kapat
05.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Bakan Gül'den de Mello'ya "İşgal" sorusu

BM Irak Özel Temsilcisi Sergio de Mello Türkiye'nin Irak'ın yapılandırılmasında büyük rol oynayabileceğini söyledi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül dün Mello ile görüştü. Gül ile Mello arasında Irak konusunda şu diyaloglar yaşandı

* Mello; Irak'ın geleceğine ilişkin Türkiye'nin görüşü nedir?

* Gül; Irak'ın yeni yönetiminde her kesim yer almalı.

* Mello; Biliyorum

* Gül; Belki bizim bu yöndeki imkanlarımızı yerinden görmek için Türkiye'de bir BM bürosu açabilirsiniz.

* Mello; Eğer işler istediğimiz gibi giderse, Türkiye, Irak'ın yeniden yapılandırılmasında büyük rol oynayabilir.

* Gül; Bizden asker istendi. Ama biz Irak'a polis görevi yapmaya gitmeyiz. Şu anda Irak'a asker göndermemiz durumunda Irak halkının bize nasıl yaklaşacağını anlamaya çalışıyoruz. Asker göndermemiz durumunda işgal gücü olarak algılanmak istemiyoruz. Sizce Türkiye nasıl algılanır?

* Mello; BM, Koalisyon Gücü'nün dışında. Dolayısıyla ben size kişisel fikrimi aktarayım. Türk askeri Bosna'da son derece iyi, başarılı görevler yaptı. Halk, Türk askerinden çok memnundu. Bu çerçeveden bakılırsa, Irak halkı Türk askerini son derece olumlu karşılayacaktır.

* Gül; Irak'ın hem güvenlik hem de altyapı inşaatına ihtiyacı var.

* Mello; Jandarma gücü alternatifi de Irak için ilginç olabilir. Ben bunu size bir fikir olarak sunuyorum. Türkiye'nin jandarma konusunda tecrübeniz var. Belki değerlendirirsiniz. Ancak silahlı polis gücü ve jandarma için 1483 nolu karar yeterli olmayabilir.

Zeynep TUĞRUL


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
GREENCARD
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır