|
 |
|

El koyduktan sonra tablo ortaya cikti
BDDK Baskani Akcakoca karmasik hale gelen Imar Bankasi olayi hakkinda Basbakan Erdogan'a bilgi verdi. Akcakoca Basbakan Erdogan'a "Bu tip organize islemlerin olagan denetimlerde gorulmesi mumkun degildir"dedi
BDDK Baskani Engin Akcakoca, oldukca karmasik hal alan Imar Bankasi'ndaki hesaplarin son durumu, yapilan islemler ve alinmasi gerekecek kararlar konusunda Basbakan Tayyip Erdogan'a bilgi verdi. Akcakoca, Imar Bankasi'ndaki gerceklerin, bankanin faaliyetlerinin durdurulmasi ve yonetime el konulmasindan sonra ortaya ciktigini belirtti.
BDDK Baskani'nin, Basbakan'a cizdigi Imar Bankasi tablosunun ana hatlari hakkinda edinilen bilgiler soyle
* Imar Bankasi'ndaki cifte kayitlar, fiktif hesaplar, el konulma kararindan sonra goruldu. Bu tur organize bir islemin, olagan denetim yontemleri ile belirlenmesi mumkun degildir.
* Bankaya el konuldugunda bilgisayar sifreleri bile ortada yoktu. Kayitlar karartilmisti. Sifreler cozuldu. O andan itibaren kayitlarin eksik, tutarsiz, yaniltici ve fiktif oldugu goruldu.
* Imara Bankasi'daki islemler Ankara, Istanbul, Izmir gibi buyuk merkezlerdeki birkac sube uzerinde yurutulmus.
* Imar Bankasi'nda hesabi bulunanlara odeme yapilabilmesi icin nihai tablonun belirlenmesi gerekiyor. Bunun icin Eylul ayinin ilk haftasina kadar basvuru ve arastirmalar surecek.
Imar Bankasi'nda gerek 3.5 katrilyon liralik mevduat gerekse 500 trilyon lira civarinda ongorulen hazine bonosu faturasinin nasil karsilanacagi da Hukumet'in oncelikle uzerinde durdugu konular arasinda bulunuyor. Ele alinan alternatifler ise soyle
* Imar Bankasi'nda odemelere, kuskuya yer vermeyecek nitelikte hesaplardan baslanacak.
* Ortaya cikan islemlerin tarihine gore farkli odeme planlari hazirlanabilecek.
* Tereddut bulunmayan hesaplarin, kamu ve fon bankalari ile istekli ozel bankalara nakli saglanacak. Bu bankalara karsiliginda hazine kagidi verilecek. Boylece nakit odeme baskisi azaltilacak.
* Nakit odemeler icin TMSF, Hazine'den ozel tertip devlet tahvili alarak Merkez Bankasi'nda nakde cevirebilecek.
* TMSF, portfoyundeki ozel tertip devlet tahvillerinin bir kismini satabilecek.
Bonozedeye uzun vadeli tahvil formulu
1-Musteri bazinda Takasbank'ta saklama hizmeti verilecek
2-Bono yatirimcisini koruma fonu kurulacak
3-Bonozedeler icin ya ayri bir yasa ya da iflas hukumleri uygulanacak
BDDK karari ile faaliyetine son verilen Imar Bankasi'nda ortaya cikan "bonozede" sorununa cozum araniyor. BDDK, Merkez Bankasi, SPK ve Hazine uzmanlarindan olusan karma heyet, bir dizi formul uzerinde calisiyor.
Burokratlarin onerileri, hazine kagitlarinin musteri bazinda izlenmesi, bono yatirimcisi koruma mekanizmasi kurulmasi seceneklerini iceriyor. Mali sistemin saglikli islemesi, bono ve tahvil piyasasina olan guvenin korunmasi icin dusunulen onlemler soyle
1- Bono yatirimcisi icin Takasbank'ta saklama hizmeti verilecek. Hatta isim bazinda izleme imkani da olusabilecek. Ancak, bu islemden kaynaklanan aracilik maliyetini musterinin ustlenmesi gerekecek. Bu durumun borclanma faizlerinde baski yaratmasindan endise ediliyor.
2- Hisse senedi yatirimcisinda oldugu gibi, bono yatirimcisini da koruma veya garanti fonu kurulmasi soz konusu olacak.
3- Imar Bankasi bonozedeleri icin - ayri bir yasa cikarilarak, yatirimcilara uzun vadeli tahvil verilecek. Bu kisilere, belli bir sure sadece donem faizi odenecek.
4- Ya da daha once Fon'a devredilen bankalarda oldugu gibi alacaklar iflas masasindan tahsil edilecek. Bu durumda, Uzan Grubu'nun mal varligindan TMSF alacaklarini oncelikle tahsil ettikten sonra kalan tutar bono yatirimcilari arasinda paylastirilacak.
Okan MUDERRISOGLU
Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya
tiklayin
|
|
|
|