kapat
16.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

GREENCARD

SAVAS AY


Ataturk ve Haci Bektas-i Veli

Osmanli Devleti'nin handiyse yoksaydigi Aleviler, kurtulus savasinda Mustafa Kemal ve arkadaslarinin dogal muttefikiydi. Nedeni basit. Ulke isgal altindaydi ve kurtulus padisahlik rejiminin degismesiyle mumkun olabilirdi. Ataturk ve bagimsizlik savasini yuruten arkadaslari Aleviler'in ne kadar onemli oldugu ve yuzyillardir Osmanli idaresine olan muhalefetlerinin bilincindeydiler.

Sifre gonderildi
Bu amacla onlarla omuz omuza olabilmek icin Mustafa Kemal 26 Haziran 1919 tarihinde Konya II. Ordu Mufettisligi'ne su sifreyi yolladi "Tokat ve cevresinin Islam nufusunun yuzde sekseni, Amasya cevresinin de onemli bir bolumu Alevi mezhepli ve Kirsehir'de Baba Efendi Hazretleri'ne cok baglidirlar. Baba Efendi, ulkenin ve ulusal bagimsizligin bugunku gucluklerini gormekte ve yargilamakta gercekten yeteneklidir. Bu nedenle, guvenli kimseleri gorusturerek kendilerinin uygun gordugu 'Ulusal haklari koruma' ve 'Baska ulkeye baglanmama' derneklerini destekleyecek birkac mektup yazdirilarak, buralardaki etkili Aleviler'in Sivas Kongresi'ne gonderilmesini pek yararli goruyorum. Bu konuda icten yardimlarinizi dilerim."

Ata'nin Hacibektas ziyareti
Sivas Kongresi sonrasi bagimsizlik savasina merkez olarak Ankara secilmisti. Bu kongrenin yurutme organi durumunda olan Temsil Heyeti Ankara'ya gitmeden Hacibektas'a ugrayip bu nufuzlu merkezin kesin destegini saglamak istiyordu. Ataturk'un yaninda Huseyin Rauf, Mazhar Mufit, Hakki Behic, Ahmet Rustem Beyler vardi. 21-22 Aralik'ta Mucur'da kalan heyet Mucur Kaymakami Cevat Bey'i de alarak 23 Aralik 1919 gunu Hacibektas'a geldi.

Dergahta saatlerce kaldi
Haci Bektas Dergahi, Mustafa Kemal ve diger heyet uyelerine cok sicak davrandi. Daha once Ittihat ve Terakki Cemiyeti'nin guclu isimleri Enver ve Talat Pasalar da iktidara geldikten sonra da, Haci Bektas Dergahi'ni ziyaret etmisler ve Celebi onlari Dergah Selamligi'nda karsilamisti. Cemalettin Celebi, Ataturk'u Bestaslar'da karsiladi. Buraya siyah kupa bir arabayla gelmis, Ataturk'u ve diger heyet uyelerini konaga goturmuslerdi.

Cemalettin Efendi'nin oglu Hamdullah Efendi'nin odasinda bir "Cem" duzenlendi. Ataturk Hacibektas'ta bir gece kaldi. 24 Aralik'ta heyet Dergahi gezdi. Haci Bektas-i Veli Turbesi ve diger onemli yerler ziyaret edildi. Sonra o sirada Dedebaba postunda oturan Salih Niyazi Baba ziyaret edildi. Dergah'ta Ataturk, Cemalettin Efendi, Salih Niyazi Baba ve diger ileri gelenlerle ozel bir toplanti yapildi. Bu toplantida bagimsizlik savasi konusuldu.

Bugun Hacibektas'tayim
Butun bunlari naklettim, ama isin esasini. Kismetse bugun Hacibektas'ta olacagim. Bu ziyaretin varsa hala bilinmeyen kisimlarini, Hacibektas sakinlerinden ogrenirim saniyorum. O zaman bu yeni bilgileri de sizlerle paylasmak keyifli olur. Tek uzuntum hosgoru ve kardesligin dunya merkezi sayilan Hacibektas'a gelmekten son anda vaz cayan basbakanin durumu. Galiba Cem Uzan geliyor diye gelmiyormus kendisi. Keske gelseydi. O muhtesem atmosferde belki de mucize gerceklesir, dedelerin, ulu bilge kisilerin de yardimiyla bulusma, barisma gerceklesirdi. Ne yani "bunca olup bitenden sonra Uzan ve Erdogan barisamaz!" mi diyorsunuz? O zaman siz bu memleketi cok iyi bilmiyorsunuz. Geriye bir gidin ve bakin bakalim; kimlerle kimler nasil kapismis, sonra o kimlerle kimler nasil barismis?..


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir