kapat
18.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Uğursuz arazi

Ekonomik sıkıntıda olan Tercüman Gazetesi'nin 1993'teki sahibi Kemal Ilıcak; Ömerli Barajı yakınlarındaki arsanın İLKSAN'a satışı için aracılık etmekle suçlanmıştı.

Ilıcak, Sedat Çolak'ın sahibi bulunduğu AY-BA İnşaat'a ait arazinin 120 milyar liraya alınıp, 346 milyar liraya satılmasından sorumlu tutulmuştu. Tarihe İLKSAN skandalı olarak geçen bu olay kamuoyuna yansıyınca, Kemal Ilıcak beyin kanaması geçirerek hayatını kaybetti. Ilıcak'ın hayatına mal olan bu arsanın 1314 dönümü şimdi MİL-PA'da

SABAH Gazetesi'nin dün "Manşetin Sırrı" başlığıyla duyurduğu olayın yankıları sürüyor. "Doğan Grubu'nun sahibi olduğu MİL-PA'nın, Formula-1 pistinin yakınında binlerce villa yapmak için 2 bin 238 dönüm arazi satın aldığını" ortaya çıkaran haberin perde arkasında talihsiz bir öykü var.

Milliyet Pazarlama tarafından Pendik Kurtdoğmuş Köyü'nde satın alınan 2 bin 238 dönümlük arazi, 1993 yılında kamuoyunda "İLKSAN Skandalı" olarak bilinen ve ekonomik sıkıntı içinde bulunan Tercüman gazetesinin o dönemdeki sahibi Kemal Ilıcak'ın ölümüyle sonuçlanan olaylarla gündeme gelmişti. ANAP Lideri Mesut Yılmaz, DYP-SHP Hükümeti'nin icraatlarını eleştirdiği "500. Gün" basın toplantısında skandalı duyurdu. "İLKSAN Skandalı" adını alan olayda Kemal Ilıcak, Sedat Çolak'ın sahibi olduğu AY-BA şirketi tarafından Pendik Kurtdoğmuş Köyü Seferusta Mevkii'ndeki 6 bin 300 dönüm arazinin 120 milyar liraya alınıp 346 milyar liraya İlkokul Öğretmenleri Yardımlaşma Sandığı'na (İLKSAN) satılmasında sorumlu tutuldu.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın, Sedat Çolak'ın sahibi olduğu AY-BA şirketine arazinin bedelini ödemesi için İLKSAN'a 300 milyar lira ödenek aktardığı ortaya çıktı. Ödeneğin, arazinin İLKSAN tarafından alınmasına karşı çıkan dönemin Milli Eğitim Bakanı Köksal Toptan'ın yurt dışında olduğu sırada kendisine vekalet eden Mehmet Ali Yılmaz tarafından imzalanarak çıkartıldığı ortaya çıktı.

MESUT YILMAZ AÇIKLAMIŞTI
Yılmaz'ın açıklamaları gazete manşetlerine, arazi satışının ekonomik sıkıntı içindeki Tercüman gazetesinin o dönemdeki sahibi olan Kemal Ilıcak'ı kurtarmak için yapıldığı yönünde taşındı. Ilıcak, gazete manşetlerindeki haberleri okuyunca beyin kanaması geçirdi. Bu olayı Nazlı Ilıcak "Kemal gazete haberini okuyunca bu hale geldi. Bakan, İLKSAN'la iç çekişmesi olduğundan arsa satışını imzalamadı. Kendi çekişmeleri yüzünden Kemal'in hayatına kastettiler" diye açıklama yapmıştı. Yılmaz'ın açıklamaları üzerine gazeteler "DYP'ye yakınlığıyla tanınan zor durumdaki ünlü işadamı, aracı olduğu arsayı Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki İLKSAN'a satmak istiyor" şeklinde duyurdu. Haberlerde bu satışın usülsüz olduğu iddia edildi. Kemal Ilıcak havaalanından aldığı gazeteleri okurken fululaştırılmış kendi resmini görünce aniden fenalaşmış ve otomobilin koltuğu üzerine yığılıp kalmıştı. 8 Nisan tarihinde yüksek tansiyona bağlı beyin kanaması geçirerek komaya giren Ilıcak, tüm çabalara rağmen kurtarılamayarak 9 Nisan'da öldü. Böylece basın tarihinde ilk kez bir gazete sahibi, aleyhinde çıkan yolsuzluk iddiaları üzerine canından oldu. Ilıcak'ın ölümünün ardından Başbakan Süleyman Demirel, 13 Nisan'daki DYP Meclis Grubu'nda yaptığı açıklamada, "Arsanın alınması için talimatı ben verdim, parayı da ben ödedim" dedi. Bu yoğun tartışmalar sürerken olayın kapanmasını sağlayacak büyük bir gelişme yaşandı.

