kapat
16.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

GREENCARD

Mali polis, BDDK ve murakiplari sucladi

Mali polis, Imar'daki mevduatlarin off-shore'a aktarilmasi ve grup sirketlerine kredi verilmesi islemlerine, BDDK yetkilileri ve banka yeminli murakiplarinin goz yumdugunu iddia etti

Imar Bankasi'na el konulmasinin ardindan BDDK'ya bir turlu teslim edilmeyen ve sirkette yapilan aramada mali polis tarafindan ele gecirilen disketler uzerindeki inceleme devam ediyor. Gozaltina alinan Merkez Yatirim gorevlilerinin yardimiyla mali polis yetkilileri el koydugu sifreli disketlerdeki bilgilerin coguna ulasti. Mali polis yetkilileri, Uzanlar'in off-shore bankasina aktardiklari mevduatlar ve grup sirketlerine aktarilan kredi islemlerinde, BBDK yetkilileri ve bankalarin yeminli murakiplarinin bu islemlere goz yumdugunu iddia etti.

Mali Polis yetkililerinin su ana kadar yapilan incelemelerin sonunda vatandaslarin Imar Bankasi'na actiklari mevduat hesaplarinda biriken paralarin, banka yonetimi tarafindan Uzanlar'in yurtdisinda bulunan Off Shore bankasina aktarildigi tesbit edildi. Uzan Ailesi'nin kendi off-shore hesabinda bulunan paralari yine kendi adamlari adina kayitli off-shore hesaplarina, oradan da kendi sirketlerine aktardiklari ortaya cikti. Uzanlar'in karapara trafigini de hayali isimler uzerinde yonlendirdikleri tesbit edildi.

Imar Bankasi'na el konulmasinin ardindan yasadisi yollarla off-shore hesaplarina aktarilan paralar tekrar mevduat hesaplarina donduruldu. Uzan Ailesi'nin mudilerin parasini devlete odettirmek icin eski tarihli hesaplar uzerinde aktarma islemleri yaptiklari ortaya cikti.

IKI BIN CIFTE KAYIT
Mali Sube polisi tarafindan gozaltina alinan 6 kisinin ve uzmanlarin yardimi ile yapilan disket cozumlerinde 2 binin uzerinde cifte hesap varligi tesbit edildi. Bankaya el konulmadan onceki 30 Haziran tarihli yedek kayitlarin bulunmasiyla cifte hesap kayitlarinin artacagi iddia edildi. Bu arada mali polisin ve bilgisayar uzmanlarinin cozdugu disketlerden devletin 7-8 katrilyon lira zarara ugratildigi belirtildi.

2 GOZALTI DAHA
Bu arada, Imar Bankasi'nin eski yoneticileri hakkinda sorusturma yuruten Sisli Cumhuriyet Savciligi'nin talimatiyla gozaltina alinan yonetici sayisi 6 cikti. Onceki gun gozaltina alinan ve sirkette operasyon sefi olarak gorev yapan Goksel Aydogdu, Salih Bora, Nursen Boz ve Nejat Lima'dan sonra dun de bankanin otomasyon sistemini hazirlayan Saniye Isik ve Abdullah Kayam Mali polis tarafindan yakalanarak, gozaltina alindi.

Uzanlar 1 milyar dolari nereden buldu?
Uzanlar, Rakoff'un verdigi karari temyiz icin basvuru yapti. Ancak sart kosulan 1 milyar dolarlik teminatin odenip odenmedigi merak konusu

Uzan Ailesi onceki gun Motorola'ya geri odenmeyen kredi ve bundan dogan zararlari icin 4 milyar 260 milyon dolar odenmesine hukmeden karara temyiz etmek icin basvuru yaptigini acikladi. Daha once, New York Bolge Mahkemesi Yargici Jed Rakoff, 15 Agustos tarihine kadar Uzanlar'in 1 milyar dolara yakin teminati bloke etmeleri karari almisti. Aksi halde, 4.2 milyar dolarlik cezanin tahsili icin Uzanlar'in tum malvarliklarina el koyma kararinin uygulanacagi aciklanmisti.

Onceki gun Uzan Ailesi'nin avukati soz konusu kararin iptali icin temyize basvuruldugunu acikladi. Dun bu sure dolarken uzmanlar, Uzanlar'in 1 milyar dolarlik teminati odemesi gerektigine dikkat cekiyor. Onceki gun, Telsim'de Standart Telekomunikasyon'a devredilen soz konusu hisselerin de bu yolla teminat olarak gosterilmis olabilecegi ifade ediliyor.

YILDIRIM: KANUNA AYKIRI
Ulastirma Bakani Binali Yildirim, Telsim'deki gelismelerle ilgili olarak ise "Soylentiler uzerine Telekomunikasyon Kurumu ilgili sirketten yazili olarak bilgi istemistir'' dedi. Telsim sirketinin bir baska sirkete devredildigi iddialariyla ilgili bir soru uzerine Yildirim, "Telekomunikasyon Kurumu gerekli yetkileri dahilinde onlemlerini alir. Onlemlerin ne olacagi simdiden aciklanamaz'' dedi.

Bakan Yildirim, devir konusunun yasal olup olmadigi ile ilgili bir soru uzerine de ''Tabii ki uygun degildir. Imtiyaz sozlesmesiyle gelen haklari neyse Telekomunikasyon Kurumu bunu kullanacaktir. Ama konunun resmiyete kavusmasi lazim. Bundan sonra kurum degerlendirmesini yapip bir karar verir'' diye konustu.

Salih AYDIN


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir