|
 |
|

Sezer'in veto ettigi yasa bagimsizlarla kabul edildi
Orman arazileri ve secilme yasina iliskin Anayasa paketi 368 oyla Meclis'ten gecti
Orman niteligini yitirmis arazilerin satisini ongoren ve milletvekili secilme yasini 25'e indiren Anayasa degisikligi paketi, dun TBMM'de, AKP'nin onceden anlasmaya vardigi bagimsiz milletvekillerinin destegi ile 368 oyla kabul edildi.
Anayasa degisikligi, kabul icin gerekli ucte iki cogunluk olan 367'nin uzerinde oyla Meclis'ten gectigi icin tum gozler, Cumhurbaskani Ahmet Necdet Sezer'e cevrildi. Sezer, daha once TBMM'den gecen bu kanunu veto etmisti. AKP de TBMM'de, Sezer'in veto ettigi gerekceler dogrultusunda orman niteligini yitirmis arazilerin satisina iliskin maddede duzenleme yapti. Boylece Sezer'e yeniden Anayasa degisikligini veto etme hakki dogdu. Cumhurbaskani, bu durumda kanunu tekrar veto etme veya onaylama hakkina sahip.
AKP fire vermedi
Anayasa degisikliginden 25 milyar dolar gelir hedefleyen AKP, gecen hafta yapilan ilk tur oylamada fire verirken, dunku oylamada tam kadro yer aldi. Bagimsiz bir milletvekilinin katilimiyla TBMM'deki sandalye sayisini 366'ya cikaran AKP 365 milletvekili oylamaya katilarak kabul oyu verdi. Oturumu yoneten AKP'li Bulent Arinc, Ictuzuk geregi oy kullanamadi. AKP, Anayasa degisiklikleri icin gerekli 367 oy sayisini, bagimsiz milletvekilleri Ulku Gokalp Guney, Edip Safter Gaydali ve Suleyman Bolunmez'in kabul oylariyla gecti.
CHP'li milletvekilleri hicbir oylamaya katilmadi. Anayasa degisiklik paketinin birinci maddesinde yer alan milletvekili secilme yasini 30'dan 25'e indiren degisiklige 365 kabul oyu cikti. Oylar 367'nin altinda kalinca, bagimsiz 3, DYP'li 2 ve ANAP'li 1 milletvekilini siki markaja alindi. Bu markaj, orman niteligini yitirmis arazilerin satisina iliskin ikinci madde oylamasinda olumlu etkisini gosterdi ve oylari 365'den 369'a cikti. Paketin yururluk maddesine ise 371 milletvekili de kabul oyu verdi.
Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya
tiklayin
|
|
|
|