kapat
02.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Askeri Şura'da türban krizi yerine sessiz mutabakat

Başbakan Erdoğan'ın gerginlik yaratmamak için Şura üyelerine yemek vermeme kararından sonra, Orgeneral Özkök de verdiği yemeği protokolden çıkardı

Yüksek Askeri Şura'nın ilk günkü toplantısı, bu kez "türbanlı yemek" sıkıntısı ile başladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni bir "türban" sıkıntısına neden olmamak için Şura'nın ikinci günü, eşi Emine Erdoğan ile birlikte geleneksel olarak komutanlara vermesi gereken yemeği düzenlememe kararı aldı.

Bunun üzerine Genelkurmay Başkanı da, Başbakan ve Milli Savunma Bakanı'na gönderdiği yemek davetinden vazgeçti. Böylece ilk kez bir YAŞ toplantısında Başbakan üyelere yemek vermezken, Genelkurmay Başkanı'nın verdiği yemeğe de katılmadı.

Bu gelişmeler Şura'nın yapılmasına 24 saat kala yaşanmaya başladı. Yüksek Askeri Şura toplantılarının birinci günü Genelkurmay Başkanı, ikinci gün Başbakan, son gün de Cumhurbaşkanı geleneksel olarak yemek verirdi. Ancak, Başbakan Erdoğan'ın 2'nci gününde üyelere vermesi gereken akşam yemeğini programına almaması ve davetiye göndermemesi komutanların merakına neden oldu. Kulislerde Erdoğan'ın akşam yemeği vermeyerek devletin zirvesinde ikinci bir türban krizi yaşanmasının önüne geçtiği konuşulmaya başlandı.

ÖZKÖK DE YEMEK VERMEDİ
Başbakan Erdoğan'ın bu yöntemi tercih etmesinin ardından gözler Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'e çevrildi. Orgeneral Özkök de dün akşam saat 20.00'de Merkez Orduevi'nde Şura üyelerine verdiği yemeği protokolden çıkardı. Orgeneral Özkök, Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ü de yemeğe davet etmedi. Orgeneral Özkök, aynı saatlerde Şura'nın sadece asker üyeleri ve eşlerine veda yemeği verdi. Bu arada Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in YAŞ üyelerine yarın akşam Çankaya Köşkü'nde vereceği davetin geçerli olduğu bildirildi.

'CUMHURİYET'İN BANİSİ...'
Genelkurmay karargahında yapılan toplantıda ilk kez katılan Başbakan Erdoğan'ın hazırlıklı geldiği görüldü. Erdoğan, önceki akşam Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile birlikte yaptığı çalışmada hazırladığı dosyaları toplantı başladığı sırada çantasından çıkarıp masanın üzerine koydu. YAŞ toplantısının sabahki bölümünden hemen sonra üyeler topluca Anıtkabir'e gittiler. Erdoğan'ın Anıtkabir Özel Defteri'ne yazdığı yazıda eski Türkçe kullanması dikkat çekti. Erdoğan, "Büyük Atatürk" diye başladığı yazıda Atatürk için, "Cumhuriyetimizin banisi" deyimini kullandı. "Bani", eski Türkçe'de, "Başlatan, kuran, kurucu, yaratan" anlamına geliyor.

CUMA NAMAZINA GİTMEDİ
YAŞ üyelerinin Anıtkabir'i ziyaretinin ardından Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Alpkaya'nın verdiği yemeğe geçildi. Erdoğan, yemek ve YAŞ toplantısı nedeniyle bugüne kadar kaçırmamaya özen gösterdiği Cuma namazına bu kez gitmedi. Erdoğan, yemekten sonra kısa bir süre Başbakanlığa uğradı ve ardından Şura toplantısına yeniden katıldı.

ATATÜRK'E BAĞLILIĞINI BİLDİRDİ
Yüksek Askeri Şura üyeleri, toplantının sabahki kısmından sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Anıtkabir'i ziyaret etti. Şura üyeleri ziyaret sırasında çelenk koyarak, saygı duruşunda bulundu. Başbakan Erdoğan, Anıtkabir'deki deftere "Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak Yüksek Askeri Şura'nın sarsılmaz bağlılıklarını ve minnet ve şükranlarımı saygıyla sunarım" diye yazdı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
GREECARD
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır