kapat
16.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

GREENCARD

200 bin can Veli'nin huzuruna cikacak

700 yillik bir gelenek bugun Hacibektas'ta duzenlenecek torenlerle yeniden canlanacak Haci Bektas Veli'yi anma torenleri 3 gun boyunca hosgoru ve dostlugu yasatacak

Turkiye'nin en buyuk anma torenlerinden biri olan ve yaklasik 200 bin kisinin katildigi geleneksel Haci Bektas Anma Torenleri bugun basliyor. Torenleri belediye baskani Mustafa Ozcivan'in yani sira ilcenin emekli ogretmenleri, muhasebe mudurleri ve soforlerinden olusan 10 kisilik komite organize ediyor. 8 bin nufuslu bu ilce uc gun boyunca Turkiye'nin dort bir tarafindan kutsal topraklari ziyaret ederek haci olmak isteyen Alevileri agirliyor. Hosgoru ve kardesligin simgesi sayilan torenlere katilmak isteyen Aleviler konvoylar halinde Tokat, Istanbul, Tunceli, Adiyaman, Adana derken, grup grup tum Turkiye'den ilceye akin ediyor.

ILCE DAR GELDI
Yalnizca 200 yatak kapasitesi olan ilce ise gelenleri agirlamakta zorlaniyor. Bir kisim ziyaretci cadirlara yerlesirken, aileler gunlugu 10 milyon liradan oda kiraliyor. Oda ucretine aile ile birlikte yenilen yemekler ve evlerin cogunun mahseninden cikarilan ev yapimi saraplar dahil.

Haci Bektasi gelenekleri icinde buyuk bir yeri olan paylasma kulturu kendini en cok torenler sirasinda gosteriyor. Haci olmak icin gelen Alevilerin kestikleri adak koyunlarini as evlerinde pisirip paylasiyorlar.

700 YILLIK TARIH
Hacibektas Muzesi'nin acilis tarihi olan 1963 yilindan beri geleneksel olarak kutlanan anma torenleri 700 yillik bir gelenegi yasatiyor. Ilcenin dogusundaki tepede bulunan Cilehaneler Alevi ziyaretcilerin ilk ugrak noktalarindan birini olusturuyor. Burada bir yandan Asik Mahzuni'nin mezarini gozyaslari ile ziyaret eden ozanlar birkac adim otesinde ellerinde sazlari deyisler soyluyorlar. Bugun baslayacak torenlere gonullu olarak 45 sanatci katiliyor. Arif Sag, Musa Eroglu, Emre Saltuk, Zafer Gundogru, Emrah Mahzuni, Ali Ekber Cicek anma torenlerinin gece konserlerinde yer alacak sanatcilardan yalnizca birkaci. Turkiye'nin dort bir yanindan gelen sanatcilara Alevi ozanlar da ekleniyor.

Haci Bektas Veli'nin turbesi dolup tasiyor
Nevsehir iline bagli olan Hacibektas 8 bin 200 nufusu bulunan bir Ic Anadolu kasabasi. Ilce halki, en onemli gelir kaynagi olan uc gunluk turizm rantinin yani sira tarimla gecimlerini sagliyor.

Haci Bektasi Veli'yi anma torenlerinin burada duzenlenmesinin nedeni unlu dusunurun mezarinin bu topraklarda bulunmasi. Haci Bektasi Veli Anadolu'da cesitli yerlerde dolastiktan sonra buraya yerlesmis ve hayata gozlerini burada yummus. Onun mezari cevresinde derhal bir turbe olusturulmus ve burasi kisa surede dergaha cevrilerek merkez nokta yapilmis.

Dini turizmin hizla gelistigi ve yilda yaklasik 500 bin Alevi'nin ziyaret ettigi bu ilce Aleviler icin bir hac yeri olarak kabul ediliyor. Hacibektas Muzesi, As Evi, Cami, Meydan Evi, turbe, Kirklar Meydani, Cilehane, Bestaslar ve kasabanin cesitli alanlarinda kurulu Cem Evleri'nde yapilan semahlar buranin ilk ziyaret edilen noktalari.

Esra TUZUN


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir