|
 |
|

Arjantin 'rezervim eriyor' dedi odemedi
245 milyar dolar ic ve dis borcu olan Arjantin'de hukumet, IMF ile yeni bir anlasmaya varilamadigindan, rezervlerini gerekce gostererek, 2.9 milyar dolarlik kredi borcunu odemedi
Uluslararasi Para Fonu'na en fazla borclu ulkeler arasinda yer alan Arjantin, Fon'a vadesi gelen 2.9 milyar dolarlik borc odemesini yapmadi. Arjantin borcunu odemeyecegini aciklayinca uluslar arasi piyasalarda islem goren tahvilleri deger kaybederken, ulkenin ulusal borsasi yukselise gecerek yatirimcilari sasirtti. Arjantin Borsasi'nda Bovespa Endeksi yerli yatirimcilarin ilgisiyle karsilasti. Gelismekte olan piyasalarda islem goren Turk tavhvilleri ise Arjantin'in tahvilleri kan kaybederken dun 112 dolari zorlayarak zirveye oynadi. Turk tahvillerinin prim yapmasinda ABD'den gelecek olan 8.5 milyar dolarlik kredi icin verilen 'sartli'onay aciklamasi oldu.
Arjantin hukumeti Merkez Bankasi'nin doviz rezervlerinin dortte bir oraninda erimesinden kacinmak icin soz konusu odemenin askiya alindigini acikladi.
EKONOMI YATAGA DUSTU
Aciklamada, Arjantin'in dis borclarinin yenide yapilandirilmasi icin IMF ve diger uluslararasi kredi kuruluslariyla (Dunya Bankasi ve Inter-Amerikan Kalkinma Bankasi) muzakerelerin surdugu belirtildi. Arjantin yonetimi, IMF ile taze kaynak akisini garantileyecek yeni bir anlasmaya varilmadigi takdirde dunku odemeyi yapmayacagini daha once aciklamisti.
IMF tarafindan ise su ana dek bir aciklama yapilmadi. Kaynaklar, borc odemesini yapmamasindan dolayi IMF tarafindan Arjantin'e her hangi bir ceza ya da yaptirim uygulanip uygulanmayacaginin 1 ay icinde belli olacagini soyluyorlar.
Yaklasik 250 milyar dolar ic ve dis borcu olan Arjantin, bu yil ikinci kez vadesi dolan dis borcunu odememis oluyor. Buenos Aires yonetimi, Ocak ayinda da Dunya Bankasi'na vadesi gelen 681 milyon dolarlik odemesini yapmamisti. Uzmanlar, odemenin yapilmamasinin kisa vadede zaten dibe cokmus bulunan Arjantin ekonomisi uzerinde isleri daha da kotulestirecek bir etkisinin olmayacagini, ancak yatirimci guveni ve Arjantin'in uluslararasi kredi kuruluslari nezdindeki imaji acisindan agir bir darbe oldugunu belirtiyorlar.
Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya
tiklayin
|
|
|
|