kapat
16.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

GREENCARD

Osmanbeyli'den en buyuk Turk fuari...

Bavul ticaretiyle olusan 'Turkler kalitesiz mal satar' imajini yikan Osmanbeyli tekstilciler, simdi de 160 sirketle dunyanin en buyuk Turk urunleri fuarini duzenleyen grup oldu

Osmanbeyli tekstilciler, Cinliler'in 'kriz' lafini neden hem 'firsat', hem de 'kriz' olarak kullandiklarini cok iyi anlatiyor. Krizlerle coken ic pazarin yerine cok kisa surede ihracati koyma basarisini gosteren bu bolgedeki hazir giyim ureticileri, doymus Avrupa pazari yerine Rusya'yi tercih etti. Boylece Avrupa'ya ve ABD'ye fason uretim yapan sirket gibi olmak yerine Rusya ve Bagimsiz Devletler Toplulugu'nda kendi markasini satan sirketler ortaya cikti. Osmanbeyli sirketler, bavul ticareti ile olusan 'Turkler kalitesiz mal satar' imajini da Turkiye lehine degistirmeyi basardi.

Osmanbeyli sirketler, simdi bir basariya daha imza atarak, 'dunya uzerinde en buyuk Turk urunleri fuarini' duzenleyen grup oldu. Turkel Fuarcilik tarafindan bu yil 5'incisi duzenlenen fuar, ayni zamanda katilim rekoru da kirdi. Ilk fuarini 20 firma ile bin 275 metrekarelik bir alanda yapan fuar, bugun 160 firma ile 13 bin metrekarelik bir alanda Rus alicilarin karsisina cikti. Ustelik bu firmalarin icinde Tween, Roman, Ipekyol gibi Turkiye'nin taninmis markalari da yer aldi.

42 ulkeye Ihracat
Osmanbey, yurtdisinda basarinin markalasma ile mumkun olacagini farketmis. Bu nedenle her firmanin ciddi birer tasarim ekibi mevcut. OTIAD Baskani Cengiz Say, "Devlet bize zorla yurtdisina acilmayi ogretti. Bir gecede servetlerimizi kaybettik. Ama isci cikarmak yerine yol degistirmeyi tercih ettik" diyor. Rusya'da duzenlenen fuarlara ilginin her gecen gun arttigina isaret eden Say, 4 yilda firma sayisinin neredeyse 10 misli arttigini vurguluyor. Say, Osmanbey'in basarisinin altinda herkesin kendi ozgun tasarimlariyla piyasaya cikmasinin yattigini belirterek ekliyor

"Bu bolge dunyada fazla ornegi olmayan bir tarz yaratti. Fason uretim yerine kendi koleksiyonlarini uretmeyi tercih etti. Ve bolgeden 42 ulkeye mal gidiyor. Osmanbey, Turkiye'nin komsu ulkelere acilan en ciddi moda kapisi oldu."

Rusya'ya kolsuz kazak gonderen Turkiye'nin imajini duzeltiyoruz
Osmanbey Tekstilci ve Isadamlari Dernegi (OTIAD) Yonetim Kurulu Uyesi Mehmet Riza Aytek, "Bir zamanlar Rusya'ya cok 'topuksuz corap', 'kolsuz kazak' gonderen Turkiye'nin imajini biz duzeltiyoruz. Osmanbey, Rusya'ya marka satiyor. Laleli'den kacanlar solugu bizde aliyor" diyor. 6-7 yil oncesine kadar 8 milyar dolar ihracat yapan Laleli'nin simdilerde 2 milyar dolara kadar dusmesi de Ruslar'in Osmanbey'i kesfetmesiyle oldu. Laleli'nin ihracati 2 milyar dolara kadar dustu. Osmanbeyli uretici ise her yil ihracatini katliyor.

Aytek'in verdigi bilgiye gore Osmanbey'de 7 bin 500 civarinda firma yilda 1-1.2 milyar dolarlik ihracata imza atiyor. Bu 3-5 yil icin hic de azimsanacak bir rakam degil. Cunku Osmanbey cok degil, 4-5 yil once daha cok ic piyasaya urun veriyordu. Ancak krizler yuzunden, Osmanbey esnafi, oturup devletten yardim beklemek yerine, ihracatin tek kurtulus yolu olduguna karar verdi. Simdi bu bolgede yapilan uretimin yuzde 80'i Turkiye'nin komsularina gidiyor. Rusya 200 milyon dolarla ilk sirada yer aliyor.

Leyla SEN


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir