|
 |
|

ILKER SARIER
Bonozedelere cozum
22 Agustos Cuma gunu "Uzanlar" ile ilgili bir yazi yazdim.
O yazi basindan sonuna kadar bir "hukuk durusu" idi.
Anlayan okurlarimiz anladi. Ama "yazinin ruhunu" sokemeyen birkac okur tarafindan da "Uzanci"likla suclandik.
"O yazi icin kac para aldin?" diyen de oldu ama bir "diyet" karsiliginda herseyin yapilabilecegini zanneden insanlara ne anlatabilirsiniz ki?
Yazinin ruhu suydu
"Hukuk devletlerinde 'kovboy adaleti' olamaz, her donem ellerinde yagli iple cikip birilerini agacta sallandirmak hukuk degildir."
Var mi itirazi olan?
Begenmeyenler, bir anayasa hukukcusuna danisabilirler.
Benim, Uzanlar konusunda hayli sogukkanli durusumun sebeplerinden biri, Hurriyetciler ile ayni cigirtkanligin icinde yer almamak ise digeri de sudur
Turkiye'de, herkesle oyun oynayabilirsiniz ama devletle sakalasamazsiniz bile...
Turkiye'de devlet bir fildir, yataga giren ceremesini oder. Bir gecede neye ugradigini sasirir. (Bkz, Uzan Imparatorlugu!)
Dev yatirimlarla kendilerinin fil kadar buyudugunu zannettiler, "devletle maytap gecmeye" kalkistilar, simdi bedelini odeyecekler.
Uzanlar hadisesinin "asrin uc kagidi" olmaya ve rakip tanimaksizin Giuness rekorlar kitabina girmeye aday oldugundan kimsenin kuskusu yok.
Fakat "toplumsal nitelikli" ve tabii ki "hukuk icerikli" asil olay su (Bu arada Hurriyet grubunun, meselenin sadece Uzanlar'in ortadan kaldirilmasi boyutu ile ilgilenmesi de, hukuksuzluk anlaminda bir rekor denemesidir, geciniz) Asil soru, devlete inanarak, Imar Bankasi'ndan devlet tahvili almis masum vatandaslarin parasini ne olacagidir.
Devlete inanip guvenmek suc mu ki, cezasi olsun?
Devletin tahvil satmasina izin verdigi bankaya inanmak da suc degil.
Vatandas, bankayi yonetenler tarafindan "igfal" edilmis ise, hukuk buna ceza kesebilir mi veya seyirci kalabilir mi?
Veya Uzanlar'in iceri tikilmasi, bono almis vatandasin parasini kurtarir mi?
Tam tersi ozel hukuk, "insanlarin birbirini igfal etmesi" halinde kayip haklari gozetmekle mukellef.
Oyleyse ne yapilmali?
Bonozedelerin "alacak haklari" yeni bir "devlet tahvili" ile teslim edilmelidir.
Kimse cikip da "Ama hazineye yeni bir yuk biner" demeye kalkismasin!
Kamu bankalarindaki 30 milyar dolarlik batak bir kalemde "gorev zarari" oluyor da, vatandas igfal edilince mi "yuk" olmus oluyor?
Ustelik, Uzanlar'dan devralinan CEAS ve Kepez'e akacak trilyonlar, bu yuku haydi haydi karsilar.
Devletten beklenen boyle haysiyetli bir davranistir.
Hurriyet grubunun zil takip oynadigina bakmayin, onlar kendi duygularinin tatmini ile ugrasiyorlar. Allah'tan ki devlet Hurriyetciler'in yonetiminde degil yoksa hepimiz yanmistik!
Ciplak gercek sudur
Madem devlet Imar'daki "uc kagidi" goremedi, oyleyse "muteselsil" sorumlusudur. Faturasini oder.
Aksi halde dogacak guvensizlik ve kaosu ortaminin sonuclarini hic kimse gogusleyemez, Recep Tayyip Erdogan bile olsa...
Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya
tiklayin
|
|
|
|