|
 |
|

İlaç parası faiz dışı fazlayı vurdu
Maliye yetkilileri aylık gerçekleşmelerin yanıltıcı olacağına işaret ederek, "Temmuz'da maaş zammı ve ilaç ödemeleri sapma yarattı"dediler
Piyasalarda başlayan, "faiz dışı fazla alarm veriyor" kaygısı, ekonomi yönetimini harekete geçirdi. Maliye Bakanlığı ve Hazine kurmayları, Temmuz ayında sadece 394 trilyon lira faiz dışı fazla verilmesini ve 7 aylık faiz dışı fazla toplamının ancak 10.5 katrilyon liraya ulaşmasını piyasaların yanlış yorumladığını belirttiler ve "Sadece bir ayın verileri esas alınarak kanaat oluşturulması yanıltıcı sonuçlar veriyor" dediler.
Yılın son 5 aylık döneminde yaklaşık 9.8 katrilyon lira faiz dışı verilmesi gerektiğini, bu hedefe ulaşılması için gereken her türlü önlemin tereddütsüz alınacağını belirten Maliye yetkilileri, "mali disiplin gevşetiliyor" izleniminin oluşmasından rahatsız olduklarını söylediler.
Suçlu ilaç paraları
Ocak-Temmuz döneminde vergi gelirlerinin reel olarak arttığını, faiz ödemelerinde reel gerileme yaşandığını, faiz dışı ödemeleri ise sosyal güvenlik kuruluşları ile maaş ödemelerinin arttırdığını kaydeden üst düzey bir Maliye yetkilisi şu bilgiyi verdi
"Gerek SSK'nın gerekse Bağ Kur'un birikmiş ilaç borçları vardı. Ayrıca Bağ Kur'lu hastaların devlet hastanelerinden yararlanması dolayısıyla Sağlık Bakanlığı'na borçları birikmişti. Hatta bu yüzden sağlık hizmetlerinde aksamalar ortaya çıkmaya başladı.
Temmuz ayında ilaç ve tedavi ödeneklerini serbest bıraktık. Yaklaşık 600 trilyon lira ödemeye izin verdik. Bu ödemeler yapılmasaydı, faiz dışı fazla geçen ay 1 katrilyon lirayı aşabilirdi. Temmuz ayı özel bir ay. Maaş ve ücret ayarlamalarının yapıldığı ve farkların ödendiği Temmuz ayında, bütçe ödeneklerinin 200 trilyon lira üstünde personel gideri yapılacağı da görüldü.
Bütçe disiplini korunuyor ama acil bazı ödemelerin yapılması da gerekiyor. Devletin zorunlu giderlerini, mali disiplinden taviz olarak yorumlamak yanlış. Yıl sonunda 20.3 katrilyon lira olarak öngörülen faiz dışı fazla hedefine mutlaka ulaşılacak. Gerekirse harcama kısıcı ve gelir arttırıcı önlem alınacak."
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|