kapat
11.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

GREENCARD

HINCAL ULUC


Sirtindan vuruldugunu hissetmek..

Bab-i Ali'de neredeyse gecimlerini bana saldirarak surduren, baska sermayeleri olmayan "Takintili" meslekdaslarin (!) sayisi hayli fazla.. Aldirmiyorum. Guluyor, geciyorum. Yanit verme yanlisligina dusup, ne kendi vaktimi, ne de sizin zamaninizi ziyan etmiyorum.

Bugun soz edecegim ikisi onlardan degil. Ozel konumlari dolayisi ile mutlak uzerinde durmam gerekiyor.

****

Sabah gazetesi yazari Gokmen Ozdenak'in bana alenen ve resmen "Akbaba" ve "Kucuk beyinli" dedigi yazi, dun bu gazetenin spor sayfasinda yayimlandi.

Daha bu haftanin basinda, Sabah'in rengini anlatirken, tartismanin guzelliginden, farkli goruslerin keyfinden soz etmistim.. "Hakaret etmemek" kaydi ile..

Gokmen, Sureyya Ayhan konusunda benimle ayni fikirde degil. Olmamasi dogal, hatta saglikli. Bu gazetenin tum yazarlari ayni fikirde olsa, bir yazar yeter. Olmayinca, okuyana hem katkida bulunacak, hem de keyif verecek (Bu sozu en cok kullanan yazar benim.. Emre Akoz de dun "Keyif esekte olur" diyordu.. Muhtemelen etrafina da "Hincal Agbi'ye ne gecirdim" diyordur. Aferin Emre..) bir tartismanin icine girmek guzel. Okurun, televizyon sayesinde zaten fikri var. Bir de yazarlari okuyarak dusuncelerini zenginlestirebilir. Bu arada ben de karsi fikirleri okuyarak, kendi dusuncelerimi yeniden gozden gecirebilirim.

Hayir, bunu yapamiyor bazilari.. Sovuyor..

"Akbaba.. Kucuk beyinli.."

Kim kucuk, yani kus beyinli akbaba..

Bakin, ustelik Gokmen bunu ilk defa yapmiyor. Kac yazisinda adimi vermeden hakaretler etti. Yasinin kucuklugune verdim. Meslekte benden yeniligine verdim. Hos gordum, ses cikarmadim. Gordukce sarildim optum. Yani tavir bile almadim.. Ama kup doldu, sabir tasi catladi. Hincal takintili rakiplere malzeme olacak bu son yazisi tahammul sinirlarini asti.

Gokmen'in yasca agabeyi, meslekce duayeni, ustasi.. Hepsinden onemlisi, kendi gazetesinin yazariyim..

Fikirlerimiz farkli olsa da, ayni gazetenin yazari olmak, "Takim olmak" demektir.

Bu mudur, takim olmak.. Kus beyinli.. Akbaba.. Ve de kus beyinli ve akbabalara esek yuku para verip yazdiran patronlar ne diyor bu ise acaba?..

Gazeteci olarak kendimi anlatmama gerek yok. Ihtiyac duyarsam kuculurum..

Ama sunu soyleyeyim.

Gokmen'in yazi yazdigi sayfayi yoneten Altan Tanrikulu ve yardimcilari Emrah Kayalioglu ve Mert Aydin, Hincal Uluc okulundan yetismis gazeteciler. "Usta" olusumuz sadece yasimiz ve meslek kidemimizden gelmiyor yani.. Bu ulkeye bir yigin parlak gazeteci kazandirmis olmamiz en buyuk gururumuz..

Gokmen iste bu Hincal'a "Akbaba.. Kus beyinli" diyor..

Daha acisi, bu yazi, Altan'in yonettigi sayfada yer aliyor..

Altan, Gokmen'in yazdiginin kim oldugunu bilmiyor mu?. Cin gibi bilir.. Adi Editor.. Editor "Edit etmek"ten gelir. Yani yaziyi kesip bicen..

Bu gazetenin ve de ozellikle senin duayen yazarina kufur edilmesine seyirci kalirsan, o zaman editorlugun nerede kalir, Altan..

Kaldi ki..

Bir zamanlar gene bu spor sayfalarinda Terbiye Ozurlu Adam'in hakaretlerine maruz kalmistik. Sonra "O zamanki yonetim bana zorla yazdirmisti" diye yazdi. "Hincal'a oyle hakaret et ki, istifa etsin ayrilsin" demisler.. O zamanki yonetim bu yaziyi yaladi, yuttu, aciklama yapmadi. Belki de gercek payi vardi.. Peki yarin Gokmen de "Boyle yazmami istediler" derse ne olacak?..

Simdi is Genel Yayin Yonetmeni Ergun Babahan'a dusuyor. Ya herkese fikir tartismasi nasil yapilir, ogretecek ve Sabah yazarlarinin birbirlerine hakaret etme ozgurluklerinin olmadigini anlatacak.. Ya da biz yazarlar kendi basimizin caresine bakma yollari arayacagiz..

Iste ilk onlemim..

Bu konu cozumlenene kadar, bana hakaret edilen spor sayfalarinda, adimi, yazimi ve goruslerimi goremeyeceksiniz.

Yazarlarinin haklarini savunamayan editorler, onlari kullanma haklarini da kaybederler.

Altan ve Gokmen, bana hakaret ettikleri (Yaziyi yayinlamasi, Altan'in da hakarete ortak oldugunu gosterir) sayfalarda, yani sizlerin onunde ozur dilemedikce ve bu ozur bence yeterli bulunmadikca, Sabah spor boykotum devam edecektir.

****

Beni fena halde yaralayan ikinci yaziya haftaya deginecegim. Bu bolum sandigimdan uzun tuttu cunku. Kendi gazetemde sirtimdan vurulmak, ne kadar uzmus demek..

Tesekkurler okurlar..
e-mailler, fakslar yagdi, son gunlerde, Sureyya Ayhan konusunda yazdiklarimi destekleyen. Genis okur kitlelerinin, tam tersine koparilan populist yaygaraya ragmen gercegi bu kadar yakindan gorup, teshis etmesi beni nasil mutlu etti bilemezsiniz..

Bu destek arkamda oldugu surece beni kimse susturamaz bilesiniz.. Tek basima da olsam, inandiklarimi savunmayi surdurecegim.

Bu ulkede atletizm bitmis tukenmis. Gecin sampiyonu atlet yetismiyor. Boyle kurak bir ortamda Sureyya gibi bir isik yakalamissan eger, onu hak ettigi tum zirvelere oturtacak onlemleri alacaksin.

Dunya Sampiyonlugu bu doruklardan biriydi. En yakin rakibinden 5 saniye, 20-30 metre onde olan Sureyya kaybetti.

Eger bu kaybi iyi analiz etmezsek, gercek sebebleri bulmaz, sahte, yalanci ozurlere siginir, hele "Buna da sukur" diye ikinciliklere razi komplekslerin icine yuvarlanirsak, seneye, topu topu bir yil sonra, dunya sporunun en buyuk onuru, Olimpiyat Altin madalyasini da kaybederiz.

Cirpinmamiz bu.. Yazdiklarimiz bunun icin..

Insan hatasini bulursa, tekrar etme tehlikesi azalir. Ama goremezse, ayni yanlisi yapmayi surdurur ve hayat boyu kaybeder.

70 milyonluk Turkiye'de hic kimse Sureyya'nin kendisi kadar bu altini istemiyordu. Kaybetti. Nasil uzuldugunu tahmin ediyorum. Ama uzulmek cozum degil. Cozum "Neden kaybettim" sorusuna dogru yaniti vermek ki, Allah gostermesin, Atina sonrasi ayni soru bir daha sorulmasin.

Sonraki olimpiyat bes yil sonra.. Bes yil sonra Sureyya kosar mi?.. Kossa bile dunya bu kadar gerisinde kalir mi, bilinmez.. Olimpiyat altini firsat ele gecti mi, boyuna takilmali.. Hepsi bu..

Bu dediklerimi okur gayet net anlamis.. Ne guzel..

Sureyya'yi daha bir yil once nasil uyardigimin okur farkinda bu daha guzel..

Bilir misiniz, beni en duygulandiran e-mail'i Deniz Onur Peker'den aldim.

Gecen yil, NTV'de yaptigimiz bir programda Sureyya'nin yanlislarina deginmistik. Ona buyuk sampiyonluklar kaybettirebilecek yanlislarina..

Deniz de 13 Agustos 2002'de biraz da kirici bir uslupla beni elestiren e-mail'i yollamisti. "Siz atletizmden anlamiyor, ozur dilemeyi bile bilmiyorsunuz" diye.

Bir minik yanit vermistik.

"Sizin gibi anlayanlar bu ulkeye yeter. Biz de anlamayalim ne cikar" diye..

2 Eylul 2003'te yani bir yil sonra, yani Dunya Sampiyonlugu kosusunun hemen ardindan Deniz'in yeni e-mail'i soyle geldi

"Gecen seneki diyalogumuzu hatirliyorum. Hakliymissiniz. Simdi size hak veriyorum, kusura bakmayin. Tum soylediklerim icin ozur dilerim."

Tesekkurler Deniz.. Inceligin icin..

12 Dev adam.. Bir cuce takim.. Bir buyuk fiyasko..
Lafi uzatmaya gerek yok.. Aydin Ors de uzatmasin, Basketbol Federasyonu Baskani Turgay Demirel de uzatmasin.

Aydin Ors'un nobet devri zamani geldi.

Turkiye Dunya Sampiyonasi'ndan sonra, Avrupa Sampiyonasi'nda da ilk sekize giremedi. Dahasi, olimpiyatlara katilma hakkini kaybetti. Turk basketbolunun yakaladigi gercekten 12 dev adam kusagi sessizlige gomuldu.

Bunun hesabini dunyanin her yerinde teknik kadro verir. Bizde de vermeli..

Bakin dun Sabah sporun manseti "Takim olamadik"ti.

Dunya Sampiyonasi'nda takim olamadik.

Avrupa Sampiyonasi'nda takim olamadik.

Elimizde starlar varken takim olamadigimiz icin kaybettik.

Adamlar, takim olamiyorsa, suclu kenar yonetimidir. Bu kadar..

Cok kritik iki maci kora korda kaybettik. Birini kazansak simdi Isvec'te devam ediyor olacaktik.

Bir takim kader maclarini hep son anlarda yitiriyorsa, sorumlu kenar yonetimidir. Bu da bu kadar..

Bu takimin basinda Murat Didin veya Engin Ataman olsaydi, Turkiye basindan beri bariz bir favorisi olmayan Avrupa Sampiyonasi'nda en azindan final oynardi. Ben buna inaniyorum. Bunu yazarken pek coklarinin inancina da tercuman oluyorum.

Kaybettigimiz maclari kenar yonetimi nasil mudahale etmeden, nasil caresiz seyrederek verdi, mac sonralari yazdim. Burada tekrar etmiyorum.

Tekrar soyluyorum..

12 dev adami takim yapamayarak, bu fiyaskoya yol acanlarin artik goreve devam etmeleri soz konusu olamaz.

Aydin Ors gercekten cok sevdigim bir kardesimdir. Cok eskilere dayanan dostlugumuz var. Ama kupu bosaldi. Biraz dinlenmeli. Kendini yenilemeli, yeniledigini kuluplerde kanitlamali. Ondan sonra yeniden milli takim icin dusunulebilir. Yasi uygun..

Guven yitirmis bir hoca olarak devami, hem kendisini tumuyle tuketir, hem de milli takimi..

Aydin Hocam..

Mola!..

Istanbul'da bir Olimpiyat var, haberiniz var mi?..
Bu hafta, cuma, cumartesi ve pazar gunleri Istanbul'da bir mini olimpiyat var, haberiniz var mi?.. Nereden olacak?.. Bizim spor medyasi boyle seyleri yazar mi?.

Dr. Cengiz Ozyalcin kardesimin faksi olmasa, ben de haberdar olmayacaktim.

Organizasyonun adi, "Uluslararasi Karadeniz Ulkeleri Veteran Oyunlari.."

Turkiye, Bulgaristan, Ukrayna, Romanya, Rusya, Gurcistan organize etmis.

Bu ikincisi.. Ilki gecen yil Varna'da yapilmis.

Bu yilki oyunlari Istanbul adina, Galatasarayli Sporcular Dernegi ve Sisli Belediyesi duzenliyor. Gelecek yil Odessa (Ukrayna), ertesi yil Novorossiysk (Rusya) ev sahibi.

II. Karadeniz Oyunlari'na 210 veteran sporcu (Kadinlarda 35, erkeklerde 40 yas ustu) katiliyor. Bunlar arasinda Avrupa, Dunya ve Olimpiyat Sampiyonlari var.

Yarismalar, atletizm, yuzme, voleybol, basketbol, futbol dallarinda yapiliyor.

Dilerim yarin sabahtan itibaren spor sayfalarimiz oyunlarin gunluk programlarini minik haberlerle de olsa verirler, biz de neyi nerede, nasil izleyecegimizi ogreniriz.

Sporun ve Yasamin Altin Sozleri
"Kendini herkesin senden bekledigi standartlarin uzerinde tut. Kendine asla ozur bulma.."

Henry Ward Beecher

(1813- 1887, Amerikan Koleligi Kaldirma Liderlerinden.)


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir