kapat
10.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

SAVAŞ AY


Menemen yumurtadan gelmiyor

Menemeni seversiniz sanırım. Tavada kızan yağa, soğanı rendele. Az biraz pembeleşince sivri biberleri incecik kıy ve ekle, ardından kabuğu alınmış domatesi pelte pelte koy içine. Tam suyunu bıraktığında yumurtaları kır. Kısık ateşte, 3-5 dakika sonra menemenin hazır. Tuzunu ister önce, ister sonradan koy. Keyfine göre peynir bile rendeleyebilirisin içine. Kimine göre yaz yemeği, kimine göre gariban ya da öğrenci aşı hazırdır artık.

Artık başka anılmak
Buraya kadar geldik. Belkim ağzınız bile sulandı. Belki mutfağa seğirtmek üzeresiniz hemencik. Lâkin benim anlatacağım menemen bu menemen değil. Bugün hem konuğu olduğum, hem de sizinle paylaşacağım şirin ilçeyi kastediyorum yani. Menemen ilçesini. Hani Şehit Teğmen Kubilay'la anılır ya hep. Hani Cumhuriyet gençlerinin irticacı yobazlarca şehit edilmesiyle bilinir ya Menemen. İşte artık ve sadece böylelikle hatırlanmak istemiyor kent halkı. Daha neler neler yapıldığını söylediler, ben de paylaşıyorum sizinle.

Kent sağlığı
Yaptığım ufak bir araştırma Menemen'de sağlık kurumları ve personeli konusunda eksiklikler olduğunu anlatıyor. 1992 yılında inşaatına başlanan 100 yataklı devlet hastanesi 11 yıl geçmesine rağmen bitirilememiş. Bırakın yaşama geçip sağlık dağıtmasını binanın kendisi çürümekte. Allahtan ki bu konuda uyanış başlamış ve Menemen gençlerinin başını çektiği bir sivil inisiyatif "Yeter!.. Hastanemi istiyorum" kampanyasını başlatmış. O kampanyadan sonra 1.2 trilyonluk ödenek çıkmış.

Sağlık ocakları
Lâkin hastanenin yapılacağı yer "mera vasıflı toprak" çıktığından ihale bir türlü başlayamıyormuş. Menemen, nüfusuna göre İzmir'in 2. büyük ilçesi. Ancak SSK dispanseri 100 metre karelik bir yerde, yani neredeyse apartman dairesi kadar bir yerde hizmet veriyor. Bu Allah'tan reva mı? Şu andaki duruma bakarsak; ilçe merkezinde 75 yataklı devlet hastanesi, SSK dispanseri, 2 özel poliklinik, merkez, köy ve beldelerde toplam 10 sağlık ocağı bulunmakta. Peki yeter mi? Yetmez. İlçe gelişiyor, nüfus artıyor, sağlık yerinde sayıyor. Peeh!..

Menemen ne demek?..
17.yy'da şehri ziyaret eden Evliya Çelebi Seyahatname'sinde Menemen için Turhaniye Vilayeti Melemeniye, Şehr-i Melemen ifadelerini kullanmış. Sözcüğün anlamı "Oğuzlar vilayeti" demekmiş. Oğuz... Yani Mele ve onun için de Melemen şehri yani. Menemen adını 19. yy. Rumları ve günümüz Menemen halkı "Melemen" şeklinde kullanıyor. Saruhan Beyliği yönetiminde bu günkü yerinde bir kasaba haline gelmiş ve yüzyıllar içinde gelişmiş, büyümüş. Bu ilerlemeyle öylesine kabartmış ki tüylerini, görmelere değer. Öte yandan da İzmir büyüye gelişe yola çıkınca, aradaki 35 kilometre neredeyse kapanmış ve birleşmiş iki yerleşim merkezi. "Şimdi yukarıdan baksan İzmir'le Menemen'i ayıramazsın" diyor herkes.

Belediye Başkanı diyor ki..
Tahir Şahin Menemen'in genç dinamik belediye başkanı. Dertleşirken diyor ki "Menemen'de katı atıkların kompostlanma projesi için yapılan çöp fabrikası daha önce kurulmuş ve faaliyete geçirilme olasılığı yok. Yok ama bizim belediye olarak 32 trilyon borcumuz var. Bu dış kredi borcu. Hazine garantisi altında olması nedeniyle devlet tarafından karşılanan bu kredi İller Bankası'ndan belediyemize düşen paydan her ay kesilmekte. Bu nedenle İller Bankası'ndan ilçemize gelecek payın tahakkuk eden kısmının bazen %10'u bazen de %30'a kadar olan kısmı gelmektedir. Bu da belediyemizi Türkiye'nin nüfus oranına göre en borçlu belediyesi yapıyor.

İlçede bir meslek yüksek okulu ya da herhangi bir fakülte yok. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin araştırma ve uygulama merkezleri bu ilçe sınırında olmasına karşın tek hareket yok Menemen'de.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır