kapat
16.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

GREENCARD

Sokakta fis sorgusu

Istanbul Defterdarligi, 10 bin fabrika ve 15 caddede denetim baslatti. Fabrikada mal giris-cikis takibinin yani sira, alisveris yapan vatandaslara da fis sorulacak

Kayitdisi ekonomiyi kontrol altina almayi hedefleyen Istanbul Defterdarligi, kentteki 10 bin fabrika ile alisverisin en yogun oldugu 15 caddede mali denetim baslatti. Uygulama cercevesinde magaza ve alisveris merkezlerinden cikan vatandaslara rastgele fis soracak olan ekipler, fis kesmeyen isyeri sahiplerine aninda ceza uygulayacak. Defterdarlik, Istiklal ve Bagdat Caddesi'nin de aralarinda bulundugu Istanbul'un en islek caddelerinde nobetci eleman bulundurmaya basladi.

ONCE BUYUKLER
Istanbul genelindeki 10 bin fabrikayi isci sayisina gore 5 bolume ayirarak kontrol altina alan Defterdarlik, once 300 ve uzeri isci calistiran fabrikalari ziyaret edecek. Ardindan da 200 ile 300 arasinda eleman istihdam eden isyerlerini kontrol edecek. Denetimler tamamlandikca daha kucuk isletmeler de listeye alinacak.

Denetimler sirasinda ozellikle mal giris-cikisini kontrol edeceklerini kaydeden Istanbul Defterdari Kadir Boy, "Tum isletmelerde kayitdisilik bulmamiz sozkonusu degil. Buyuk ve onemli isletmelerimiz var. Bunlari da kontrol edecegiz. Eger bir sey bulamazsak tesekkur edecegiz" diye konustu.

FIS ALDIN MI?' SORGUSU
Baslatilan seferberligin Istanbul Defterdarligi'nin kayitdisiliga karsi 3 yildir yuruttugu mucadelenin bir parcasi oldugunu soyleyen Boy, "Belge duzenine tam riayet var mi yok mu, bunu kontrol edecegiz. Kayitdisilik bulundugunda geregi yapilacak" diye konustu. Denetimlerin yapilacagi caddelerde de kus ucurtmayacaklarini ifade eden Boy, "Artik hicbir mukellef belge duzeni bakimindan bize sikinti yaratmayacak. Simdiden uyariyorum. Vatandaslar fis alsin, saticilar da fis versin. Gerekirse denetim elemanlari caddede yuruyenleri durdurup aldiklari urunun fisi olup olmadigini soracak" dedi. 3 gun once baslayan denetimler 3 ay icinde bitecek.

100 kisilik ozel ekip kurulacak
Istanbul Defterdarligi, tum bu denetimleri, "ozel vergi arama tahsilat" yani kisaca VAT adi verilen timlerle yapmayi planliyor. Vergi arama tahsilat timi, Istanbul Defterdarligi kadrolarinda faaliyet gosteren toplam 12 bin memur arasindan secilmis ozel 100 kisilik bir ekipten olusacak. Ozel vergi arama tahsilat timleri, gozlem usulune dayali olarak yaptigi incelemeler sonucunda tahmini ciro rakamlarini vergi dairelerine bildirecekler. Eger, denetlenen mukellefin yil sonunda beyan ettigi vergi tutari ile vergi memurunun ongorusu arasinda belirgin bir fark olusursa mukellef hakkinda sorusturma baslatilacak.

Istanbul Defterdari Boy, bu yolla Istanbul'da halen yuzde 55'ler seviyesinde bulunan kayitdisilik oranini 1 yil icerisinde yuzde 30'lara kadar indirmek istediklerini soyledi.

Rahim AK


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir