kapat
02.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Batı kültürü tek boyutlu olamaz

Financial Times'a konuşan Devlet Bakanı Aydın "Leonardo da Vinci hakkında az şey bilebiliriz ama bu bizim AB'ye girmemize engel değil" dedi

Diyanetten Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın, İslam'ın Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesine engel olmaması gerektiğini belirtti. Aydın, İngiltere'de yayınlanan Financial Times gazetesine verdiği demeçte, Suudi Arabistan, İran ve Pakistan gibi ülkelerde kadınlara yönelik uygulamaların İslam'ın yanlış yorumlanmasından kaynaklandığını kaydetti ve nüfusunun tamamına yakını Müslüman olan Türkiye'de demokrasinin seviyesini yükselten siyasi ve ekonomik reformlar uygulandığını ifade etti.

Devlet Bakanı Aydın, İngilizce olarak verdiği demeçte şunları söyledi "Pakistan, İran veya Suudi Arabistan, din devletleri olarak kabul edilemezler. Eğer insanların eşitliği konusunda açık bir bakışın yoksa, din hakkında da açık bir bakışın yok demektir. 'Kadınlar otomobil kullanmalı mı' gibi tartışmaları duymaktan utanıyorum. Bunlar başka bir çağa ait konular.''

REFORMA İHTİYAÇ VAR
İstanbul'da müftü yardımcılığına bir kadının atanmasına da değinen Aydın, cami ve devlet işleri arasına kesin bir sınır koyan Türkiye'de bile İslam'ın reforma ihtiyacı olduğu görüşünü dile getirdi. Aydın, bu reformun kadınlara camilerin herhangi bir yerinde ibadet etme hakkı tanıması gerektiğini, böylece kadınların bir yerde sınırlanmayacaklarını belirtti. Devlet Bakanı Aydın, Türkiye'nin üyeliğinin AB'nin sonu olacağı ve AB'nin Yahudi-Hıristiyan kültürünü koruması gerektiği şeklindeki görüşleri de eleştirdi.

VINCI'Yİ BİLMEYEBİLİRİZ
Aydın, İslam'ın bu mirasa ve ortak demokratik değerlere yakından bağlı olduğunu belirterek, "İkinci Dünya Savaşı'nda Yahudi-Hıristiyan kültüre ne oldu? Birbirlerini katlettiler'' dedi. Aydın, radikal Hıristiyanlar'ın, herhangi bir Müslüman'dan daha az liberal görüşe sahip olduğunu savundu. Tek boyutlu bir Batı dünyası veya kültüründen bahsetmenin doğru olmadığını kaydeden Aydın, "Leonardo da Vinci hakkında daha az şey bilebiliriz, ama bu bizim AB'ye girmemize engel değildir'' dedi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
GREECARD
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır