|
 |
|

4 milyar dolarlık hedef bile mütevazı kalabilir
ÖİB Başkanı Metin Kilci, program hedeflerinden sapma olmadığını belirterek, "Tekel ve Tüpraş ihalelerini bu yıl bitirmeyi umuyoruz" dedi
Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, yılın son çeyreğinde yoğunlaşan özelleştirme takviminden bir sapma olmadığını kaydetti. Kilci, "Programı ciddi bir şekilde yürütmeye çalışıyoruz. Söz konusu özelleştirmeleri zamanında yapmamız halinde 4 milyar dolarlık özelleştirme hedefi mütevazı kalabilir. Ümidimiz de o" dedi. Bu arada TEKEL ve Tüpraş'a yoğun ilgi olduğunu kaydeden Kilci, her iki kuruluş için ortalama 20'şer şartname satıldığını söyledi.
Reuters'in sorularını yanıtlayan ÖİB Başkanı Kilci, blok satış ihalesi iptal edilen Petkim'in yenidan satışa çıkarılması için de hazırlık yaptıklarını ifade etti. Bunu kısa zamanda tamamlayıp ihaleye çıkacaklarını bildiren Kilci, "Ağustos ayında ihaleye çıkmak için elimizden geleni yapacağız. Petkim'in özelleştirilmesinin 2003 yılında bitirilmesi bizim için sembolik bir anlam taşıyor. Ancak, bunun için de şartları zorlamayacağız. Çok iyi bir pazar analizi yaptıktan sonra ihaleyi sonuçlandırmayı planlıyoruz" diye konuştu.
Petkim ihalesinin iptal edilmesinin, bundan sonraki ihaleyi olumsuz etkilemeyeceğini kaydeden Kilci, iptalin ÖİB'den ya da özelleştirme politikalarından kaynaklanan bir aksaklıktan dolayı olmadığına dikkat çekti.
40 ŞARTNAME ALINDI
Satışa çıkarılmış olan TEKEL'in Sigara ile Alkollü İçkiler birimleri ile Tüpraş'a gelen ilginin boyutunun son derece tatmin edici olduğunu kaydeden Kilci, şunları söyledi
"Elbette bu ilginin talebe yansıması gerekir. Bu da teklif vermenin son gününde ortaya çıkacaktır. Bu kuruluşların her biri için ortalama 20 şartname satıldı. Bunlar, Türkiye'nin güzide, kâr yapan ve geleceği olan kuruluşları. Onları satarken çok sıkı değerlendirmeler yapacağız. Eylül ayının ortasında TEKEL'in, Ekim ayının başında Tüpraş'ın tekliflerini alacağız. Ekim-Kasım-Aralık aylarındaki üç aylık süre içinde ihale süreci ve Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararı sürecini bitirebiliriz. Teklifleri aldıktan sonraki sürede biraz seri hareket etmemiz gerekiyor. Bizim ümidimiz 2003 yılı içinde bu iki ihaleyi tamamlamak."
Tüpraş'ın yüzde 65.76'lık kamu hissesinin tamamı ile TEKEL'in Alkollü İçkiler Sanayi ile Sigara Sanayi'nde bulunan yüzde 100 oranındaki hisselerinin blok satışı için 7 Haziran'da ihaleler açılmıştı. Son teklif verme tarihi Tekel için 26 Eylül olarak belirlenmişti. Tüpraş için 18 Eylül olarak tespit edilen tarih ise daha sonra 2 Ekim'e uzatılmıştı.
MİLLİ PİYANGO SARKABİLİR
Milli Piyango'nun özelleştirilmesine ilişkin olarak, en azından satış hazırlıklarını bu sene tamamlamayı hedeflediklerini bildiren Kilci, "İhale süreci 2004'e sarkabilir. Hızlı hareket etme konusunda son derece duyarlı davranıyoruz" dedi.
Aynı zamanda Türk Telekom'un İhale ile Değer Tespit Komisyonlarının Başkanlığını yapan Kilci, şu aşamada Telekom İhale Komisyonu tarafından satış danışmanı seçimine ilişkin hazırlıkların tamamlandığını bildirdi ve şu bilgileri verdi "Değer tespit ve satış stratejisinin ekim sonuna kadar tamamlanması için çok yoğun bir biçimde çalışıyoruz. Taahhütlerimiz de bu yönde."
Kilci, Türkşeker'de öncelikle yapmak istediklerinin, varlıklarının ve iştiraklerinin özelleştirilmesini tamamlamak olduğunu belirterek, daha sonra şeker fabrikalarını bölgesel bazda gruplandıracaklarını ve satılabilirlikleri oranında özelleştirilmelerine çalışacaklarını bildirdi.
THY'yi halka arz edeceğiz
Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, THY'de özelleştirme stratejilerinin halka arz olduğunu açıkladı. "THY'de orta vadede stratejik ya da satış blok satış düşünmüyoruz"diyen Kilci, halka arz söz konusu olduğu zaman büyük kitlelerin talebi, borsanın ve sermaye piyasalarının durumu ile kapsamlı bir hazırlığı ve süreyi göz önüne almak gerektiğini belirterek şöyle devam etti
"Bunların üçünün bir arada gerçekleştiği en uygun zamanı seçerek THY'de özelleştirme faaliyetlerine başlayacağız. Bu şartlar gerçekleşirse bu sene halka arz olabilir. Şu anda bizim İdare olarak hazırlıklarımız devam ediyor. Danışman firma ile çalışmalarımız sürüyor. Kabaca, ortalama THY'nin yüzde 15'inin halka arzını öngörüyoruz. Henüz net olmamakla birlikte yurtdışında çalışan, sermaye birikimi olan vatandaşlarımızı da içine alan bir halk arz söz konusu olabilir."
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|