17 Nisan 1993 tarihinde, dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal, vefat etti. Bütün Türkiye önce Özal'ın ölümünü, daha sonra da yerine kimin cumhurbaşkanı olacağını tartışmaya başladı. Böylece İLKSAN Skandalı gündemden düştü. Ancak Süleyman Demirel'in cumhurbaşkanı adayı olduğu sıralarda koalisyon ortağı SHP konuyu bir ara gündeme getirmeye çalıştı. Süleyman Demirel, 16 Mayıs 1993 tarihinde cumhurbaşkanı olunca sorumsuzluk zırhı sonucu İLKSAN olayının kapsamı dışına çıktı. Arazisini İLKSAN'a Kemal Ilıcak aracılığıyla satmaya çalışan Sedat Çolak, bir süre sonra gazetenin sahibi oldu. Çolak, 29 Kasım 1995 tarihinde İLKSAN davasının görüldüğü Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 2 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

YARGILAMA 4 YIL SÜRDÜ
Ankara Cumhuriyet Savcılığı'nın iddialar üzerine başlattığı soruşturma sonucunda, İLKSAN Yönetim Kurulu Başkanı Bilal Büyükkaya, İLKSAN Yönetim Kurulu Başkanvekili Ahmet Özgür, İLKSAN Denetleme Kurulu Üyesi Cemil Bacak, İLKSAN Genel Müdür Yardımcısı Talat Haşimoğlu ve İLKSAN Denetleme Kurulu Üyesi Ahmet Şükrü Cömert hemen tutuklanarak cezaevine konuldu.

Tercüman'nın sahibi Sedat Çolak ile 11 sanık hakkında ise gıyabi tutuklama kararı çıkartıldı. Yaklaşık 4 yıl süren dava sonunda Büyükaya ve İhale Komisyonu üyesi İrfan Oğuz hakkında 9 yıl 9'ar ay; Çolak hakkındada 2 yıl hapis cezası verildi. Sanıklardan Özgür 8 yıl 3 ay, Durmuş Temel Sakoğlu, Mustafa Zor 4 yıl 6'şar ay, diğer 10 sanık da 3 ila 5 yıl 3 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. Koalisyon hükümetinin Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü ile Başbakan Demirel'in arasında sert rüzgarların esmesine de neden olan İLKSAN skandalının ardından; öğretmenler ve sandık üyeleri için düzenlenen otomobil kampanyalarında da yolsuzluk olduğu ortaya çıktı. Uzun süre gündemden düşmeyen skandalın ardından ülke genelindeki İLKSAN mağazaları da kapatıldı.

Ecevit Formula'ya onay verince, MİL-PA arazileri toplamaya başladı
Milliyet Pazarlama, Formula-1 yarışının İstanbul'da yapılacağı hesabıyla, bölgedeki 2 bin 238 dönüm araziyi tek tek topladı

Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, Formula-1 yarışlarına onay verince, MİL-PA; 31 Mart 2000'de "İLKSAN Skandalı" kahramanlarından Sedat Çolak'ın G.D Gayrimenkul Değerlendirme İnş. San. şirketinden 159 dönüm arazi alarak bölgeye adım attı.

İkinci alımı 12.07.2003'de gerçekleştirdi, parseldeki 130 dönüm hisseleri karşılığı Tuğrul Doğan, Bahtiyar Doğan, Nihal Işık, Burak Barmanbek, İmre Barmanbek, Ganje Alda Tokcan, A. Rıza Temiroğlu ve Işıl Doğan'a 995 milyar 664 milyon lira ödedi. Üçüncü parti alım 17.07.2002'de oldu. Bu tarihte Abdullah Nedim Sarsmaz, Turgut Alev, Nejat Özcan, Necip İmga, Mehmet İlhan Dursoy'a sahip oldukları 257 dönüme karşı 1 trilyon 353 milyar lira ödendi. 23.07.2002'de ise 819 milyar liraya Erdal Henri Freyman ve Kerim Tuncay Aksoylu'nun 115 dönüm satın alarak, tapuda adına işletti. Başar Faktoring A.Ş ve Aksoylu İnşaat Turizm şirketlerine ise 01.08.2002'de 208 dönüm payları için 484 milyar lira ödendi. Böylece iki ayda MİL-PA'nın arazilere ödediği toplam bedel 3 trilyon 351 milyar lira oldu.

Son olarak 30 Eylül 2002'de İLKSAN'a ait hisseleri de satın alan MİL-PA, 2238 dönüm 1024 nolu parselin tamamına sahip oldu. İLKSAN'a ait olan bin 314 dönüm arazi ise, Pendik Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görülen 'birleştirme' davasının ardından yapılan satışla alındığı için tapu kayıtlarına bedeli işlenmedi. İLKSAN avukatlarından alınan bilgiye göre MİL-PA 14 trilyon lira ödeme yaptı.

Formula-1 gerçekleşirse, fiyatların 10 kat artacağı kaydediliyor. Nitekim Hürriyet gazetesi de, MİL-PA'nın arazi alımının ardından 22 Kasım 2002'de "Emlakçılar Tepeören Köyü'nde arsa fiyatlarının şimdiden arttığını, pist inşaasının başlamasıyla 2-3 katına çıkmasının beklendiği" belirtildi.

Gülcan DEMİRCİ - Bülent ERGUN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır