kapat
11.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

GREENCARD

OKAN MUDERRISOGLU


Dedesinin torunu

"Dedem, bundan yillar once Istanbul'a mal almaya gidermis. Parasini, belindeki kusakta tasirmis. Toptancilari dolasir, siparis verirmis. Mali, vadeli alacaksiniz ki guven olussun. Dedem, odemelerini sirasiyla 15, 20, 30 gun sonrasina senede baglarmis. Diger esnaf, odemeleri ayni tarihe denk getirirmis. O gun geldiginde senetleri donermis. Bizimkiler ise odemeleri tikir tikir yaparmis.

Keske IMF ile stand-by duzenlemesi kapsamindaki kredilerin geri odeme takvimi de boyle uygun vadelere yayilsaydi. Neyse ki 5. gozden gecirme gorusmeleri sonunda bu rahatlamayi sagladik."

Hazine'den Sorumlu Devlet Bakani Ali Babacan, cekirdekten tuccar. ODTU Endustri Muhendisligi'ni benzerine ender rastlanan derece ile bitirmesini de ticaret hayatinda pismesine bagliyor. 36 yasindaki Babacan, agir krizden yeni yeni cikmaya baslayan ekonominin basina getirildiginde, piyasalar tarafindan hayli ihtiyatla karsilanmisti. Kendisini cok toy bulan, isi bilmemekle elestirenler simdi farkli dusunuyor. Gercekten Babacan'in son dokuz ayda sergiledigi performans, bu zor gorevin ustesinden gelebildigini gosteriyor.

ABD kredisi ne olacak?
Babacan'la, uzun bir sohbet yaptik. Ekonominin gelecegini, ABD kredisini, sonbahar sendromunu, yabanci sermayeyi, yerel secimleri konustuk. Ilginc mesajlar aldik.

Babacan, "8.5 milyar dolarlik ABD kredisi sadece borc odemesine tahsis edilecek. Kredi kullanimina 2003 yilinda baslayabiliriz" dedi. Toplumun bazi kesimlerindeki kriz beklentisini soyle yorumladi

"Yuksek faiz disi fazla veriyoruz. Kamu finansmani uzerindeki baskilari azaltiyoruz. Yuzen kur politikasi ic ve dis soklari emiyor. Bankalarin sermaye yeterlilikleri ve acik pozisyonlari kontrol altinda tutuluyor. Butun bunlar, tek basina iktidarin roluyle birlesince 2001 krizi oncesindeki sartlar ortadan kalkiyor.

Ancak kotu hatiralari silmek biraz zaman alacak. Endiselerin yersiz oldugu goruldukce, (Acaba yine kriz cikar mi?) kaygilari gundemden dusecek."

Secim riski
Babacan'a, 2004 yerel secimlerini nasil finanse edeceklerini sorduk, su cevabi aldik

"Ekonomik program tavizsiz uygulandigi surece Turkiye ekonomisinin onu acik. Kamu borc stoku makul seviyeye ininceye kadar siki maliye politikalari devam ettirilecek. 2004 yili icin yuzde 6.5 faiz disi fazla ureten bir butce ile ortaya ciktigimiz zaman yerel secimlerle ilgili bir soru isareti kalmayacak. Guzel sonuclar elde ettikce 10-15 sene daha buradayiz."

Sisler dagiliyor
Babacan, gerek hukumete gerekse uygulanan programa guvenin gostergesi olan dogrudan yabanci yatirimlarin seyrini su benzetme ile acikladi

"Yabancilar, daha cok siyasi istikrarla, AB sureciyle ilgili. Su anda yillik yabanci sermaye girisi 1 milyar dolarin altinda. Oysa en az 5 milyar dolar olmali. Bunun icin yatirimcinin ufkunun acilmasi, 3-5 yil sonrasinin gorunur olmasi gerekiyor. Sis, gittikce dagiliyor. Ornegin, Bolu Dagi'ndan inerken oyle an olur ki birkac metre ilerisini goremezsiniz. Asagilarda sisin yogunlugu azalir. Simdi oyle bir durum var."

Sozun ozu, hukumeti olusturan kadrolar isi yaparak ogrenmeye devam ediyor. Secmenin kredisi devam ediyor. Bu krediye, ABD ve AB destegi de eklendi mi yol kazasi tehlikesi giderek azaliyor.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir