetimler Meslek Yuksekokulu 490 milyon, Adalet Meslek Yuksekokulu 490 milyon odeyecekler.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir