kapat
16.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

GREENCARD

TL degerlenince borsa sirketleri ayaga kalkti

TL'deki degerlenme ilk alti ayda borsa sirketlerinin borcunu azaltip, kârini arttirdi. Faiz dususunden yararlanan bankalar rekor kârlarla yine zirvede yerlerini aldi

Yilin ilk yarisinda bilancosunu aciklayan sirketlerin borclarinin azaldigi dikkat cekerken, kârlarda ciddi oranlarda artis yasandi. Turk Lirasi'nin deger kazanmasi doviz cinsinden borcu olan sirketlere yararken, faizlerde yasanan dusus de bankalarin kârlarini arttirdi. Sirketler ilk yarida surpriz performanslar yakalayinca hedeflerini revize etmeye basladi.

Mali tablolarini aciklayan 288 borsa sirketi arasinda en yuksek kâri 488 trilyon lira ile Akbank elde etti. Akbank'i ise 335 trilyonluk kâri ile Turkcell izledi.

Kâr zirvesinde ucuncu sira ise Tupras'in oldu. Tupras yilin ilk yarisinda Irak Savasi'nin etkisiyle yukselen Akdeniz havzasi rafineri kâr marjlarindaki artisa paralel olarak, kârini 242 trilyon liraya cikardi.

AKTIFLER DARALDI
Borsa sirketleri arasinda en kârli sektorler arasinda basi yine bankacilik sektoru cekti. Akbank kâr sampiyonu olurken, ikinci sirada 235 trilyonluk kâr ile Is Bankasi geldi. Garanti Bankasi'nin kâri ise 114 trilyon lira oldu. Finansbank yilin ilk yarisinda 57 trilyon lira kâr ederken, gecen yil ayni donemde 88 trilyon lira zararda olan Yapi Kredi ilk yariyi 32.7 trilyonluk kârla tamamladi.

Bankalarin kârlarindaki artis da bono piyasasinda faizlerin yuzde 60'lardan yuzde 40'lara kadar gerilemesi cok etkili oldu. Bankalar faizlerdeki dususle beraber kârlarini arttirirken, kurlarda yasanan dusus de bankalari olumlu etkiledi.

Bilancosunu kamuoyuyla paylasan 288 sirketin toplam satislarina bakildiginda net satislarda gecen yilin ilk yarisina oranla sadece yuzde 2.1 oraninda artis yasandigi gozlendi. Ayni sirketlerin borclarinda ise yuzde 11.2'lik azalma yasandi. Borsa sirketlerinin gecen yilin ilk alti ayina oranla aktif buyuklugunun yuzde 24 oraninda azaldigi gorulurken, sirketler ozsermayelerini yuzde 12 oraninda arttirdi. 288 sirket toplam kârini ise yuzde 156 oraninda arttirdi. Ozellikle sanayi sirketlerinin borclarinin krizin yaralarinin sarildigi 2002 yilinin ilk alti ayina oranla azaldigi goruldu.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir