kapat
16.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

GREENCARD

Erbakan'in korkusu yeni olusumu tetikledi

Refah Partisi'nin kapatilmasinin ardindan yenilikci-gelenekci mucadelesi iyice sertlesti. Baslangicta farkli bir parti dusunmeyen, FP'ye yenilesmeyi getirmeye calisan yenilikci harekete Erbakan "parti elden gidecek" endisesiyle mudahele edince, ipler tamamen koptu

RefehYol iktidari doneminde parti icinde oteden beri gencler ile yaslilar arasinda yasanan rekabete isim kondu. "Gencler" ve "Ak saclilar" gibi ayrimlar yeterince yanki bulmadi; "gelenekciler" ve "yenilikciler" tanimlamasini her iki kanat da yurekten benimsedi. Yenilikci-gelenekci mucadelesi RP'nin kapatilmasinin ardindan sertlesti. Erbakan'in daha Refah Partisi kapatilmadan, avukati Ismail Alptekin'e Fazilet Partisi'ni kurdurmasi ve milletvekillerinin buraya katilmasini istemesine yenilikciler tepki gosterdi. Yenilikciler, yaklasik bir ay boyunca FP'ye katilmamak icin direndi. Bunun uzerine partinin bolunmesini goze alamayan Erbakan, yonetim degisikligi konusunda anlasmak zorunda kaldi ve yenilikciler Erbakan'in emanetcisi olarak FP'yi kuran Ismail Alptekin'i devirdi.

Recai Kutan'in baskanliginda, ancak yenilikcilerin agirlikta oldugu yeni bir yonetim kuruldu. Bugunku AKP'nin de cekirdegini olusturan Abdullah Gul, Abdullatif Sener, Abdulkadir Aksu, Bulent Arinc, Cemil Cicek, Ali Coskun, Nevzat Yalcintas, Irfan Gunduz ve Eyup Sanay, o gun yonetimde yer alan isimlerdendi.

ERBAKAN TETIKLEDI
Fazilet Partisi de tipki AKP gibi buyuk bir degisim iddiasiyla ortaya cikti. Yenilikciler partinin programini sil bastan yazdilar ve "Gun Isiginda Turkiye" adiyla yayinlanan programda 30 yillik milli gorus davasinin tersine Avrupa Birligi basta olmak uzere merkez saga yaklasan bir vizyon ortaya kondu.

Baslangicta farkli bir parti dusunmeyen ve Fazilet Partisi'ne degisimi ve yenilesmeyi getirmeye cabalayan yenilikci hareket, Erbakan'in "parti elden gidecek" endisesiyle tum agirligini koymasiyla "yeni olusum" dusuncesini gundemine aldi. Erbakan'in 1998 secimleri oncesi siyasi yasagini kaldirmak amaciyla baslattigi "kuskunler hareketi" ve bunun ardindan secimlerde alinan agir yenilgi ayrismayi hizlandirdi.

YOLAYRIMININ BASLANGICI
Secimlerin ardindan Sevket Kazan, "Milli Gorus'ten sapildigi icin basarisiz olundu" derken, yenilikciler yenilgiyi kuskunler hareketine bagladi. Bu asamadan sonra Erbakan partiyi ve teskilatlari ele gecirmek icin harekete gecti. Erbakan'in mudahalelerine Recai Kutan'in boyun egmesi sonucunda, yenilikci 7 yonetici gorevlerinden istifa etti.

Erbakan'a ilk isyan, FP'nin buyuk kongresinde gerceklesti. Kongre oncesi Oguzhan Asilturk'un yenilikcilerin onunu kesmeye yonelik girisimleri tavanda yasanan kavgayi tabana da tasidi ve yenilikcilerin karli cikmasini sagladi. 14 Mayis 1999 tarihinde yapilan FP buyuk kongresi, ikisi de siyasi yasakli olan Necmettin Erbakan ile Recep Tayyip Erdogan arasinda bir guc mucadelesine donustu. Erbakan'in adayi Recai Kutan'a karsi, Erdogan'in destekledigi Abdullah Gul kilpayi kongreyi kaybetti. Ama, Erbakan'a ilk isyan, kaybetseler de, onemli bir zafer olarak nitelendirildi. Kongre, FP'nin yenilikcileri ile gelenekcileri arasinda yol ayriminin da baslangici oldu. Gelenekci kanat, teskilatlarda yenilikcilere yonelik tasfiye hareketine basladi. TBMM'de gorusulen butun temel konularda yenilikci ve gelenekciler iki ayri parti gibi hareket etmeye basladi. Yenilikciler, Gul'un kurdugu Politika Arastirmalari Merkezi'nde alternatif bir baskanlik divani olusturarak yeni politikalar belirlemeye basladi. Gelenekcilerin dislama girisimleri artinca, Erdogan'la biraraya gelen yenilikci hareketin kurmaylari Abdullah Gul, Bulent Arinc, Abdullatif Sener yeni olusumun baslatilmasi karari aldi.

YARIN
Fazilet Partisi'nin kapatilmasi firsat yaratti


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir