kapat
07.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

GREENCARD

ALI KIRCA


Varlikta yokluk

Almanya Basbakani Schroeder, kendisini dinleyen yuzlerce Alman mutesebbisine dedi ki; "Artik devletin sirtina yuk olmaktan vazgecin.. Sigortaya yaslanmayi birakin.. Biraz atak olun.. Biraz risk alin.. Cesur olun.."

Schroeder, Alman girisimcileri uykularindan uyandirmaya calisirken, atak olmaya, risk almaya cagirdigi o insanlara; aslinda bir yaban ulkesinde sirf cesaretleriyle ekonominin ana arterlerini isgal etmeye baslayan Turkleri ornek gosteriyordu.. Turklerin atakliklarindan esinlenmeye cagiriyordu onlari.. Kolay degildi.. Butun ulkede irili ufakli tam 65 bin isletmenin sahibi Almanya'da yasayan Turklerdi. Yanlarinda en az 250 bin isci calistiriyorlardi ve bu iscilerin cogu Almandi.. (Vural Oger gibi, Kemal Sahin gibi dev Turk Tycoon'lari bu tasnifin disindaydi.)

Otuz yil once, yol-yordam bilmeden, dilden milden anlamadan, ellerinde tahta bavullariyla trenlerden inip, agir islerde Alman ekononimisine vasifsiz emeklerini sunanlar, simdi vasifli Almanlarin patronu olmuslardi.. Schroeder, Turkleri ornek gosterirken, ulkesini ziyaret eden Turk bakanlar; Almanya'da yasayan Turklerin dinleyici olarak doldurdugu salondaki izleyicilere soyle sesleniyorlarda hala

"Sevgili isci kardeslerimiz!"

Belli ki Almanya'yla ilgili algilamalari otuz yil oncesinde kalmisti. Oysa, kendisini dinleyen yuzlerce kisinin arasinda bir tek isci yoktu.. Isverenler, Alman Universitelerini dolduran akademisyenler, hatta Alman kamu kurumlarinda Almanya adina calisan kamu gorevlileri.. Hepsinin de akli-fikri anavatandaydi.. Memleket topragindaydi.. Lakin, memleket topraginin bu "bereket"ten haberi yoktu.. Onlari hala isci saniyorlardi..

Ustelik, her sey daha yeni basliyordu.. Su anda Alman universitelerinde okuyan, mastir yapan onbinlerce ucuncu kusak gencinin, Alman yonetim piramidinin tepelerine oturmalarina "ramak" kalmisti.. Yani Amerikan Baskanlarinin ulkeye umut vermek icin sikca kullandiklari ve cok sevdikleri bir deyimle; "You ain't seen anything yet!" Yani "Siz daha hicbir sey gormediniz!"

****

Peki, Turkiye, "uzaklar"daki bu gucun farkinda mi? Yoksa, Gulhane Parki'ndaki bir cinar konumunda mi milyonlarca insanlik dev guc?

Milyonlarca evet.. Daha once defalarca vurguladigimiz gibi, AB uyesi kimi ulkelerin nufuslari kadar.. Ama.. Dahasi var.. Almanya'daki Musevi toplumunun nufusu, parcalana dagila 500 bine kadar indi.. Ve bu ulkede Nazi doneminden miras onyargilar hala beyin kivrimlarinda yasayabiliyor.. Buna ragmen, 500 binlik Musevi lobisinin yaninda 4 milyonluk "Turkiyeliler gucu"nun esamisi okunmuyor.. Sorumlusu burada "yapayalniz ve darmadaginik" birakilanlar olabilir mi? Yalnizca Turk futbol takimlarinin Avrupa Seferleri'nde mi dalgalanacak anavatan askinin bayraklari? Korkariz ki evet..Pembe kimlikleriyle cep telefonu bile alamiyorlar "anavatan"da, haberiniz var mi? Nasil haberiniz olacak da, nasil iletisim kurabileceksiniz ki?


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir