kapat
28.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

SERVET YILDIRIM


Ekonominin önündeki risk Irak

Türkiye'nin Irak'a asker göndereceği beklentisi faizi düşürüyor, TL'yi değerlendiriyor. Piyasaların bakışı belli Eğer Irak'a Türk askeri giderse, Türkiye'ye de ABD kredisi gelecek. Oysa "Irak'a asker" konusu ekonominin önündeki kısa ve orta vadeli en önemli risk faktörlerinden biri olarak görülmeli.

2004 seçimleri
Irak'a asker gönderilmesini savunan etkili bir kesim var. Bunlar, ulusal çıkarın Irak'ta bulunmaktan geçtiğini, aksi takdirde Türkiye'nin Irak'ın yeniden yapılandırılmasının dışında kalacağını ve bunun ülke bütünlüğünü etkileyecek oluşumlara yol açabileceğini öne sürüyorlar. Ciddiye alınması gereken bir görüş ancak riskleri göz ardı etmeyi haklı kılmıyor.

Irak'taki düşük yoğunluklu gerilla savaşı ile itibarı zedelenen ABD daha fazla asker göndermeden buradaki güvenliğini sağlamaya çalışıyor. Bunun tek yolu ise diğer ülke askerlerini kullanmak. Vietnam gibi acı deneyimi olan bir ülkede bu konu önemli, çünkü Irak'ta ilerleme sağlanmazsa 2004 seçimleri Bush yönetiminin sonu olabilir.

ABD önceliği Saddam'ı yakalamaya verdi. Belki de onun ölü ya da diri ele geçmesinin Irak'taki anti-Amerikan güçlere ciddi darbe olacağını ve saldırıları durduracağını düşünüyor ancak Irak'ı yakından izleyenler direnişçilerin sadece Saddam'a bağlı gruplar olduğunu düşünmüyorlar. Irak'ta ABD karşıtı olan ve Saddam'dan hazzetmeyen bir sürü grup var. Saddam'ın ortadan kalkması caydırıcı etki yapmak bir yana bunları daha da ateşleyebilir. Çünkü ABD güçlerinin kovulması halinde Saddamsız bir Irak'ta iktidar şansları artacaktır. Olay sadece Iraklı gruplarla sınırlı değil. ABD işgalindeki geçmiş Irak'ın istikrarsızlaşmasından çıkarı olan ülkeler var.

Irak'ta saldırıların durması şimdilik zor görünüyor. Endişemiz bu saldırılardan oraya gitmesi halinde Türk askerinin de payını alacak olması. Amerikalılara göre Irak bataklığa dönüşmeye başladı. Eğer bu tanımlamayı haklı kılacak siyasi ve askeri durum söz konusuysa bu bataklığa saplanmak bizi hem siyasi hem de ekonomik yönden etkileyecektir. Mesele sadece Irak'a asker gönderilmesinin bütçeye etkisiyle sınırlı değil. Irak'ta bataklığa saplanan ülkeye ne yabancı sermaye gider, ne de parasına güven olur.

Türkiye Irak'a asker göndermekle ciddi riskler üstlenecektir. Bu risklerin karşılığında umduğu fayda daha fazla olabilir, ancak herkes risklerin farkında olmalı. Irak'ta Türkiye'yi olumsuz etkileyecek her gelişme ekonomideki istikrarı da aynı yönde etkileyecektir. Bugün Irak'a asker gönderileceği için coşan piyasalar yarın yine Irak nedeniyle çok zorlu günler yaşayabilir.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır