kapat
07.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

GREENCARD

Arabalar sisman surucu sevmiyor

Arabalar sisman govdelere gore yapilmadigi icin obez suruculerin kazalardan kurtulma olasiligi daha az

Kilolu suruculerin, kaza aninda hayatlarini kaybetme riskleri daha fazla oldugu belirlendi. Amerika'nin Seatlle kentinde 26 bin surucu uzerinde yapilan bir arastirmaya gore, fazla kilolu kisilerin araba kullanmalari cok riskli. Cunku, agirliklari 100-120 kilo arasinda degisen kisilerin, herhangi bir kaza aninda hayatlarini kaybetme oranlari, 60 kilo ve altindakilere gore 2 bucuk kat daha fazla.

Uzmanlar, ortataya cikan bu carpici sonucun nedenini soyle acikliyor "Kazada arabaya sikisabilirler. Zayiflari, ezilen bir arabadan cikartmak her zaman daha kolay. Ayrica kilolu kisiler, direksiyon basinda daha cok uyuyakaliyor. Bunun yani sira, bircogu kilolari nedeniyle emniyet kemeri takamiyor ve bu da onlarin hayatlarini kaybetme risklerini artiriyor. Otomobiller, zayif ve normal kilodaki kisiler icin tasarlandigindan, surucu koltugunda da rahat oturamiyorlar"

ZAYIFLARIN KEMIKLERI
Arastirmayi gerceklestiren uzman Edmund King bir aciklama yaparak "Genel olarak sunu soyleyebilirim ki, eger araba kullanmayi dusunuyorsaniz, mutlaka zayiflayin ve hayatinizi tehlikeye atmayin" dedi.

Yeni Zelanda'da yapilan bir baska arastirmada ise, 1998 yilindaki trafik kazalarinda hayatini kaybeden ve yaralanan kisilerin yarisindan fazlasinin asiri kilolu oldugu ortaya cikti. Ote yandan zayif kisilerin ise vucutlarindaki yag oranlari az oldugundan, kemiklerinin kirilma ihtimalinin yuksek oldugu belirtildi.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir