|
|
Tekel kalkana kadar pahalı telefona devam
Türk Telekom, sektör rekabete açılana kadar tekelden kaynaklanan gücünü kullanmaya kararlı. Vatandaş yılsonuna kadar pahalı telefon görüşmesi yapacak
Bugünlerde en çok konuşulan kurumların başında Türk Telekom geliyor. 15 yıldır özelleştirilmesi konuşulan, 10 yıldır da bunun için kanunlar çıkartılan Türk Telekom'un son durumunun resmini çizmek önemli. 1 Ocak 2004'te telekom tekelinin kalkmasıyla Türk Telekom'u bekleyen riskler ve kurumun özelleştirmesi konusunda IMF'ye verilen sözler hakkında Türk Telekom Genel Müdürü Mehmet Ekinalan ile konuştuk.
* Türk Telekom'un konuşma ücretleri dünya ortalamasının çok üstünde. Diğer servislerdeki fiyat politikası da aynı...
Tekel konumunun yarattığı bir yapı var. Yurtdışı görüşmelerde fiyatımız biraz yüksek. Buradan çok para kazanıyoruz. 1 Ocak 2004'ten itibaren buradan elde edilen gelir kısa vadede düşecektir. Ancak uzun dönemde şanslı olan biziz. Çünkü hizmeti müşteriye ulaştıran biziz.
* Radikal gelir kayıpları olmayacak mı? Tarifeleri sonuçta vergi gibi vatandaş ödüyor.
2004 bu konuda çok önemli. Tarifeleri rekabete göre yeniden düzenleyeceğiz. Liberalleşmeden önce fiyatlarda ayarlama yapacağız. Yüzde 10 veya 15 civarında bir düşüş olabilir. Ancak uzun vadede gelirlerde çok hızlı bir azalma olacağını düşünmüyorum.
* TT'nin özelleştirilebileceğine inanıyor musunuz?
Özelleştirmenin Telekom'u rahatlatacağını düşünüyorum. Mevcut kanunlarla ve organizasyon yapısıyla Türk Telekom'un hızlı bir değişim yapması çok zor. Özelleştirmede şirketin önemli bir hissesi devletin elinde kalacak. Devletin elindeki bu hisselerin değerlenmesini sağlayacak şey özelleştirme olacak. Biz bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Sektörün gerektirdiği dinamik yapıya kavuşmak için daha iyi bir yönetim yapısı şart. Özel şirket mantığıyla yönetildiği zaman devletin elindeki hisseler değerli hale gelecek.
* TT'nin rekabete hazır olduğunu düşünüyor musunuz? Özellikle IT ve altyapı yatırımları açısından...
Altyapıda çok geri kaldığımızı düşünmüyorum. Özellikle fiber kablo ve sayısal santrallerin kullanımında Avrupa ülkelerinin bir kısmından oldukça iyiyiz. Yüzde 90'ın üzerinde sayısal santral kullanıyoruz. 81 bin kilometre fiberoptik kabloya sahibiz. Hatta bazı küçük yerleşim yerlerine bile fiberden ulaşıyoruz. Ancak söylediğiniz gibi bilişim altyapısı olarak oldukça geri kaldık. Şirketin hızlı karar alıp uygulamasında bu önemli bir engel. Bilgileri alıp hızlı karar verebilecek rekabette elimizi en çok zayıflatan konu. 1 ay içinde kurumsal kaynak planlama yazılımı konusunda ihaleye gireceğiz. Müşteri ilişkileri yönetimi öncelikli işimiz. Ancak doğru veritabanının oluşması gerekiyor. Bu yatırımı hızla yapacağız.
TT'den hızlı internet devrimi
Türk Telekom Genel Müdürü Mehmet Ekinalan hızlı internet altyapısıyla benzersiz bir devrim yaratacaklarını söyledi. Ekinalan şu bilgileri verdi "Türkiye bu konuda çok geride kaldı. Göreve geldiğimizde 64-128 kilobayt genişbant erişim altyapısı planı vardı. Şimdi 2004 için abonelere ortalama 512 kilobayt erişimi vereceğiz. Bu, Türk Telekom'un santrallerden sonra yaptığı devrimsel bir gelişim olacak."
Ekinalan hızlı internet erişimi için fiyat politikası konusunda, "Biz ortalama gelir seviyesindeki insanların ödeyebileceği makul bir fiyat olmasını arzuluyoruz. Tam bir fiyat vermekten kaçınıyorum. 50 milyondan az 100 milyondan fazla olacağını sanmıyorum. Ancak fiyat kadar önemli olan, belli seviyede hizmet kalitesini tutturmak. Bu yatırımın internet erişiminde pek çok şeyi değiştireceğini düşünüyorum. Video ve zenginleştirilmiş içeriğin internet üzerinden dağıtımı mümkün olacak. Kurumlar da faydalanacak. Artık pazarı iki taraflı geliştirmiş olacağız. Video alternatifi olacak" şeklinde konuştu.
'Ses tekelini sonuna kadar kullanacağız'
İnternet üzerinden ses taşınması konusunda İnternet Servis Sağlayıcıları ile sorunlar yaşayan Türk Telekom, bu konuda ses tekelini sonuna kadar korumaya kararlı. Mehmet Ekinalan, "Ses tekeli 2003 yılı sonuna kadar Türk Telekom'da. Biz de kanuni hakkımızı sonuna kadar koruyacağız. Bu konuda ne gerekiyorsa yapacağız. Yakaladıklarımız hakkında suç duyurularında bulunmaya devam edeceğiz" dedi. Ekinalan, benzer hizmeti MSN servisiyle veren Microsoft ile ilgili suç duyurusunda bulunup bulunmayacakları sorusuna ise şu cevabı verdi "Bireyden bireye ofis arasındaki hatlarla ilgilenmiyoruz. Bu teknolojik gelişim ve doğrudan bir ses hizmeti satışı. Firmalar ses hattından kolay para kazanma derdinde. Bu tür servisler konusunda uzun vadede hiç şansları yok."
YARIN
Telekom tekelinin kalkması şirketlere ve vatandaşa ne getirecek?
Timur SIRT
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|