kapat
18.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Milyarlık Petrus şarabına Kalecik'ten rakip geliyor

Kalecik'in ünlü üzümlerinden yapılan şarapların beğenilmesinin ardından, Belediye Başkanı Ömer Çetinkaya dağı, taşı 'bağ' haline getirdi. Belediye, Kalecik Karası üzümü üretecek olanlara beş dönümlük ücretsiz bağ veriyor

Her ne kadar Anadolu şarabın anavatanı olarak bilinse de, Türk şarapları dünyada hak ettiği yeri bir türlü alamıyor. Son yıllarda ülkemizde şaraba karşı büyük bir ilgi gözlenmeye başlandı. Büyük firmalar da birbiri ardına bu alanda üretici oldular. Ankara'nın küçük bir ilçesi olan Kalecik'te yetişen üzümlerden yapılan 'Kalecik Karası' şarapları ise, yurtiçi ve dışında her geçen gün daha büyük bir beğeni topluyor. Bu gelişmelerden sonra Kalecik Belediye Başkanı Ömer Çetinkaya, dağı, taşı 'bağ' haline getirdi.

BAKIMI ONLARDAN
Çetinkaya, belediyeden ve Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden aldığı iş makinaları ile teraslama işlemi yaparak, dağları bağ yapmak için uygun hale getirdi. Kalecik Karası üzümlerinden yapılacak şarapların kalitesinin ve fiyatının çok yüksek olacağını söyleyen Çetinkaya, "Petrus şaraplarına rakip geliyor" diyor. Kalecik Eğitim ve Kalkınma Vakfı başkanlığını da yürüten Çetinkaya, isteyen girişimcilere 5 dönüm arazi tahsis ettiklerini belirtiyor.

Yapacakları tahsisin şartlı olduğuna işaret eden Çetinkaya "5 dönüm arazinin 500 metrekaresini ev yapmak için ayırıyoruz. Geri kalanına da Kalecik Karası üzümü dikilecek. Vakfımız arazi için gereken her türlü bakımı ve hizmeti yapacak. Üzümler ve bağ için toplam 30 bin dolarlık yatırım yapılması gerekiyor. Ama 3 sene sonra üzüm hasadını yaptıkları zaman en az 100 bin dolarlık gelir elde edecekler. Bütün bakım işlerini de bizim vakfımız gerçekleştirecek" diyor.

Türkiye şarabı Kalecikliler ise bağlarını yeniden keşfetti
Kavaklıdere Şarapları, Kalecik Karası üzümlerinin üretiminin artması için yoğun çalışmalar yapıyor. Ankara'nın Kalecik İlçesi'nde Kızılırmak'a bakan yamaçlarda yetişen ve kaybolmaya yüz tutan bu üzümü canlandırmak için köylüler teşvik ediliyor, fabrika çevresindeki alana da Kalecik Karası üzümleri dikiliyor. Hem kaliteli bir şarap olduğu, hem de az üretildiği için Kalecik Karası Şarapları yüksek fiyatlarla satılıyor. Bunu gören Kalecikliler yeniden bağ kurmaya başlıyorlar. Doluca Şarapçılık ise, 'Sözleşmeli Bağcılık' adı altında üzüm üretimine destek veriyor. Doluca, aynı zamanda köylere ziraat mühendislerini göndererek, üzüm kalitesi hakkında bilgilendirme çalışmaları yürütüyor ve zirai ilaç ihtiyaçlarında da yardım sağlanıyor.

Yusuf ÇELEBİ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır