kapat
07.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

GREENCARD

Basarili oldugumuz icin sikinti cektik

Merkez Bankasi Baskani Serdengecti, "Son 2.5 yildir enflasyonla mucadelede basarisiz oldugumuz icin degil, basarili oldugumuz icin sikinti cektik" dedi

Merkez Bankasi Baskani Sureyya Serdengecti, son 2.5 yilda enflasyonla mucadelede basarili olduklari icin cok sikinti cektiklerini soyledi.

Serdengecti, ODTU Ekonomi Kongresi'nde tamamini Ingilizce olarak yaptigi konusmasinda ustu kapali sekilde icini doktu. Uzun uzun enflasyonun asagiya cekilmesinde Merkez Bankasi'nin rolunu ve kullandigi araclari anlatan Serdengecti, konusmasinda siyasilere ve basina mesaj gondermeyi de ihmal etmedi.

Serdengecti, yabanci bir katilimcinin sorusu uzerine "Son iki bucuk yildir enflasyonla mucadelede basarisiz oldugum icin degil, basarili oldugum icin cok sikinti cektim. Eger son donemdeki basini incelerseniz neden boyle soyledigimi anlarsiniz" dedi.

CEZA ODER MIYDIK?
Serdengecti, "Yeni Zelanda'da, hukumet ve Merkez Bankasi hedefleri birlikte belirliyor. Eger tutturamazlarsa Merkez Bankasi ceza oduyor.

Turkiye'de boyle bir uygulama var mi?" sorusunu ise "Hayir yok. Eger olsaydi biz cok ceza oderdik. Tabii bu bir saka" diyerek yanitladi. Serdengecti soyle devam etti

"Yeni Zelanda'da yaklasik 20 yildir suren uygulamaya gore hukumet ve Merkez Bankasi birlikte hedef belirliyor. Hedefler tutturulamazsa Merkez Bankasi icin cesitli cezalar soz konusu. Bu aslinda iyi bir fikir. Ama bu istikrarin saglandigi bir ortamda iyi fikir. Bir ulkede GSMH'ye gore yuksek borc problemi varsa, uzun sure devam eden yuksek enflasyon varsa, hem hukumet hem Merkez Bankasi enflasyonu belli bir seviyede tutmak ve dusurulmesini saglamak icin caba sarf etmeliler. Bu nedenle henuz bizim ulkemizde bir cezalandirma uygulamasi icin erken oldugunu dusunuyorum."

Serdengecti, Malezya'nin IMF recetesi olmaksizin krizden kurtuldugunu hatirlatan bir dinleyiciye ise "Malezya'nin ekonomik sartlari yeterince iyi bilinmiyor. Malezya krize girmeden once enflasyon problemini cozmustu. Ayrica bizdeki gibi yuksek borc problemi yoktu" degerlendirmesini yapti.

'Mali disiplin ve guclu gelir politikasi olmali'
Serdengecti, Ekonomi Kongresi'nde Merkez Bankasi politikalarini soyle ozetledi

* Enflasyon hedeflemesinin basarili olmasi icin surdurulebilir kamu maliyesi disiplini ve guclu gelir politikasi olmasi gerekir.

* Merkez Bankasi'nin temel amaci fiyat istikrarini saglamaktir. Merkez Bankasi kararlarini gelecekteki enflasyon beklentisine bakarak alir.

* Turkiye'de reel faizlerin yuksek olmasinin nedeni uzun sureli ekonomik krizler, yuksek enflasyon ve kirilgan ekonomik ortamdir.

* Ekonomik egemenlik, bekleyisler, piyasalarin yapisindaki olumsuzluklar, dis soklara aciklik, siyasi istikrarsizlik enflasyonun ulkemizdeki en temel nedenleri arasindadir.

* Basarisiz olan her ekonomik program enflasyonu daha ileri yillara tasidi. Agir borc yuku ve belirsizlikler daha yuksek enflasyona sebep oldu. Karar alma ve fiyatlandirma surecleri daha zor hale geldi.

* Su an Merkez Bankasi dalgali doviz kurunda, dusuk ve surdurulebilir enflasyon hedefine, gelecek enflasyon beklentisine gore kisa vadeli faiz oranlari gibi araclari kullanarak ulasmaya calisiyor.

* Merkez Bankasi Kanunu'nun cikmasi, halkla iletisimin artmasi, ekonomik veri tabaninin saglikli sekilde olusturulmasi, enflasyon ongoru sistemlerinin gelistirilmesi, istikrarli makro ekonomik ortamin olusturulmasi sayesinde enflasyonla mucadelede daha hizli yol alinabilir.

* Su anda faiz indirimi konusunda degisen bir sey yok. Indirim yapilirsa, zaten bu izah edilecektir.

* Enflasyon ve doviz kuru arasinda teorik olarak bir iliski vardir. Turkiye'de dolar egiliminin azalmasi, enflasyon uzerinde etkili olur.

Banu AKTAS


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir